Wolfowitz še vedno uživa podporo ameriške administracije, ki po nepisanem pravilu imenuje predsednika te vplivne finančne ustanove. Foto: EPA
Wolfowitz še vedno uživa podporo ameriške administracije, ki po nepisanem pravilu imenuje predsednika te vplivne finančne ustanove. Foto: EPA
Paul Wolfowitz
Wolfowitz ima vse manj prijateljev v visokih finančnih krogih. Foto: EPA

Komisija, sestavljena iz izvršnih direktorjev, Wolfowitzu, ki je svoji partnerki, dotlej zaposleni v banki, priskrbel službo na ameriškem zunanjem ministrstvu in visoko plačo, tudi očita, da je kršil določila pogodbe.

Komisija predlaga, da bi moral 24-članski odbor banke zdaj presoditi, ali je Wolfowitz še sposoben učinkovito opravljati poslanstvo. Odbor, ki ima možnost odstavljati, mu podeliti ukor ali izraziti pomanjkanje zaupanja v direktorja, naj bi svojo odločitev sprejel v 24-urah.

Prejel bo najmanj ukor
Po ugibanjih poznavalcev razmer naj bi odbor Wolfowitzu podelil vsaj ukor. Wolfowitz, ki ga je na mesto direktorja leta 2005 predlagala administracija ameriškega predsednika Georgea Busha, bo danes še enkrat nastopil pred komisijo in branil svojo nedolžnost. V Washingtonu mu še vedno izražajo vso podporo, medtem ko je pri voditeljih evropskih držav in finančnih inštitucijah precej manj priljubljen. Prav Evropejci v odboru banke zasedajo ključna mesta.

Plača ljubice višja od plače ministrice
Potem ko je Wolfowitz svoji partnerki, nekdanji strokovnjakinji za Bližnji vzhod Shahi Rizi, priskrbel službo v State Departmentu, je njena plača začela nenavadno hitro rasti. Na koncu je Riza prejemala letno plačo 193.000 dolarjev, kar je celo več kot zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki ima letno plačo pred obdavčitvijo 186.000 dolarjev.