Storilec je dekleta in ženske, ki so onečastile družinsko ime, lahko s privoljenjem družine ubil. Foto: EPA
Storilec je dekleta in ženske, ki so onečastile družinsko ime, lahko s privoljenjem družine ubil. Foto: EPA
Pakistan bo kaznoval umore iz časti

Samo lani je bilo v Pakistanu iz časti ubitih 1.096 žensk. Morilci hčera in sester, ki so s svojim obnašanjem ali dejanji družino spravile na slab glas, tudi če so bile posiljene, so si izbrale moža po svoji volji ali pomagale pri pobegu, pa so bili vse do zdaj svobodni.

Tako je bilo v Pakistanu od nekdaj, med drugim sta to dovoljevala oziroma legitimirala zakona iz devetdesetih let prejšnjega stoletja kisas (maščevanje) in dijat (krvavi denar), poroča Guardian.

Strožji zakon za posiljevalce
Moški, ki je ubil svojo sorodnico, in to z vedenjem in s privoljenjem družine, bo za zločin po novem obsojen na do 25 let zaporne kaze, družina žrtve pa ne bo imela več pravice, da se pri tem tudi uradno sklicuje na "umor iz časti". Kleriki v državi so se v preteklosti sicer strinjali, da bi bilo treba določene zakone, ki temeljijo na šeriatskem pravu, omehčati, kljub temu pa niso obsodili samega dejanja umora.

Pakistanski poslanci so na isti seji sprejeli tudi strožji zakon za storilce posilstev, med drugim bodo hitrejši postopki na sodišču in začeli bodo izvajati DNK-teste - temu so v državi nasprotovali številni kleriki, saj je za potrditev posilstva potreben dokaz več očividcev.

Morilec pomiloščen a ne svoboden
V četrtek sprejeti zakon ima kljub vsemu eno pomanjkljivost: če bo morilec obsojen na smrtno kazen, ga bo lahko družina žrtve pomilostila, kljub temu pa se ne bo mogel izogniti dosmrtni zaporni kazni.

Nekdanja pakistanska senatorka Sughra Imam, ki je zakon tudi predlagala, je dejala, da je bil prvotni predlog osnutka veliko strožji, vendar pa bo "novi zakon odvrnil storilce od umorov iz časti, saj bo sledila kazen".

Pakistan bo kaznoval umore iz časti