Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trdi, da ga ameriški predsednik Donald Trump ni izsiljeval. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trdi, da ga ameriški predsednik Donald Trump ni izsiljeval. Foto: EPA

Zelenski je na novinarski konferenci v Kijevu zatrdil, da je bila ameriška vojaška pomoč ustavljena še pred njunim telefonskim pogovorom 25. julija in da o njej nista govorila. Dejal je, da takrat z blokado vojaške pomoči v vrednosti več sto milijonov dolarjev še ni bil niti seznanjen.

Edini cilj pogovora načrtovanje srečanja s Trumpom
Zelenski je zagotovil, da njun pogovor ni bil v ničemer povezan z orožjem ali plinsko družbo Burisma. Edini cilj pogovora je bilo načrtovanje srečanja s Trumpom. "Želeli smo samo vzpostaviti odnose," je dejal in pristavil, da ZDA za njuno srečanje niso postavile nobenih pogojev.

Prepis njunega telefonskega pogovora je sicer pokazal, da je Trump Zelenskega prosil za preiskavo Hunterja Bidna oziroma njegovih dejavnosti v ukrajinski plinski družbi Burisma.

Zelenski je v četrtek v Kijevu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Foto: EPA
Zelenski je v četrtek v Kijevu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Foto: EPA

Trump javno pozval Ukrajino in Kitajsko, naj preiščeta Bidna
Zaradi tega pogovora so demokrati v ameriškem kongresu sprožili preiskavo pred ustavno obtožbo Trumpa. Skušajo ugotoviti, ali je Trump vojaško pomoč Ukrajini pogojeval s preiskavo Bidna, saj bi to pomenilo, da se je vmešal v volilno kampanjo, kar je v ZDA prepovedano. Trump je sicer tudi javno pozval Ukrajino in Kitajsko, naj preiščeta Bidna.

ZDA so nato pomoč Ukrajini sprostile 11. septembra. Zelenski in Trump pa sta se prvič srečala konec septembra ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Na začetku meseca je ukrajinsko tožilstvo odredilo revizijo številnih primerov, povezanih s plinsko družbo Burisma, v kateri je bil Hunter Biden od leta 2014 član odbora. Med njimi naj ne bi bilo primerov, ki bi zadevali Bidna.
Nekdanji ameriški podpredsednik Joseph Biden se namerava potegovati za demokratsko nominacijo za predsedniškega kandidata na volitvah leta 2020. V sredo je prvič jasno podprl ustavno obtožbo in odstavitev Trumpa.

Zelenski imel 14-urno tiskovno konferenco

Aretacija dveh poslovnežev, Trumpovih donatorjev
Medtem pa je ameriška zvezna policija FBI v sredo aretirala poslovneža s Floride ukrajinskega rodu Leva Parnasa in Igorja Frumana. Oba sta bogata donatorja republikanskih političnih kandidatov na čelu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Zvezno tožilstvo v New Yorku ju preganja, ker sta Trumpu in republikancem nakazovala denar mimo zakonodaje o financiranju volilnih kampanj. Julija lani ju je Zvezni volilni komisiji (FEC) prijavila organizacija Pravni center za kampanje. Wall Street Journal pa je poročal, da sta Parnas in Fruman odvetniku predsednika Trumpa Rudyju Giulianiju pomagala pri kampanji proti Josephu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju Bidnu v Ukrajini.