Ingridina mati si je končno oddahnila. Foto: EPA
Ingridina mati si je končno oddahnila. Foto: EPA
Ingrid Betancourt in Alvaro Uribe
Betancourtova se je zahvalila predsedniku Uribeju za vlogo pri njenem reševanju. Foto: EPA
Osvobodili Betancourtovo

46-letno francosko-kolumbijsko političarko so pripadniki Farca ugrabili pred šestimi leti v kolumbijski džungli, potem ko se je kot predsedniška kandidatka napotila na območje upornikov, čeprav so ji to odsvetovali. Začela se je dolgoletna agonija, za katero je le malokdo verjel, da se bo končala srečno.

Reševalna operacija je trajala nekaj več kot 22 minut, poleg Betancourtove pa so rešili še 14 drugih talcev, med njimi tudi tri ameriške delavce.

Ko je nekaj minut pozneje pristala v vojaškem oporišču v Bogoti, se je bleda, a presrečna 46-letna političarka zatekla v materin objem. Nazadnje so Betancourtovo videli lani, ko so uporniki poslali video, na katerem je obupana sredi kampa v džungli. Video je sprožil burne odzive v Kolumbiji in drugod po svetu, potem ko je tudi eden izmed njenih nekdanjih sojetnikov dejal, da so jo uporniki zaradi več poskusov bega vklenili.

Kot je dejala po izpustitvi, je operacija potekala zelo hitro. Vklenjene so jih posadili na helikopter, skupaj z dvema upornikoma ječarjema, potem pa so med poletom naenkrat upornika vklenili, talce pa izpustili rekoč: "Svobodni ste." Med talci so bili tudi trije Američani, ki so jih zajeli leta 2003, potem ko se je njihovo letalo med operacijo proti tihotapcem mamil zrušilo v džunglo.

Obrambni minister Juan Manuel Santos je dejal, da so se vojaški agenti infiltirirali v gverilsko gibanje pod pretvezo, da so člani humanitarne skupine, ki naj bi prepeljali talce in se srečali z vodjo upornikov. "To je obveščevalna operacija, ki jo lahko primerjamo z največjimi epskimi pesnitvami v zgodovini, brez prelite kaplje krvi, ne da bi sprožili en sam strel," je ponosno dejal kolumbijski predsednik Alvaro Uribe.

Uribe napovedal oster boj proti Farcu
Farc ima še vedno približno 40 talcev, pomembnih osebnosti, v zameno za njihovo prostost pa zahtevajo izpustitev svojih ljudi. Uribe je zatrdil, da ne bo miroval, dokler zadnji izmed talcev ne bo svoboden, in je upornike znova pozval za pogajalsko mizo.

Uspešno operacijo in izpustitev talcev so pozdravili številni politiki, na čelu z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki je v Bogoto takoj poslal zunanjega ministra Bernarda Kouchnerja.

Farc je kot pogoj, da se udeleži pogajanj, zahteval, da se vladna vojska umakne z območja, velikega kot mesto New York, v to pa Uribe, čigar oče je pred leti umrl med Farcovo neuspelo ugrabitvijo, noče privoliti.

Nekoč je imel Farc 17.000 članov, danes pa se je njihovo število zmanjšalo na približno 9.000, še dodaten udarec pa je pomenila letošnja smrt treh najvidnejših članov. Farc, ki so ga ZDA in EU označili za teroristično organizacijo, se financira predvsem z denarjem od mamil.

K. T.

Osvobodili Betancourtovo