Foto:
Foto:
Iranski predsednik Mohamed Hatami ne vidi napredka v pogovorih s svetom varuhov.

V pismu ajatoli Ahmadu Janatiju, vodji urada sveta varuhov, ki je več tisoč reformističnim kandidatom prepovedal nastop na volitvah, je Musavi Lari predlagal, da bi zaradi spora glede kandidatov svet varuhov obravnaval preložitev volitev. V petek je konzervativni svet varuhov že zavrnil prejšnjo prošnjo za preložitev.

Vprašljiva legitimnost volitev
Iranski notranji minister Abdolvahed Musavi Lari je pred tem sporočil, da ne obstaja možnost za svobodne in pravične volitve, zato volitev ne morejo obravnavati kot legitimne. Parlamentarne volitve v Iranu, napovedane za prihodnji mesec, tako naj ne bile legitimne, potem ko je svet varuhov potrdil prepoved kandidiranja več tisoč kandidatom.

Hatami v bolnišnico
Iranska tiskovna agencija IRNA pa poroča, da je iranski predsednik Mohamed Hatami povedal, da so pogovori z konzervativnim svetom varuhov dosegli mrtvo točko. Iranskega predsednika pa so morali zaradi hudih bolečin v hrbtenici odpeljati v bolnišnico in odpovedati izredno sejo vlade, na kateri bi morali razpravljati o najnovejši politični krizi v državi.