Svetovno banko bo vodil nekdanji pomočnik državne sekretarke in ameriški trgovinski predstavnik. Foto: EPA
Svetovno banko bo vodil nekdanji pomočnik državne sekretarke in ameriški trgovinski predstavnik. Foto: EPA

Potem ko je moral Wolfowitz 17. maja odstopiti, ker je svoji spremljevalki in uslužbenki SB-ja zagotovil boljšo plačo in napredovanje, je bil 53-letni Zoellick edini kandidat za mesto predsednika. 24-članski odbor se je z njim sešel že v sredo in proti njegovemu imenovanju ni imel ugovora. Odbor je sporočil, da nov predsednik SB-ja prinaša trdno vodstvo in kakovostno upravljanje.

Nepriljubljeni Wolfowitz
Predsednik ZDA George Bush je 30. maja za zamenjavo predlagal Zoellicka, ki bo, kot kaže, med 10.000 uslužbenci SB-ja sprejet veliko bolje kot njegov predhodnik.Wolfowitza je bremenil sloves enega izmed arhitektov vojne v Iraku, slovel pa je kot predsednik, ki redko posluša nasprotna mnenja.

Po neformalnem dogovoru predsednika SB-ja določijo ZDA, Mednarodnega denarnega sklada (MDS) pa Evropa. Zoellick je izvršnemu odboru obljubil, da bo SB med njegovim mandatom neodvisna od Bele hiše.

Boj proti korupciji tudi pod Zoellickom
Zoellick, ki je zadnje tedne potoval po Afriki, Evropi, Latinski Ameriki in Aziji, kjer se je pogovarjal o delovanju SB-ja med svojim petletnim mandatom, bo vodenje najverjetneje prevzel v začetku julija. Po pričakovanjih bo boj proti korupciji ostal pomemben element tudi pod Zoellickom, ki bo moral svojo podrobnejšo strategijo izdelati do novega letnega srečanja SB-ja in MDS-ja 19. oktobra.