Fascinantni hoteli
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 44 glasov Ocenite to novico!
Ena od izmenjav, ki so jih opravili Karoli-Vidasovi, je bila v Toronto. Foto: Suzana Vidas
Takole gostoljubno je družino Karoli-Vidas pričakal nov dom v Torontu. Foto: Suzana Vidas
Švicarsko izmenjano domovanje Rujane Lukač. Foto: Rujana Lukač
Rujana Lukač je predstavnica koncepta Home Exchange za Hrvaško in Jadran. Na sliki na terasi izmenjanega stanovanja v San Franciscu. Foto: Rujana Lukač
Šrilanška depandansa, kjer je nazadnje bivala Rujana Lukač. Foto: Rujana Lukač
Andrej Karoli in Suzana Vidas sta bila povsem navdušena nad havajsko izkušnjo. Foto: Suzana Vidas
Kate Winslet je v filmu Počitnice s Cameron Diaz zamenjala svojo angleško hiško za losangeleško vilo. Takole se je razveselila, ko je videla svoje novo domovanje. Foto: IMDB
Slovensko domovanje španske družine. Foto: Pilar Manrique
Hiša v Washingtonu, za katero sta Karolija zamenjala svoje ljubljansko stanovanje. Foto: Suzana Vidas
Luksuzni dopustniški apartma Lukačeve na tajskem otoku Koh Samui. Foto: Rujana Lukač

Home Exchange - ko svojo ljubljansko garsonjero zamenjate za havajsko vilo

Vse bolj priljubljen sistem menjave domov
14. september 2017 ob 06:40
Ljubljana,Zagreb - MMC RTV SLO

Če ste gledali film Počitnice (The Holiday, 2006), v katerem Cameron Diaz svojo losangeleško vilo in milo kalifornijsko podnebje zamenja za idilično hiško Kate Winslet sredi zasnežene Anglije, s tem pa se obema spremeni življenje, veste, kako sistem Home Exchange deluje.

Kot pove že ime koncepta, gre za zamenjavo domov. Načrtujete dopustovanje na eksotični lokaciji, kjer pa veste, da so nastanitve pasje drage? Pobrskajte na spletni strani homeexchange.com, na kateri 65.000 uporabnikov po principu popolnega zaupanja oddaja svoja domovanja, in se jim pridružite.

Letna članarina stane 150 evrov, vse drugo pa je – brezplačno, skratka brez stroškov namestitve, število izmenjav v sklopu tega leta pa je neomejeno. Lahko za destinacijami brskate sami, lahko pa čakate, da na vaš oglas prileti kaka zanimiva ponudba za destinacijo, o kateri morda sploh nikdar niste razmišljali. Če vam pade sekirca v med, lahko tudi majhno stanovanje za čas oddiha zamenjate za luksuzno namestitev na drugem koncu sveta.

Kot nam je povedala Rujana Lukač, zastopnica Home Exchangea (HE) za Hrvaško in Jadran, se da tudi garsonjero v Ljubljani zamenjati za vilo v Los Angelesu. "HE je klub, v katerem se cenijo tudi nekatere druge vrednosti in odlike, ne pa samo velikost stanovanja. Iz osebnih izkušenj vam lahko povem, da sem sama svoje stanovanje vedno zamenjala za boljšega. Bivala sem v luksuznem pristrešnem stanovanju v San Franciscu, ki stane 3 milijone dolarjev, moja takratna hiška na Hvaru pa bi bila recimo za dve zvezdici," razlaga Lukačeva, ki je bila do zdaj že na 16 izmenjavah po svetu, od takih znotraj Hrvaške do tajskega otoka Koh Samui.

"Pomembno je, kako komunicirate, kako se predstavite in naši člani to prepoznajo. Ravno zdaj sem se dogovorila za smučanje januarja 2018, teden dni v Brunecku, trisobno stanovanje na smučišču, ki sem ga zamenjala za svojo garsonjero v Opatiji. Teden dni v takem stanovanju bi me sicer stal od 700 do 1100 evrov."

Od vile v Provansi do džungelskega raja v Šrilanki
Lukačeva je HE prvič uporabila leta 2009 in tista prva izmenjava ji je do danes ostala v spominu. "Bili smo v Provansi v hiši z bazenom. Moja družina je bila presrečna, ker smo lahko uporabljali hišo, kot da bi bila naša. Kuhali smo, otroci so imeli svojo sobo, organizirali smo žar za sosede in se vsak dan kopali v bazenu. Če niste bogataš, si boste tak luksuz redko lahko privoščili," pravi. Pozabiti tudi ne more izmenjave na Tajskem, kjer je bivala v dvonadstropni vili s teraso z razgledom na ocean in lastnim bazenom v sklopu petzvezdičnega resorta, ki je v tistem času veljal za remek delo tajske arhitekture.

Nazadnje je šla na izmenjavo v Šrilanko, v hiško angleške družine sredi džungle. "Nepozabno se je bilo zbujati ob zvokih opic, ki skačejo po strehi, in slonov, ki zaidejo mimo hiške, med srkanjem jutranjega čaja pa opazovati najrazličnejše živali okoli hiše," razlaga Lukačeva, ki sistem HE uporablja tako za smučanje v Švici kot tudi za konec tedna nekje na Hrvaškem.

Kot največjo prednost sistema (poleg cene) izpostavlja to, da v tuje domovanje ne prihajate kot anonimni gost, ampak kot znanec, ki se z gostitelji dodobra spozna – bodisi prek e-pošte bodisi v živo. Uporabniki namreč že kar nekaj časa pred potovanjem stopijo v stik s ponudnikom, s katerim si nato dopisujejo in komunicirajo prek družabnih omrežij, da dobijo vpogled v življenje drug drugega – pa tudi, da si pridobijo zaupanje.

Slovencev za zdaj še malo, a potenciala veliko
HE deluje po sistemu simultane izmenjave, a ni izključno omejen nanjo, kar v praksi pomeni, da ko nekoga gostiš, prejmeš potrdilo (t. i. balon), ki ga lahko unovčiš za drugo lokacijo, ne tisto, iz katere prihaja tvoj gost. Tako se odpre zelo široka paleta nepremičnin po vsem svetu, saj ni treba več čakati, da si nekdo z Balija ali s Havajev zaželi priti v Slovenijo. Lahko gostiš nekoga iz Francije, dobiš balon in z istim prosiš lastnika nepremičnine na Havajih, ki te sprejme in z istim balonom pozimi obišče Aspen.

Največji navdušenci nad HE-jem so Francozi, Američani, Španci in Italijani, ki imajo največ oglasov na strani, Hrvati imajo s 400 oglasi glede na število prebivalcev zelo veliko ponudb, so pa Slovenci še precej skeptični do sistema, a kot pravi Lukačeva, je potencial v Sloveniji ogromen. Ena tistih, ki redno obiskuje stran, je RTV-jevska družina Andreja Karolija in Suzane Vidas Karoli.

Kot je za MMC povedala Vidasova, HE uporabljajo že tretje leto in imajo same pozitivne izkušnje. Že takoj prva izmenjava v Sevilli leta 2015 je bila izjemna, zato zdaj dopustujejo skoraj samo še prek izmenjav, včasih tudi na enem potovanju zamenjajo več HE domov. Do zdaj so Vidas-Karolijevi stanovanje zamenjali devetkrat, za naslednje leto pa imajo že dogovorjene štiri izmenjave na dveh potovanjih.

In za kaj vse je družina menjala svoje ljubljansko stanovanje? Poleg trisobnega stanovanja v središču Seville še za krasno hišo na jugu Nizozemske, dve čudoviti hiši na Danskem, vilo z bazenom ob plaži na havajskem otoku Oahu, hišo na Kapitolnem griču v Washingtonu, stanovanje na Manhattnu, zgodovinsko hišo iz 19. stoletja ob jezeru Ontario v okolici Toronta in stanovanje v središču Rima. "Prihodnje leto načrtujemo pot v Kalifornijo in na Bali, kjer nas čaka sanjska vila z bazenom in osebjem," pove Vidasova.

Zaljubili so se v Slovenijo
Navdušena nad konceptom je tudi Pilar Manrique, Španka, ki se je ravno vrnila z izmenjave. Z družino so se iz Cordobe odpravili z avtom na dolgo potovanje po Jadranu, zadnja postaja pa je bila prav Slovenija, kjer so preživeli 13 dni in se, kot pravi, vanjo popolnoma zaljubili. "Krasna narava, naravnost veličastno je. Naši gostitelji so nam pustili seznam s predlogi za dnevne izlete, tako da smo obiskali rudnik v Idriji, arboretum, Kamnik, Iški vintgar, Bled, Kranjsko Goro, Planico, slap Peričnik, Škocjanske jame, Veliko planino in Piran," razlaga Manriquejeva, ki se ji ravno ti "insajderski" nasveti domačinov zdijo velika prednost HE-ja.

Bivali so v stanovanju na obrobju Ljubljane, v lasti družine z dvema majhnima otrokoma – tako kot Pilar. "Moja otroka sta zato v stanovanju našla veliko igrač. To je eden najboljših delov izmenjav – da najdete stvari, ki jih v najetih apartmajih nikdar ne bi. Moja otroka nazadnje sploh ven nista hotela! In ko smo prispeli v stanovanje, je družina za najina otroka pustila navodila za lov na zaklad, saj jim je v otroško sobo skrila čokoladna jajčka. Tako prijazno od njih!"

Manriquejeva HE uporablja dve leti, do zdaj pa je opravila pet izmenjav – začela je z Berlinom, sledili so Normandija, Split, Zagreb in Ljubljana. Kot največjo prednost HE izpostavlja to, da ker privarčuješ pri nastanitvah, lahko potuješ večkrat ali za daljši čas. "Poleg tega je vse skupaj precej lagodnejše, ker potujeva z otrokoma, zato je lepo, da ko se zvečer vrneš v stanovanje, te pričaka pravi dom."

Grozljivk še niso izkusili
In slabosti? Ob omembi izmenjav doma bi namreč mnoge lahko zaskrbelo, v kakšnem stanju bodo dobili svoje domovanje nazaj, koliko posode bo polomljene in koliko madežev bo na pohištvu. HE namreč ne krije stroškov morebitne škode, saj se vsak za izmenjavo dogovarja sam – posledično pa se mora tudi za povračilo morebitne škode s povzročitelji dogovarjati sam.

Naši sogovorniki, ki slabih izkušenj nimajo, poudarjajo, da gre za koncept, ki temelji na zaupanju. "Moj sin je na eni od izmenjav razbil kozarec in še nekaj malenkosti, kar smo nadomestili. Ko spustiš nekoga v svoj dom, ti pa greš k njemu, je vsem v interesu, da pustiš stanovanje v takem stanju, kot si ga dobil, saj to spada v bonton HE-ja. Prek HE-ja je bilo opravljenih že več kot milijon izmenjav in ne vem za niti eno res slabo zgodbo ali pa da bi prišli na neobstoječi naslov," pravi Lukačeva.

"Če zaupaš v ljudi, ni težko odstopiti svojega stanovanja. Naši partnerji ob stanovanju dobijo tudi skrb za dve muci, kar je prvi pogoj, da se sploh začnemo pogovarjati o izmenjavi. S tem imamo rešen tudi problem kam z domačimi ljubljenčki, medtem ko smo na poti," razlaga Vidasova, ki ima v ponudbi HE-ja tako ljubljansko stanovanje kot počitniško hišo na Hrvaškem. "V stanovanju ne zaklepamo omar in nasploh ravnamo, kot bi v hišo pustili znance. Tako smo tudi sprejeti."

Kakšnih posebnih priprav nimajo, razen da izpraznijo eno omaro, preoblečejo posteljnino, pripravijo brisače, opremijo stanovanje z navodili za tiste naprave, ki bi morda potrebovale dodatno razlago, in gostom pripravijo vse potrebne informacije za mesto, v katerega prihajajo. Vse drugo pa je prepuščeno prišlekom.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 14.09.2017 ob 08:10
čakte, čakte mal.... kako bomo pa obdavčl tole!!!
bodirog
# 14.09.2017 ob 08:32
Super za ubijanje rutine. Tudi kakšna kmetija sredi Pohorja bi se dalo fajn zamenjat za Havajsko vilo.
Urko
# 14.09.2017 ob 08:39
Midva z ženo sva s Polzele in te nekaj let izmenjujeva preko portala www.intervac.com in sva bila na nekaj čisto norih lokacijah - tudi Havaji in Kalifornija.

Tako da ni potrebno, da imaš top lokacijo, predvsem je tu želja in vzajemno zaupanje.
JureFlux
# 14.09.2017 ob 10:04
Opravil sem že 15 menjav. Večinoma stanujem v boljših nepremičninah, ni pa to bistveno. Po komentarjih vidim, da večina ne razume bistva teh menjav. Seveda je pomembno da se prišpara denar. Na uč sem z menjavami prišparal cca 10.000€ oz povedano drugače. Na določene destinacije nebi nikoli mogel, ker si jih nebi mogel privoščit. Z menjavo sem si jih lahko saj mi je v resnici ves strošek predstavljala pot tja in nazaj.
Ljudje pri menjavah ne ocenjujemo svojih nepremičnin po vredonosti, vse nepremičnine so si enakovredne in vse je v stvari dogovora in predvsem zaupanja. Zakaj bi nekdo svojo miljon € vredno vilo zamenjal z mano? Zato ker verjeli ali ne za nekatere od nas se svet ne vri samo okoli denarja. Svet so tudi dogodivščine, spoznavanje novih ljudi, običajev in kulture. Kaj boljšega kot stanovat kot lokalec na drugem koncu sveta?
Večinoma se poleg hiš zamenja tudi avto. Letos me je tako na Irskem v čisto novi hiši čakal tudi čisto nov avto, katerega sem lahko uporabljal. Ja bival sem že v provansanski vili z bazenom ter v hiši v Parizu z vrtom v hiši pa v res starih hišah in čisto novih. Vsaka je bila posebna na svoj način. Tudi moje stanovanje v Ljubljani je na nek način drugačno predvsem pa je odprto ljudem. Tedensko dobim povpraševanja za menjavo iz celega sveta. Južna afrika, Zda, Kanada, Nova zelandija pa tudi Hrvaške, Madžarske itd.

Za vsakega, ki razmišlja o menjavah pa naj si za začetek zastavi 3 vprašanja.
1. Ali mi je udobno, da nekdo drug spi v moji pojstli in je iz mojega krožnika,
2. Ali sem pripravljen pogledat na svet tudi skozi oči, ki ne vidijo samo denarja
3. Sem zaupanja vreden in zaupam ljudem.

Če ima kdo še kako vprašanje pa kar na plan oz lahko si prebere moj blog zapis na to temo. https://www.influx.si/single-post/2017/01/27/Menjavanje-hi%C5%A1-ter-miselnosti

Pa nič hudega če vam do tega ni. Manj ljudi pri nas menja, več izbire imamo tisti, ki menjamo :)
seven7
# 14.09.2017 ob 07:19
Ideja je dobra pa ne bi rekel da samo za mlade

Res pa je da mora bit tvoja nepremicnina ali lokacija vsaj malo atraktivna.

Hvar je itak tražena lokacija zato se ne cudim zamenjavi s san franciscom.
inferno666
# 14.09.2017 ob 11:57
@MikM: Vsaj članek bi lahko prebral, predno komentiraš bedarije :)
bordimat
# 14.09.2017 ob 09:40
#bebest

Mislim da je tukaj tudi zraven adrenalin (ne veš če lahko zaupaš, dokler ne zaupaš), misel da nekomu s tem tudi pomagaš in polepšaš počitnice (niso vsi egoistično usmerjeni, posebej ne v USA, verjami, vem zagotovo iz prve roke), pa trend (uau, zdej pa lahko preko spletne strani hišo menjam z nekom ki ga ne poznam..., deliti takšne zgodbe s prijatelji ob kavici mora biti sila prijetna stvar).

Mislim da tudi to šteje, poleg ekonomsko uspešnih počitnic! ;-)
mekeke
# 14.09.2017 ob 14:28
@Inferno666
@usavko

Je brezveze odgovarjat takim kot so MikM...Tipicen zabit nevoscljiv slovenec, ki verjetno ni prestopil veliko mej razlicnih drzav po svetu. Taki, ki ne dozivijo nekih posebnih izkusenj v zivljenju ponavadi tudi najbolj stegujejo jezik in cinicno gobcajo in klevetajo, ter pametujejo kako je vse brezveze in kako so ljudje nori, ker zivijo drugace od njih. Takim se lahko samo smejis, ker bodo na koncu ostali pri svojih bednih zivljenjih, ker niti ne poskusajo doziveti nekaj zanimivega, ceravno za to obstajajo tudi poceni variante.
simonc27
# 14.09.2017 ob 15:26
Kaj pa sistema za zamenjavo žene še ni?
Potem bi bil naslov članka Wife Exchange - ko svojo sivo miško zamenjaš za prvovrstno lepotico.
mbvana
# 14.09.2017 ob 09:53
Ideja mi je bila všeč že v trenutku, ko so se prve tovrstne ponudbe začele pojavljat.

Žal pa žena ne deli mojega navdušenja, tako da ostajamo pri klasičnih dopustih.

Vsekakor je v tovrstnih zadevah najbolj pozitivno to, da sistem funkcionira na zaupanju. Je že tako, da velikokrat popolnemu neznancu bolj zaupamo, kot pa nekomu bližnjemu.
avgust
# 14.09.2017 ob 10:29
@JureFlux

Hvala za zapis. Mislim, da so odgovori na ta tri vprašanja ključni, sploh številka 1 :)

Mogoče pa res kdaj v prihodnosti.....moram še malo spremeniti svoj pogled glede vpršanja 1, ostala dva sta čist ok in ju popolnoma sprejemam ;)

Lep dan še naprej :)
7up
# 14.09.2017 ob 09:35
bebest

zato, ker nekdo s vilo, ki jo je pripravljen zamenjati za teden ali dva, nima nobenih finančnih težav, potrebuje pa nekoga, ki skrbi(za hišo in morebitne domače živali) in varuje hišo.

Pa tudi najti kratkoročnega najemnika zahteva določeno energijo in prinaša večja tveganja.

Nekateri ljudje tudi imajo hišo/stanovanje najeto in ne niti ne smejo oddati v svoji odsotnosti. Večina pogodb pa izmenjave ne prepoveduje - verjetno skoraj noben najemodajalec na to možnost niti pomislil ni.
bebest
# 14.09.2017 ob 09:24
Zanimiv članek, samo ene stvari nikakor ne morem razumeti. Zakaj bi nekdo vilo zamenjal za garsonjero? Kot bi recimo Italijan Slovencu v zameno za clia za teden dni ponudil v uporabo ferrarija?

Realna ekonomska računica gre namreč nekako takole – primer - lastnik odda vilo v Los Angelesu za recimo $5000 na teden in si za ta denar v Ljubljani najame garsonjero za $500 na teden in ima obenem krite še vse stroške (letalske karte + hrana itd.). Zakaj bi kdo torej pustil $4500 na mizi?
Skratka osebno mislim, da gre za zelo osamljene primere tako neskladnih mejav... razen, če ima nekdo res izjemen, sicer skromno opremljen vikend (kočo) na res izredni lokaciji, ki navdušuje in ga drugače ni mogoče najeti.
PlanetOfTheApes
# 14.09.2017 ob 08:31
Tu se vidi, da so določeni ljudje popolno odklopljeni od realnosti in mislijo, da če imajo oni par jurjev plače, da jo imajo potem vsi Slovenci. Kdo pa bo potoval na Havaje, Bali, Provanso in San Francisco, če pa še za položnice nima.
sam-zee
# 14.09.2017 ob 07:31
Sicer pa super stvar, prvič slišim, definitivno si bom pogledal!
Geres*
# 14.09.2017 ob 11:10
Fleaa

čakte, čakte mal.... kako bomo pa obdavčl tole!!!


Hvala, si me ornk nasmejal :-)
usavko
# 14.09.2017 ob 12:39
@MikM....
Jst si že dalj časa želim iti v London... Ta čas, ko bi bil v Londonu, bo moje stanovanje prazno.
Zakaj bi torej plačal 400 EUR za teden dni bivanja za 2+1, moje stanovanje pa bo ta čas prazno. Ali ne bi bilo bolje, da bi ta čas uspel z nekom iz Londona zamenjati flat?
To je za moje pojme win-win situacija. On ima zastonj bivanje v Sloveniji, jaz v Londonu.

Kje je tu tvojih 150 EUR in kdo bi teh 150 EUR pobral?
xes
# 15.09.2017 ob 18:30
Če se to razpase bodo naši birokrati zihr pogruntali, da je zdaj država enormno oškodovana in zadevo zatrli ali pa že nekako obdavčili.
Kikkoman
# 14.09.2017 ob 19:19
@simonC: Na Češkem obstaja, najdi dokumentarec Chech wife swap. Poučno.
Katalonec
# 14.09.2017 ob 16:21
Dejansko res zelo zanimivo. Sam osebno bi imel res tezave z zaupanjem tujcu.

Sicer pa tako kot so nekateri napisali da tukaj ne gre za finančni aspekt, kajti tisti ki ga imajo, ne gledajo cez denar in ne vidim nobene prepreke da bi nekdo lahko menjal garsonjero za vilo.
nuLanuLa
# 14.09.2017 ob 17:09
Nismo gledali. Kakšna sreča.
21.12.2012
# 14.09.2017 ob 09:21
super, zdaj pa hitro triplo obdavčiti drugo in naslednje nepremičnine v lasti iste osebe, ker drugače se bo turističnim ponudnikom godila extra krivica :)

je pa to res fajn opcija, enako kot seks v troje ... pač moraš biti za to ali pa nisi, nič narobe.
RJSlo
# 14.09.2017 ob 07:05
No ja. Ideja ni slaba. Predvsem za mlade. Uživajo v razgledu, spoznavajo nove ljudi in države, ob tem pa lahko spremljajo tekme Maribora v LP.
izo
# 06.10.2017 ob 15:19
Meni je ideja dobra. Mi pa diši po komunizmu. Internacionalizacija naših bivališč

jep, ker komunisti izmenjujejo vile in potujejo po rajskih otokih.. kako zboljeni ste eni, resno. dejte soi vsaj osnove enkrat razčistit..
izo
# 06.10.2017 ob 15:17
razlaga Lukačeva, ki je bila do zdaj že na 16 izmenjavah po svetu, od takih znotraj Hrvaške do tajskega otoka Koh Samui.

ja, ker pobira provizije od takšnih nelegalnih poslov. tudi o tem sem govovoril prej, poštimajte vse, da bo zadeva legalna, pa potem pobirajte denar. do takrat pa samo še ena pnzijeva shema..
izo
# 06.10.2017 ob 15:14
super, zdaj pa hitro triplo obdavčiti drugo in naslednje nepremičnine v lasti iste osebe, ker drugače se bo turističnim ponudnikom godila extra krivica :)

je pa to res fajn opcija, enako kot seks v troje ... pač moraš biti za to ali pa nisi, nič narobe.


da, tehnično gledano je to oddajanje na črno, kjer nepremičnine ni prijavljena za takšno dejavnost, jo verjetno kot lastnik tudi nimaš urejene, ne plačuješ taks in vsega ostalega. nekaj je izmenjava tako preko žlahte ipd, drugo pa je oglaševanje tega, pobiranje provizij ipd, potem pa nobene odgovornosti za to.
bomo se morali počasi vprašat, koga ali kaj čitimo, če sploh z vsem temi uberji, airbnb-ji ipd. dolgoročno ti ustvarja velik problem.

glede trojčkov, svingerstva ipd pa rečem samo: to je samo ego, da eden izmed parnerjev dobi, kar hoče. kdor od tistih, ki resno kaj čuti do partnerja izavlja, da mu je ok, da nekdo sex z njenim ali njegovim partnerjem in da je to pač ok, ker se vsaj ne skriva ipd, laže kot pes.
Robiland
# 14.09.2017 ob 09:34
Itak. Airbnb vzames. Svojega pa das ravnotako na airbnb.
RJSlo
# 14.09.2017 ob 17:12
simonc27
# 14.09.2017 ob 15:26
-------------------------------
No ja. Ne vem, če bi šlo tako gladko. Moja je zame najlepša, najboljša, najbolj pametna, pardon to bi moral dati na prvo mesto, vse naj. Dodatni plusi, zna kuhati, zna zložiti v pomivalni stroj, zna uporabljati pralni stroj, zna obesiti perilo, zna uporabiti mene ali na kratko podpira vse štiri hišne stebre, jaz pa podpiram njo. ;))))) In moja je original, takšnih ne delajo več. ;)))
Skippy
# 14.09.2017 ob 07:51
@sam-zee
očitno ne veš, kaj klima pomeni.
Dancoman
# 14.09.2017 ob 07:45
Če imaš hišo na Bledu potem ni problem, če imaš sredi Ljubljane ni ravno neka lokacija za hvalit se
RJSlo
# 14.09.2017 ob 17:14
P. S. Vsekakor si pa tega ne more privoščiti en revež iz Bangladeša ali Indije, ki dobi en dolar na dan. Meni je ideja dobra. Mi pa diši po komunizmu. Internacionalizacija naših bivališč. :)))
sam-zee
# 14.09.2017 ob 07:26
Off topic, a vseeno - "... milo kalifornijsko klimo ..." - ne pišite nebuloz, bolj ustreza pregreto kalifornijsko ozračje.
MikM
# 14.09.2017 ob 11:12
Spet en lep primer natega oz. kako od naivnih ljudi dobiti 150 evrov. Zamenjava se itak nikoli ni obnesla. Eden od strani je vedno potegnil krajšo in zato je menjava nepremičnin popoln nesmisel. Glede davkov pa se ve, da je menjava obdavčena povsem enako, kot dve prodaji...
Kazalo