V Kolumbiji se je vnela razprava o tem, ali je bila uporaba znaka Rdečega križa upravičena ali ne. Foto: EPA
V Kolumbiji se je vnela razprava o tem, ali je bila uporaba znaka Rdečega križa upravičena ali ne. Foto: EPA
Reševalna akcija
Agent je priznal, da se je ob pristanku helikopterja ustrašil velikega števila upornikov in si je zato nataknil majico z znakom Rdečega križa. Foto: EPA

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe je obžaloval, da je tajni agent nosil znak Rdečega križa na svoji majici med spektakularno vojaško akcijo v začetku julija, ko so rešili francosko-kolumbijsko političarko Ingrid Betancourt in še 14 talcev, med njimi tudi tri ameriške vojaške pogodbene delavce.

Uribe je pojasnil, da je znak mednarodne humanitarne orgranizacije nosil samo en nervozen agent, ki zaradi strahu pred reševalno operacijo ni upošteval ukazov nadrejenih. Zanikal je, da bi bila uporaba znaka del načrta za reševanje, in še dejal, da imena agenta ne bodo izdali, saj nočejo ogroziti njegove kariere.

Zloraba lahko ogrozi življenja humanitarnih delavcev
Po osvoboditvi talcev je Uribe požel hvalo in slavo, a razkritje uporabe znaka meče nekaj sence na uspešno akcijo. Pretvarjanje vojakov za delavce Rdečega križa je kršitev ženevske konvencije, saj lahko ogrozi življenja humanitarnih delavcev na vojnih območjih.

"Sprte strani morajo spoštovati znak Rdečega križa v vseh trenutkih in v vseh okoliščinah," je bil jasen tiskovni predstavnik organizacije v Kolumbiji Yves Heller, ki je zatrdil, da bodo kljub temu še naprej delovali v tej južnoameriški državi, kjer levičarski uporniki še vedno zadržujejo več sto talcev, ki jih hočejo zamenjati za odkupnine ali pa si pridobiti politični vpliv.

Agentje pretentali upornike
Kolumbijski agentje so talce osvobodili z zvijačo, ko so se predstavljali kot predstavniki namišljene humanitarne organizacije, ki se je spoprijateljila z uporniki. Skupino upornikov, ki je zadrževala talce, so prepričali, da bodo talce prepeljali na srečanje z vodjo upornikov na neki drugi skriti lokaciji. Potem ko so se talci vkrcali na helikopterje in se dvignili, so agentje onesposobili dva upornika, ki sta bila zraven, in presenečnim talcem pojasnili, da so svobodni.

G. V.