Zuckerberg se je srečal z evropskimi parlamentarci. Foto: Reuters
Zuckerberg se je srečal z evropskimi parlamentarci. Foto: Reuters
Bruselj
Evropski parlament je po prvi napovedi, da bo srečanje za zaprtimi vrati, omogočil neposredno spremljanje zagovora Zuckerberga. Foto: Reuters
Številna vprašanja Zuckerbergu ostala brez odgovora

Na zagovoru pred evropskimi poslanci zaradi škandala z zlorabami osebnih podatkov na Facebooku je njegov izvršni direktor Mark Zuckerberg dejal, da so Evropejci pomemben del njihove skupnosti, ki z njimi deli številne evropske vrednote.

"Premalo smo upoštevali svojo odgovornost. To je bila napaka, in žal mi je za to," je dejal ustanovitelj največjega družbenega omrežja na svetu, ki šteje več kot dve milijardi uporabnikov.

Prvi mož Facebooka je bil po odkritju, da je britansko svetovalno podjetje Cambridge Analytica zlorabilo osebne podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka in jih uporabilo za prirejanje sporočil za politične namene, že na zaslišanju pred ameriškim kongresom, na zagovor pa so ga nato povabili tudi v Bruselj.

Več za zaščito uporabnikov
Zuckerberg je obljubil obsežno nadgradnjo Facebooka, da bi obvarovali njihove uporabnike, čeprav bo to precej vplivalo na dobičkonosnost podjetja.

Tako bodo stranem, ki širijo lažne novice, prepovedali oglaševanje. Aplikacije bodo po novem imele omejen dostop do podatkov o uporabnikih, če jih uporabnik tri mesece ne bo uporabljal, pa do podatkov ne bodo imele več dostopa.

V prihodnje bodo preverjali aplikacije in njihove razvijalce ter jih po potrebi odstranili. Že zdaj so pod drobnogled vzeli aplikacije, ki imajo dostope do večjega števila uporabnikov, in jih 200 tudi že odstranili.

Za leto 2016 je Zuckerberg priznal, da so se prepočasi odzvali na rusko vmešavanje v ameriške volitve in niso bili pripravljeni na usklajeno obsipavanje z dezinformacijami. V prihodnje bodo bolje poskrbeli za zaščito volitev. Da bi preprečili grožnje, že sodelujejo z vladami, kot je bila nemška pred lanskimi parlamentarnimi volitvami.

Pri volitvah je Zuckerberg prepričan, da Facebook igra pozitivno vlogo in politikom pomaga pri povezovanju z volivci, prav tako pa volilne upravičence, ki ne bi šli na volišča, spodbudi h glasovanju.

Več zaposlenih v Evropi
Zuckerberg je dejal, da so močno zavezani Evropi, in napovedal, da bodo konca leta 2018 v 12 evropskih mestih število zaposlenih povečali z današnjih 7.000 na 10.000.

V Evropi ima Facebook že dva centra za baze podatkov, na Švedskem in na Irskem, postavili pa bodo še enega na Danskem.

Srečanje Zuckerberga z voditelji političnih skupin in nekaterimi evropskimi poslanci, tudi člani odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, je bilo najprej predvideno, da bo potekalo za zaprtimi vrati. To je razburilo mnoge evropske poslance, zato so se pozneje odločili, da bo lahko javnost spremljala tudi v živo po spletu.

Številna vprašanja Zuckerbergu ostala brez odgovora