Na prvem tovrstnem festivalu pri nas se je predstavilo 35 sirarjev. Foto: BoBo
Na prvem tovrstnem festivalu pri nas se je predstavilo 35 sirarjev. Foto: BoBo
Festival slovenskih sirov na Brdu pri Kranju

Obiskovalci so lahko na festivalu poskusili in kupili tradicionalne in sodobne sire 35 slovenskih kmečkih sirarjev, se bližje spoznali s sirarji in njihovim delom ter se udeležili kulinaričnih predstavitev in delavnic na temo sira.

Idejo za festival, ki se je končal s slavnostno akademijo in podelitvijo priznanj, so v združenju dobili na Tirolskem, kjer so se pred dvema letoma udeležili podobnega dogodka, podlaga za festival pa je tudi praznik sira, ki so ga prvič pripravili že leta 2005.

"Današnja ponudba slovenskih sirarjev je tako velika, da potrebujemo promocijo in predstavitev potrošnikom, ki potrebujejo neko višjo raven, pa tudi ljudem, ki s ponudbo in krožnikom postavljajo Slovenijo v svet. Radi bi svoje izdelke pokazali slovenskim gostincem, in če bodo ti zbrani na enem mestu, bodo spoznali, da je kmečke sire spoštovanja vredno postaviti na krožnik," je pojasnil predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Brence.

Festival podpira tudi Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, kjer pravijo, da so kmečki siri tisti, ki danes zasedajo posebno mesto v gastronomiji in pridobivajo vrednost pri potrošniku. Predsednik Cveto Zupančič je poudaril, da je njihov skupni cilj, da so "izdelki s kmetij edini, ki nosijo ime kmečki".

Več si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Festival slovenskih sirov na Brdu pri Kranju