V poletnih mesecih se bo vsak konec tedna mogoče štirikrat na dan zapeljati med Ankaranom in Piranom s postankoma v Kopru in Izoli z barko Zlatoperka. Foto: BoBo
V poletnih mesecih se bo vsak konec tedna mogoče štirikrat na dan zapeljati med Ankaranom in Piranom s postankoma v Kopru in Izoli z barko Zlatoperka. Foto: BoBo

Brezplačen ladijski prevoz med Ankaranom in Piranom s postankoma v Kopru in Izoli bo na voljo vsak konec tedna do konca septembra, pri čemer bodo zagotovili po dva prevoza dopoldne in po dva popoldne, je pojasnil direktor Regionalnega razvojnega centra (RRC) Koper Giuliano Nemarnik. Potniki se bodo lahko vsako soboto in nedeljo med 8. in 20. uro na ladjo vkrcali oz. izkrcali v Ankaranu na pomolu pri kampu v letovišču Adria Ankaran, v Kopru na zunanji obali ob parkirišču na Ukmarjevem trgu, v Izoli na pomolu pred hotelom Marina in v Piranu v pristanišču na pomolu pri rdečem svetilniku.

Brezplačni ladijski prevozi so pilotna aktivnost projekta Crossmoby v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014‒2020, katerega partner je Regionalni razvojni center Koper. Glavni cilj projekta je oblikovanje novih, čezmejnih in trajnostnih storitev za potnike ter izboljšanje prometnega načrtovanja znotraj programskega območja. Kot je navedel Nemarnik, so v okviru projekta že vzpostavili železniško povezavo med Trstom in Ljubljano ter projekt bikesharinga na Krasu.

Sedežev na ladjici ne bo mogoče rezervirati, ladijski prevoz bo tako deloval po sistemu "prvi pride, prvi melje". Zaradi ukrepov, povezanih s covidom-19, so sicer imeli nekaj težav, je priznal Nemarnik, vendar je ladja razmeroma velika (prvotno je bila namenjena za do 70 potnikov), zato bodo lahko vedno zagotovili prostor za vsaj 20 potnikov in pet koles. Odvisno od strukture potnikov, če bo šlo npr. za člane istega gospodinjstva, pa bi lahko sprejeli do 40 potnikov naenkrat.

Ker gre za potniško storitev, bodo prevozi potekali tudi ob dežju in bodo prekinjeni samo če varna plovba zaradi vremenskih razmer ne bi bila mogoča, so navedli na RRC-ju Koper.

Za informacije o prevozih bodo na vsakem od štirih pomolov za prevzem potnikov postavili označevalno tablo z urnikom. Informacije o lokacijah in urniku pa so objavljene tudi na profilih projekta Crossmoby na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Prav tako so jih prejeli lokalni turistično-informacijski centri.

Pilotni projekt brezplačnega ladijskega prevoza je vreden okoli 33.000 evrov, od tega je RRC Koper kot projektni partner pridobil 85 odstotkov evropskih sredstev, preostanek pa bodo prispevale štiri obalne občine. Kot je povedal Nemarnik, imajo na voljo dovolj sredstev za sofinanciranje brezplačnega ladijskega prevoza tudi v prihodnjem letu, če bo izkazan interes, pa ga nameravajo nadaljevati tudi po formalnem zaključku projekta.

Brezplačna plovba med obmorskimi mesti