Grobnica, ki je pripadala velikemu faraonskemu uradniku, imenovanemu Mehu, in njegovi družini, člani katere so bili v sorodu s prvim vladarjem Šeste dinastije, je stara okoli 4.000 let. Foto: EPA
Grobnica, ki je pripadala velikemu faraonskemu uradniku, imenovanemu Mehu, in njegovi družini, člani katere so bili v sorodu s prvim vladarjem Šeste dinastije, je stara okoli 4.000 let. Foto: EPA
Grobnica
Grobnica je bila odkrita že leta 1940, vendar so jo za javnost po obširnih restavratorskih delih odprli šele te dni. Foto: EPA

Grobnica, ki jo je leta 1940 odkril egiptovski arheolog Zaki Saad, je del Sakare, obširne starodavne nekropole staroegipčanske prestolnice Memfis. Grobnica je pripadala velikemu faraonskemu uradniku, imenovanemu Mehu, in njegovi družini, člani katere so bili v sorodu s prvim vladarjem Šeste dinastije, je povedal egiptovski minister za starine Haled Al Anani.

Vseopravilni visoki uradnik z 48 nazivi
Grobnica se ponaša z dvema živopisnima glavnima prostoroma, dobro ohranjenimi napisi in mnogimi upodobitvami na zidovih. Na nekaterih izmed njih je mogoče videti tudi Mehuja, kako lovi ptice, ribari z bodalom, žanje obilno letino ali precej akrobatsko pleše.

V času vladavine Pepija I. je Mehu dobil 48 nazivov in vsi so zapisani na zidovih njegovega prostora v grobnici. "Bil je vezir, vodja sodnikov in vodja palače v času Pepija I., prvega vladarja Šeste dinastije," je za Reuters povedal arheolog in egiptolog Zahi Havas. Dodal je še, da grobnica vsebuje kar nekaj edinstvenih upodobitev iz časov te dinastije, med drugim na primer prizor poroke krokodiljega para.

Ob dveh prostorih še šest pokopnih komor
Glede na izjavo za javnost egiptovskega ministrstva za starine je v grobnici tudi dolg in ozek hodnik s šestimi pokopnimi komorami, s prostoroma za Mehujevega sina Merena Raja in vnuka Heteba Kaaja.

Egiptovske oblasti so se odločile za odprtje grobnice za javnost kot del prizadevanj, da bi na to območje znova privabile več turistov, je še povedal minister za starine. "To, že pred časom odkrito grobnico smo odprli, da bi povabili ambasadorje in pokazali medijem, da je Egipt varen," je dodal Haled Al Anani.

Kako turiste znova zmamiti v Egipt
Turizem na egiptovskih tleh je doživel velik udarec po arabski pomladi leta 2011, ki ji je sledil niz terorističnih napadov. Glede na podatke Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO) je število tujih turistov s 14 milijonov v letu 2010 padlo na 5,3 milijona v letu 2016. Nadalje pa statistika kaže, da je lani število prihodov tujih turistov znova poskočilo, in sicer na 8,2 milijona.

Posnetke restavriranja grobnice in njenega poznejšega odprtja za javnost si lahko pogledate v spodnji galeriji.