Thatcherjeva leta 2005 ... Foto: EPA
Thatcherjeva leta 2005 ... Foto: EPA
Margaret Thatcher
... in letos junija med spremljanjem teniškega finala v Wimbledonu. Foto: Reuters

To je v svojih spominih, katerih odlomki so bili v ponedeljek objavljeni v britanskem časniku The Times, zaupala njena hčerka Carol Thatcher.

"O njej sem vedno razmišljala kot o 100-odstotno nerjaveči "železni lady", ki ji starost in čas ne moreta do živega," je zapisala Carol. Ob tem je povedala, kako njena mati, ki ji ni bilo nikoli treba ponavljati istih stvari, začenja postavljati vedno ista vprašanja, ne da bi se tega zavedala.


Trenutki teme in občasni prebliski
82-letna Thatcherjeva se včasih vede tako, kot da bi bil njen leta 2003 umrli mož še vedno živ. "Znova in znova ji moram sporočati žalostno novico ... Vsakič, ko se tega končno zave, me žalostno pogleda in reče 'Oh'," pripoveduje njena hčerka. Po drugi strani pa včasih nastopijo trenutki, ki razkrivajo "železno lady", kakršna je bila nekoč. Ko jo je tako nekega dne eden izmed prijateljev povprašal o nekdanjem sovjetskem voditelju Mihailu Gorbačovu, je spet postala tista stara Margaret Thatcher, se še spominja Carol.

Thatcherjeva se te dni redko pojavlja v javnosti, potem ko so ji njeni zdravniki leta 2002 svetovali, da naj se po nizu manjših kapi izogiba nastopom v javnosti.

Thatcherjeva rekorderka Downing Streeta 10
Ljudje, ki trpijo za demenco, izgubijo mentalne sposobnosti, ki vplivajo na vsakodnevno življenje. Stanje povzroči vrsta dejavnikov, kot so kapi, tumorji, poškodbe glave in Alzheimerjeva bolezen, bolezen pa samo v Veliki Britaniji prizadane okoli 700.000 ljudi - od tega sta dve tretjini žensk.

Po besedah Carol Thatcher so se prvi znaki demnce pri njeni mami pokazali pred približno sedmimi leti, ko je med pogovorom pri kosilu zamešala Falklandsko otočje in konflikte v Bosni.

Thatcherjeva je na oblast prišla leta 1979 in postala prva (in edina) ženska na britanskem premierskem stolčku. Slovito pisarno na Downing Street 10 je zapustila po rekordnih 11 letih na oblasti. Na vrhuncu njene vladavine, v zgodnjih 80. letih, jo je njena močna osebnost naredila za eno najbolj znanih političnih figur Zahoda.

K. S.