Katoliško cerkev zadnja leta pretresajo vedno nova razkritja spolnih zlorab, ki so jih zagrešili njeni duhovniki. Foto: EPA
Katoliško cerkev zadnja leta pretresajo vedno nova razkritja spolnih zlorab, ki so jih zagrešili njeni duhovniki. Foto: EPA

ICC je k preiskavi in vložitvi tožbe proti papežu in še trem visokim predstavnikom Vatikana pozvala mednarodna skupina Snap, ki predstavlja žrtve spolnih zlorab, ki so jih povzročili katoliški duhovniki.

Iz skupine, ki ima sedež v ZDA, so sporočili, da so njeni člani iz Nemčije, Belgije, Nizozemske in ZDA skupaj s svojimi odvetniki odpotovali v Haag, kjer so tožilstvo ICC-ja pozvali k sprožitvi preiskave proti papežu, nekdanjemu prefektu vatikanske kongregacije za nauk vere in vatikanskemu državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju, njegovemu predhodniku Angelu Sodanu in zdajšnjemu prefektu kongregacije za nauk vere Williamu Levadi.

Po mnenju skupine je omenjena četverica "odgovorna za posilstva in drugo spolno nasilje ter fizično in psihološko mučenje žrtev po vsem svetu". Med drugim ji očitajo neposredno prikrivanje zločinov kot tudi posredno odgovornost zanje zaradi njihovega nadrejenega položaja.

"Zločine proti deset tisočim žrtvam, večinoma od njih otrok, so prikrivali na najvišjih ravneh Vatikana. V tem primeru vse poti resnično vodijo v Rim," je sporočil predstavnik Centra za ustavne pravice (CCR) iz New Yorka, ki je skupaj s Snapom vložil zahtevo na ICC.

Snap: Vatikan ni ustrezno ukrepal
V Snapu opozarjajo, da Vatikan kljub obljubam ni niti ustrezno ukrepal proti odgovornim za zlorabe in tudi ni sprejel ukrepov, ki bi tovrstne zlorabe onemogočili. Poleg tega zaradi zlorab niso sodili do zdaj še nobenemu visokemu predstavniku Cerkve. Ker na nacionalni ravni za to očitno ni pripravljenosti, se Snap zdaj obrača na ICC, so še sporočili.

Tiskovni predstavnik Vatikana je sporočil, da zahteve Snapa ne bodo takoj komentirali.

Spolno nasilje med zločini proti človečnosti
Verjetnost, da bi tožilstvo ICC-ja sprožilo preiskavo in vložilo tožbo, je zelo majhna. Večina zločinov se je namreč zgodila pred letom 2002, ko ICC še ni bil ustanovljen, kar pomeni, da so primeri zunaj njegove pristojnosti. Med drugim Vatikan ni podpisal rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC, zato ni pod njegovo pristojnostjo.

Profesor mednarodnega prava na univerzi v Groningenu Andre de Hoogh je pojasnil, da bo zelo težko dokazati, da je Cerkev kot organizirana skupina zagrešila zločine proti človečnosti in vprašljivo je tudi, ali so zločini temeljili na skupnem načrtu.

ICC je prvo stalno kazensko sodišče na svetu in je med drugim zadolženo za zločine genocida, vojne zločine in zločine proti človečnosti. Posilstvo, spolno nasilje, napade in mučenje uvršča med zločine proti človečnosti.

Italija, Nemčija in Nizozemska so članice ICC-ja in od tožilca sodišča Luisa Moreno-Ocampa se pričakuje, da bo vsaj preučil možnost, ali ima pristojnost nad pozivom skupine Snap.