Fascinantni hoteli
Razgled s terase Grediča na vinograde vse do italijanske meje. Foto: MMC RTV SLO
Dvorec sega v 17. stoletje. Foto: MMC RTV SLO
Stara kapelica je bila zgrajena v sklopu dvorca. Foto: MMC RTV SLO
Sobe so opremljene v svetlih, zemeljskih tonih. Foto: MMC RTV SLO
Moderna klet je založena pretežno z briškimi aduti. Foto: MMC RTV SLO
Hišni peničar je, jasno, Medot. Foto: MMC RTV SLO
Jedilni list je bogato založen z morskimi jedmi, po katerih povprašujejo predvsem Italijani. Na sliki tatar gamberov. Foto: MMC RTV SLO
V hotelsko restavracijo skušajo privabiti tudi zunanje goste. Foto: MMC RTV SLO
Zajtrk z razgledom. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Butični hotel Gredič - od počitniškega dvorca do kulise vinskih žajfnic

Nov veter v briškem hotelu
12. september 2017 ob 06:16
Dobrovo - MMC RTV SLO

Do Grediča vodi ozka, vijugasta stranska cesta skozi Brda, mimo vinogradov ter posesti Marjana Simčiča in Movie do cvetoče sivke pred vhodom v butični hotel, katerega zunanjost je širši javnosti postala znana s priljubljeno TV-serijo o spletkah med vinskimi družinami.

Čeprav je Gredič ena bolj luksuznih namestitev v Goriških brdih, pa hotel kljub dobro zastavljenim začetkom nima in nima sreče ne z lastniki, ne s stanovitnostjo hotelske restavracije. Zdaj pravijo, da se z mlado in novo ekipo končno postavljajo na noge, odkar je marca letos po stečaju prejšnjega lastnika Jurija Schollmayerja dvorec prevzel Simon Simčič z briške Domačije Medot, znane ne samo po svojih peninah, ampak tudi po odmevnih nastopih na jadralskih tekmovanjih z jadrnico Esemit.

Novi lastnik hotelske podobe ni spreminjal. Še vedno je glavna atrakcija Grediča to, da gre, navsezadnje, za (skoraj) čisto pravi grad, kar znajo ceniti tudi pari, ki se množično odločajo za poroke na tej lokaciji.

Kamen, les in zemeljski toni
Dvorec iz 17. stoletja, zgrajen s še ohranjeno, a dotrajano grajsko kapelico, je bil svojčas počitniška depandansa aristokracije, poseljen pa je bil do potresa leta 1976.

Leta 2011 so stavbo korenito prenovili in preuredili v hotel z modernim, prečiščenim in harmoničnim interierjem zemeljskih tonov. Za notranjo opremo kot "posvetilo zemeljskim užitkom" sta poskrbela Rok Kuhar in Katjuša Kranjc iz studia Raketa, ki sta želela prostorom dati pridih grajskosti v sodobni izvedbi, pri tem pa se opreti na lokalne materiale, kot sta kamen in les.

Sedem sob (vključno s 120-kvadratno suito v najvišjem nadstropju) je prostornih, dovolj prostornih, "da se v njih lahko igrivi par tudi malo lovi," kot je v svoji maniri v publikaciji o Grediču zapisal vinar Aleš Kristančič (Movia). V spalnici je baldahin, izpod stropa visi oblazinjen gugalnik, v dnevni sobi pa je miniknjižnica s publikacijami o vinu, briških vinarjih in bližnjih kulinaričnih inštitucijah, kot je Subida. In pa, seveda, razgled. Kot se za vinorodno pokrajino spodobi, vinogradi, kamor seže pogled – kar je vse do Italije.

Ture po poteh Štorije
Ob vsem povedanem verjetno ni čudno, da so si Gredič z okolico za svojo kuliso izbrali ustvarjalci priljubljene serije Ena žlahtna štorija, ki jo zadnje dve leti vrti ena od komercialnih televizij. Serija ni samo dokazala, da tudi slovenska produkcija lahko podira rekorde gledanosti, ampak tudi celemu segmentu gledalcev predstavila Brda – z dobrim in slabim, ki pride zraven.

Po eni strani so štorijski val v Brdih zajahali s prodajo vina in marmelad "Ena žlahtna štorija", po drugi pa v petičnih objektih, kot je Gredič, ne vedo prav dobro, kam bi s pogosto neolikanimi obiskovalci, ki prihajajo z avtobusi, ruvajo sivko in bi si radi na hotelski terasi razgrnili piknik. Skratka, Brda morda še niso pripravljena na filmske ture.

Posebna znamenitost
A nazaj k hotelu. Gosta v sobi pričakajo pozdravne čokoladne praline, minibar pa je bogato založen z lokalnimi matadorji, od obeh Simčičev (Marjana in Edija) in Blažiča do Dolfa, Ronka in Erzetiča, za dobro mero pa še šampanjec Bollinger, sicer eden redkih tujcev v dobro založeni Gredičevi vinski kleti.

Ta je sicer sama po sebi prava mala arhitekturna atrakcija, corbuisiersko minimalistična podzemna katedrala z golimi betonskimi stenami, pritajeno svetlobo in šampanjsko "kapelo", v kateri s stropa, z dna nadzemnega vodnjaka do masivne degustacijske mize iz 200 let starega hrasta visijo zlate nitke, ki aludirajo na fini snop šampanjskih mehurčkov. Ena cela stena je zgrajena iz kamenja iz bližnjega Movijinega vinograda, vinoteka pa premore 600 različnih etiket s poudarkom na briških vinih, za katere se ponašajo, da imajo praktično iste cene kot pri vinarjih.

Degustacije gostom prirejajo bodisi v kleti bodisi na terasi ob bazenu, kjer imajo občasno priložnostne zasebne dogodke tudi okoliški vinarji. Tisti večer je družbo ameriških distributerjev ravno animiral Aleks Simčič, čigar znamka Edi Simčič v zadnjem času žanje uspehe tako na ameriškem kot azijskem trgu. Mi smo medtem preizkušali "hišnega" peničarja Medota – za uvod Medot 48 (60 % rebula, 20 % chardonnay, 20 % modri pinot), ki je na kvasovkah odležal štiri leta, za konec Medot rose (60 % modri pinot, 20 % chardonnay, 20 % rebula), vmes pa mehurčki stoodstotne rebule izpod rok bratov Gašparin iz Silverija.

Grajska kulinarika
V hotelu se trudijo rdečo nit prestiža povleči tudi v restavracijo, ki je bila pod Schollmayerjem, ko je v njej ustvarjal italijanski kuharski mojster Cristian Avenanti, precej čislana. Tudi ko je Italijana lani zamenjal nadobudni mladi domačin Adi Blaško, so recenzenti povečini zadovoljni odhajali iz Grediča, zdaj pa je vajeti v kuhinji prevzel Novogoričan David Bucik, ki se je kalil pri Pikolu, kjer se je, tako pravi, naučil discipline in odrekanja, nato pa 20 let kuhal v restavraciji igralnice Paquito (Volčja Draga).

Bucik je kuhariji predan, o čemer pričajo tudi njegove tetovaže – na eni strani kuharska kapa in vilice, na drugi napis "Follow directions when cooking". Ko kuhaš, sledi navodilom. Bucik trdi, da so mu dali proste roke, a vseeno se zdi, da 42-letni kuhar občasno skuša preveč postreči tisto, kar misli, da se v takem povzdignjenem okolju nujno pričakuje (tartufi, pa čeprav v obliki neuglednega tartufovega olja), ne pa tisto, kar bi se bolj približalo nekemu osebnemu, prepoznavnemu slogu. Iščejo se tudi pri servisu – kozarci Zalto so najvišje, michelinske ravni, medtem ko so krožniki v obliki zrcal malce neposrečeni in dajejo misliti, da so koncept "grajskosti" vseeno vzeli preveč dobesedno.

Mesni ali ribji?
Pri meniju lahko izbirate med ribjim in mesnim, pri čemer je prvi za Brda, nikdar vezana na morsko hrano, kar redkost, a bojda Italijani prisegajo na morski živelj. Tako vam za pozdrav iz kuhinje postrežejo mousse iz prekajenega lososa, medtem ko za mesojedce pripravijo mousse iz pršuta, vse skupaj ob že preizkušeni penini Medot 48. Vinska spremljava je izjemno posrečena, v celoti briška in z razponom od zvezdniških težkokategornikov do manj znanih in redko postreženih vinarjev, kot je kmetija Bregar, od elegance Reyinega tokaja oz. jakota do Klinčevega divjaka iste sorte.

Brandulinov tokaj je pospremil parmezanovo strjenko z žrebičkom in hruško v balzamičnem kisu, Reyev jakot tatar gamberov z jabolkom granny smith in "kaviarjem" iz balzamičnega kisa. Z Bregarjevo malvazijo je somelje sparil piščančji mousse s sušenim bučnim oljem in medom, s Pirovim sauvignonom pa jastoga z melono. Ribjejedci so nadaljevali s preprostim, a slastnim filejem gofa v vinski omaki z limono in suhimi paradižniki, ki ga je pospremil chardonnayska selekcija Edija Simčiča, mesojedci pa z odlično spečenim jagenjčkom, žal nepotrebno podkrepljenim s tartufovim oljem. Ob njem so postregli Čargov modri pinot.

Gosja jetra in noj
Tudi pri naslednji jedi so imeli več sreče tisti, ki so naročili morski meni – sipini njoki z ribjim fondom iz kraljeve rakovice so bili namreč res okusni, še posebej z Blažičevo rebulo, česar pa ne bi mogli trditi za sicer korektna gosja jetra, ki pa jim skutni njoki niso delali nobene usluge.

Za glavno jed so tisti večer v Grediču postregli posrečeno ribjo tortico s špinačo in file brancina z žafranovo omako, kapesantami in omako rdeče pese, ob kateri se je srkalo Klinčev jakot, mesojedi del omizja pa je zajadral v malce bolj eksotične vode s sicer čistokrvno slovensko vzgojenim nojem v pomarančni omaki z gorčičnimi semeni in mandljevim pirejem. Ob njem so postregli Dolfov cabernet sauvignon.

Ali se bo nova ekipa Grediča obdržala kaj dlje kot prejšnja, bo pokazal čas, vsekakor pa bi bilo škoda, če objekt, kot je ta, ne bi živel. Čeprav ob poletnih koncih tedna v Brdih ne najdete proste sobe, za pokrajino kaki brezdušni hotelski monstrumi nedvomno niso primerni, romantični stari dvorci pa. Še posebej, če je v njih ponudba primerna (relativno visoki) ceni.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
mooodeeel
# 12.09.2017 ob 08:12
Ta bazen je super, potem pa takoj cez ograjo pa propadajoca fasada nekega napol dokoncanega hleva ali ropotarnice ali prizidka hise ali karkoli ze to je. Takih razgledov v tujini naceloma ni in to so malenkosti, ki stejejo.
vidaest
# 12.09.2017 ob 08:34
nekaj sobic tu, nekaj sobic tam, res, butični turizem, kjer pa ne veš, ali boš preživel ali ne!

Drugega se mi ne moremo it. Ti predlagaš torej hrvaški model: 5 avtobusov Čehov/Slovakov/Poljakov z nahrbtniki konzerv in plastenkami vode?
elGoyc
# 12.09.2017 ob 08:47
@Veza
Ravno tega se ne smemo iti drugje, kot v Ljubljani, Postojnski jami, na Obali, Bledu in toplicah. Hvalabogu se baje usmerjamo v petzvezdnični eko turizem in karkoli že si mislimo o hipsterjih, bolj ali manj bradatih, so razen za živce zaposlenih v turizmu, odlični gostje.
Kaj je boljšega, kot nekomu prodati leseno brunarico ali malo večjo pasjo uto (glamping), za ceno hotelske sobe višjega razreda ali mu prodati večerjo za 50 in več evrov.
Z avtobusom pridejo agencijski gostje, ki jih nastanijo v 3* hotele, tarnajo nad vsakim doplačilom in niti nimajo časa zapravljati, ko jih gonijo od ene znamenitosti do druge z pavzo za wc in kavo ter kakšno avtohtono pico v pol-menznih restavracijah.
expost
# 12.09.2017 ob 08:34
Kar zadeva kulinarične ponudbe, ne morem presojati po slikah, a upam, da je za ta denar vrhunsko kvalitetna... sobe... madona, no. Kaj ti pomagajo tisti detajli, če pa je razgled direktno k sosedom v dnevno sobo in zamrežen balkon!? Kot bi bil kje na hrvaški obali sredi turistične sezone! Tudi mizica za kavo poleg koša za smeti (slika 22)? Ma ja. Na kozarček Simčiča ali Movie bom pa šel v njihove kleti.
Mitcho_Buchannon
# 12.09.2017 ob 08:46
Flamingota v bazenu se pa ne sme komentirati, da sem brisan? :)

Bom bolj politično korekten: točno veš, kakšne vrste ljudi lahko pričakuješ, če vidiš flaminga v bazenčku.
Prismuknjen
# 12.09.2017 ob 08:24
Slika 11. Čudovit razgled.
pullach
# 12.09.2017 ob 09:30
Kot prvo, slike so tako smotane, da se z njih skoraj nič ne vidi in razbere (kot celota). Bazen v tiku je preveč težaški, temačen. Bolje da bi izbrali nek svetel kamen. Potem razgled na verjetno sosedovo podrtijo je nedopusten. To je treba podret, da je odprt razgled na dolino. Prenizka mizica za kavo in čaj. Več pa ne morem ocenit zaradi slik, ki bolj skrivajo kot odkrivajo. V glavnem, glavna stavba je lepo obnovljena, potem pa se mi zdi, da so dobili napačno osebo, ki se je lotila končnih malenkosti.
BepaJoseph
# 12.09.2017 ob 12:25
kar brišite-še enkrat bom napisala: Šolmajer je nategnil gomilo dobaviteljev in banko,da je obnovil ta dvorec! Ne vem zakaj je ta navedba za brisanje. O resničnosti navedbe obstojajo sodne odločbe!
313
# 12.09.2017 ob 09:31
Če se računa na obisk Italjanov, se morajo mize šibit od obilnih obrokov, oni niso butični jedci.

Neverjetno kaj vse človek lahko izjavi in preživi!

Pojdi po vseh primorskih butičnih restavracijah, od Torkle preko Lojzeta. Žeje, Pikola, Belice, pa vse do Franka in številnih drugih, ki jioh nisem naštekl, vključujoč hotelske Sophijo in Calypso, pa jih malo povprašaj od koga živijo. 90 % izključno in samo Italijani.
Semin
# 12.09.2017 ob 10:09
kaja ima sanjsko službo
smukač
# 12.09.2017 ob 13:17
Vse pokvarijo s kičastim plamencem (flamingom) v bazenu, vem, da je to sedaj in ampak ne spada v takšno okolje pa amen.
veza
# 12.09.2017 ob 07:20
No, Brici nekaj poskušajo, se še vedno lovijo, a vseeno so na pravi poti, medtem ko recimo Vipavska dolina spi!
Nec
# 12.09.2017 ob 15:18
Bolj kot karkoli drugega, je vse skupaj precej "čudno" predstavljeno - sploh slikovni material.
rokers
# 13.09.2017 ob 11:38
Dejmo spremenit Slovenijo v butik in Slovenci se bomo odselili, ker ne bomo imeli tam kaj iskat. to naladanje z butičnim turizmom mi gre že na bruhanje, kot da je ostalo minus, škoda in uničenje narave: ne če pride bogataš z 240konjskim mercedezom in se v luksuznem hotelu preserava z jastogom iz Tihega Oceana, vinom iz Čila, kaviarjem iz Baltika, sej ni važno in se sam namaka v privat bazenčku in savni - to pa seveda je bio in eko in dobrodošlo.
Slovenija še najbolj živi, sploh zahodni del od turistov, ki si želijo narave in avanture, ter povečini spi po kampih, appartmajih.
skriti
# 12.09.2017 ob 09:35
Slika 22 prikazuje vso "butičnost" Grediča...
Je pa dobro, da ste dobili kaj za pojest, pred par leti nam niso znali niti ponudbe za poseben dogodek pripraviti.
Bojim se edino, da bo Schollmayerjeva slaba karma zavedno pustila pečat na tem gričku.
aaa
# 13.09.2017 ob 07:29
Drugega se mi ne moremo it. Ti predlagaš torej hrvaški model: 5 avtobusov Čehov/Slovakov/Poljakov z nahrbtniki konzerv in plastenkami vode?

Kakšna vzvišenos spet nad Hrvati. Točno to se tudi mi gremo, tam kjer se sploh gremo turizem. Praviloma se pa niti tega ne znamo it.

spet bom Avstrijce dal za zgled, tam si dobrodošel in ustrezno sprejet, če si avtobusni gost, če pripelješ vse v avtu s sabo in spiješ samo kavo, ali če si butični turist,

Tud v Monte Carlu si lepo sprejet, če si vzameš samo pico na štantu. Pri nas pa se bo to nehalo. Mi v vesoljni Sloveniji takšnih gostov ne rabimo.
313
# 12.09.2017 ob 11:52
Kar se pa Italjanov tiče, jih pa tudi očitno ne poznaš, oni so jedci, pri njih se vse začne in konča z testeninami in rižem, pa ne s tremi špageti in petimi riži, vse kar je vmes, je pa lahko butično - celo zaželjeno, da lahko več stvari probajo.

Dejansko?!

Delam že 20. leto v gostinstvu, predvsem oz. skoraj izključno z Italijani, še živim skoraj v Italiji (oz. 50 m od meje), in sem tako ali drugače močno povezan s kar nekaj butičnimi restavracijami, zato mi nikar ne razlagaj o italijanskih gostih.

Datere (so sicer prepovedani), ki jih dobiš za eno slabo pest po krožniku, plačaš pa oko iz glave, naročajo samo Italijani. Surove morske sadeže (beri škampov repek, ostriga in kaviar na mini-čajni žlički) naročajo predvsem Italijani. Vse možne popackane krožnike z nekimi "afrodiziak" penicami in razstavljenimi specialitetami naročajo predvsem Italijani. 150 EUR po glavi na dnevni ravni (napitnina ni vračunana) ti pušča praktično samo Italijan.

Tisti Italijani, ki jih ti omenjaš, seveda obstajajo, a ti ne hodijo v butične restavracije. Vsaka restavracija se odloča ali bo delala na masi ali na ekskluzivi. Prvo je »ziheraško« in lažje, ta drugo veliko težje in zahteva stalno prilagajanje, a če ti to uspe, si zmagal. Ker vedno so se našli gosti, tudi sredi največje krize, ki bodo plačali za ekskluzivo.

Da ne govorimo o RVC-ju butične restavracije z navadno restavracijo, ki s petimi standardnimi butičnimi gosti zasluži več kot navadna restavracija s stotimi gosti.
windmaster
# 12.09.2017 ob 10:53
Povej mi s kom spiš in povem ti kdo si.
Pa naj bo to petični gost, potnik z ruzakom, kuhar ali novinarka z fotoreportažami luksuznih kotičkov....
Radoveden
# 12.09.2017 ob 10:28
@motoVILkA,

ja, seveda, ampak bazeni v teh nastanitvah niso postavljeni med prvo in drugo vrsto, da bi ob kopanju gledal na lokalno revščino, ampak so postavljeni med prvo vrsto in morjem, tako da nič od tistega zadaj ne kazi pogleda. če pa slučajno naredijo tako neumnost pa se bo to poznalo ali na obisku ali pa na ceni. na zadovoljstvu strank sigurno ne.
Janez1965
# 26.12.2017 ob 11:57
Slika 9 - še jajc ne znajo ocreti... rumenjak mora biti zakrnjen in potem za potonkat kruh, "smrklja" ne sme biti in pika.
Optimist99
# 17.12.2017 ob 14:19
sosednje hise bi lahko pobarval z apneno barvo.. bi takoj zgledalo bolje. Mali vlozek, velika efektiva.

Vecja drevesa so takoj po 100eur/kom in bi bil enak strosek
samogledam
# 22.09.2017 ob 17:36
Super ! midva z zeno sva bila navdusena, le majhna pripomba, ki sem jo v knjigi gostov zapisal...na koncu bazena (druga slika)bi jaz postavil nekaj visokih cipres, da pogled iz lezalnika ob bazenu ne pokvari ponudbe.
ancient
# 19.09.2017 ob 08:31
@mooodeeel
Ta bazen je super, potem pa takoj cez ograjo pa propadajoca fasada nekega napol dokoncanega hleva ali ropotarnice ali prizidka hise ali karkoli ze to je. Takih razgledov v tujini naceloma ni in to so malenkosti, ki stejejo.

To je več ali manj tipična vaška hiša na primorskem, takih lahko vidiš tam polno povsod. Ljudje so bili in so še navajeni živeti skromno, ker so povečini tudi prisiljeni v to. Če se hoče imet "lepši" pogled iz hotela, naj se le ta postavi drugje. Al pa naj sosedu naredijo novo hišo. Me prav zanima koliko interesa bi bilo za to slednje...Sicer pa, v teh meni osebno prav idiličnih vaseh pač ne moreš pričakovati pogleda "playa del sol".
prizemljen
# 14.09.2017 ob 17:50
Zanima me, kako blizu turizma ste tisti, ga tu komentirate (Razen 313, ki je povedal, da dela v gostinstvu) V lavnem govorite precej "na pamet", brez poznavanja razmer.
1. Butični turizem je nasprotno od množični in ceneni turizem, ne pa (nujno) drag, predvsem pa ne precenjen(To je luksuzni, če ni zgolj precenjena past za jaro gospodo, kakršno zelo pogosto reklamira K.S.) Pa še nekaj - zaradi butičnega turizma se domačini ne izseljujejo, zaradi množičnega pa zelo.
2. Vsak pravi turistični delavec sprejme katerikoli (normalen) tip gosta približno enako, DOKLER... Nekateri smo že videli tudi avstrijske turistične delavce, ki so "vunmetali" cele avtobuse (tudi slovenske skupine!) gostov. Včasih celo upravičeno, včasih pa samo zato, ker so pričakovali nekoga, ki bo potrošil več.
Sicer pa se pogosto zgodi, da skupine na enodnevnih izletih z avtobusi pričakujejo neverjetne stvari (Ne govorim le o ponudbi in postrežbi, ampak o tem da lahko brez pravega vzroka ali opozorila zamujajo cele ure, lomastijo po zasebnih zemljiščih in si kot npr poljski plezalci v Ospu naberejo karkoli, zlasti sadje, ker ga pač kmet ima veliko, pa zelišča na javnih površinah ali pred hoteli - kot tukaj sivka. Videno na lastne oči tako v Sloveniji kot v tujini.) ali so popolnoma podivjane. Velikokrat vzrok tiči v slabi organizaciji. Pri nas se lahko gre organizatorja izletov skoraj vsak, recimo ture "po poteh Štorije" so bile že tak primer. Grozljivo je, ko ti odgovorni pove, da si ti edini, ki je obisk svojih gostov najavil, že v naprej prosil za dovoljenje, da bi se slikali na terasi in tam popili tudi popoldansko kavo (V njihovo sramoto naj povem, da možnosti za kavo ni bilo in je pač s tem zaslužil, čeprav malo, nekdo drug, ki je za povrh dobil še pozitivne odzive. Dober glas .). Večina ostalih je dobesedno spustila podivjano čredo.
3. Hrvati se gredo vseh vrst turizma - zadnja leta; njihova prvotna znamka pa je bila vendarle množičnost, ki jih sedaj ponekod že tepe. Tudi pravega reda marsikje ni, npr. na področju navtičnega turizma in zlasti križarjenj ni. Privezi pač državi prinašajo preveč denarja, ceno plačuje lokalna skupnost ali zasebniki zaradi pritožb svojih ostalih gostov. Letos ponovno tudi eno od mene oz. mojih gostov, v hotelu nekje na "mirni" hrvaški obali, ki jo okupirajo jahte za križarjenja.
Gremo lako še naprej, pa bodi dovolj.
kingestone
# 14.09.2017 ob 15:03
brda so tako slikovita in lepa, da je to neverjetno.
ampak imajo to nesrečo, da jih povprečen slovenec še ni nikoli obiskal, niti slišal za njih...
veza
# 12.09.2017 ob 17:26
elGoyc
# 12.09.2017 ob 08:47

Z avtobusom pridejo agencijski gostje, ki jih nastanijo v 3* hotele, tarnajo nad vsakim doplačilom in niti nimajo časa zapravljati, ko jih gonijo od ene znamenitosti do druge z pavzo za wc in kavo ter kakšno avtohtono pico v pol-menznih restavracijah.

spet bom Avstrijce dal za zgled, tam si dobrodošel in ustrezno sprejet, če si avtobusni gost, če pripelješ vse v avtu s sabo in spiješ samo kavo, ali če si butični turist, pojdi recimo v Minimundus v Celovcu!
veza
# 12.09.2017 ob 17:20
313
# 12.09.2017 ob 11:52

veš kaj, marsikaj je bilo nekoč, kar so si privoščili petičneži, predvsem Italijani hitro čez mejo, a tega bo vsak dan manj, ta stara generacija izumira, mladina bo drugačna!
veza
# 12.09.2017 ob 17:14
vidaest
# 12.09.2017 ob 08:34

nekaj sobic tu, nekaj sobic tam, res, butični turizem, kjer pa ne veš, ali boš preživel ali ne!

Drugega se mi ne moremo it. Ti predlagaš torej hrvaški model: 5 avtobusov Čehov/Slovakov/Poljakov z nahrbtniki konzerv in plastenkami vode?


ne, jaz predlagam,da se gremo učit k Avstrijcem, ti bi iz Brd naredili vrhunsko zgodbo, Brici jo bodo mogoče tudi, a so še daleč...
Radoveden
# 12.09.2017 ob 10:22
@elGoyc,
Kaj je boljšega, kot nekomu prodati leseno brunarico ali malo večjo pasjo uto (glamping), za ceno hotelske sobe višjega razreda ali mu prodati večerjo za 50 in več evrov.

cene brunarice ali glampinga so več kot pol manjše od hotelske sobe višjega razreda, razen če je zate 3* na hrvaškem (z ravno tako podpovprečno jedačo) že višji razred.

folk ni ubrisan in ravnotako niso ponudniki, ki temu primerno ne ponujajo teh nastanitev na cenovnem nivoju višjega razreda. ali še nisi bil v hotelu višjega razreda ali pa ne v glampingu.

jaz sem dopustoval vse od šotora do 5* in dejansko vse opcije vmes in sem v vsaki užival, cene pa so bile nastanitvi primerne. vedno.

tako da, kdor misli da lahko nateguje goste z večjimi pasjimi utami po cenah hotelov višjega razreda in hkrati nimaj kaj za zraven hudo ekstra za ponudit, mu ta molznica za bedake lahko laufa leto do dve, potem pa gostov več ni. danes imaš mnenja drugih o primernosti cen in nastanitve na dlani. ponudbe ne kupujemo več preko papirnatih katalogov, potem pa presenečenje, ko prideš tja. te balkanske fore odpadejo.

kar se pa tehle člankov tiče mi gredo lasje pokonci. vedno je napihnjeno do amena. vsaka smet ima nek čaroben pridih. in potem prideš tja in plačaš premium ceno in se sprašuješ kje je tu kaj tako posebnega kar ne bi dobil drugje brez nekih izumetničenih zgodbic za pol ceneje.

nekaj časa nazaj (ne vem ali imajo še) so imeli na siolu članke o gurmanski ponudbi s presežki pri nas. In tako sem po prebranem enkrat vstopil v restavracijo v katero drugače ne bi, ker ni delovala apetitlih - ker je bila pač priporočena v stilu takega članka. Ne rečem, hrana je bila zanimiva in okusna, ampak to je bilo pa tudi vse. Nato čez leto vidim, da je sanitarna odredila zaprtje zaradi take svinjarije v kuhinji. Lahko samo rečem, da tako kot je izgledalo na zunaj, me stanje v kuhinji ni presenetilo. In potem prebereš članek in si malodane že predhodno fasciniran o kvalitetni ponudbi še preden prideš tja. Kot bi hoteli sproducirat dober prvi vtis še preden si ga lahko ustvariš. Kot da bi želeli da kognitivna disonanca opravi svoje.

A, če ti par sivih celic še deluje se ti prižgejo vse rdeče luči.

Slika 11. Če moramo tu kao zamižati na eno oko, pa upam da se zaradi truda z mižanjem cena primerno spusti. Če jim spust cene ne diši pa naj odkupijo podrtijo in jo spremenijo v nekaj primernega ceni.
313
# 12.09.2017 ob 09:32
*ki jih nisem naštel
ajša55555
# 12.09.2017 ob 10:44
@313
Neverjetno kaj vse človek lahko izjavi in preživi!

Ja res neverjetno !
A ti sploh veš kaj je butična hrana ?
In dokler bojo te restavracije, ki si jih naštel, poleg "butične hrane" kuhale tudi klasiko in imele običajne porcije, to niso butične restavracije, ampak "samo" restavracije, ki imajo tudi butično hrano - kar pa jo ima že skoraj vsaka restavracija/gostilna v ponudbi -glej predjed !
Kar se pa Italjanov tiče, jih pa tudi očitno ne poznaš, oni so jedci, pri njih se vse začne in konča z testeninami in rižem, pa ne s tremi špageti in petimi riži, vse kar je vmes, je pa lahko butično - celo zaželjeno, da lahko več stvari probajo.
motoVILkA
# 12.09.2017 ob 10:04
Bazen semi zdi super, neglede na pogled na sosednjo stavbo. Semi zdi, daje bazen nekoliko visje in da gostje te stavbe najbrz sploh ne opazijo, ce pa jo ze- tudi v srednjem veku je bil grad gosposki, v okolici pa kmetje v skromnih domovih.
In, a je kaj drugace npr v Dominikani, na Sri Lanki, Baliju ipd... V prvi vrsti so luksuzni hoteli, v drugi pa lokalne podrtije, smeti...
Tale gradic je kar ok.
reorah
# 12.09.2017 ob 09:31
Samo to vam povem. V Italiji bi iz tega Gradiča ZNALI NAREDITI. Tisoč in en dokaz: v Italiji, seveda. Pri nas pa... Tisoč in ena ovira...
ajša55555
# 12.09.2017 ob 09:01
Butična hrana in grad / gredič meni ne gre skupaj....Na gradovih se je vedno "žrlo" .
In kolikor se spoznam na gostinstvo, je še vedno več takih gostov, ki pridejo jest, da se tudi najedo. Če se računa na obisk Italjanov, se morajo mize šibit od obilnih obrokov, oni niso butični jedci. Tudi Slovenci imajo še vedno raje obilen obrok kot butičnega, no pa tudi ostali Evropejci niso ravno neki piščanci pri hrani.
Taki butični obroki so za degustacijo, catering zelo primerni...v restavraciji pa, ja enkrat greš probat (to pomeni-premalo gostov!), drugače pa greš tja kjer lahko POIZKUSIŠ nekaj novega in se zraven še NAJEŠ.
Zaradi tistih nekaj piščancev, ki pa tako ali drugače skoraj nič ne jedo, se pa res ne splača imet butične hrane...se ne izplača.
Vsi gostinci imajo v svoji ponudbi tudi "butično hrano" - razne predjedi. Tako, da imajo za vse jedce poskrbljeno.
In kar se mojih izkušenj s hrano doma po svetu tiče, še vedno najbolje delajo gostinci s klasično prehrano, raznovrstno, nekaj novega, nekaj starega in pa količinsko malo, srednje ali pa veliko.
veza
# 12.09.2017 ob 07:24
Po drugi strani, če nimaš na neki lokaciji enega hotela, kjer lahko namestiš nekaj avtobusov gostov, je vse malo čudno, nekaj sobic tu, nekaj sobic tam, res, butični turizem, kjer pa ne veš, ali boš preživel ali ne!
Kazalo