British Airways v taki krizi še ni bil. Foto: Reuters
British Airways v taki krizi še ni bil. Foto: Reuters

Iz British Airwaysa (BA) so tako že sporočili svojemu osebju, da se borijo za obstoj in naj se zato pripravijo na radikalno krčenje osebja in prizemljitev neprecedenčnega števila letal.

Izvršni direktor britanske letalske družbe Alex Cruz je v sporočilu svojim 45.000 zaposlenim z naslovom "Preživetje British Airwaysa" zapisal, da bo prevoznik zaradi skokovitega upada povpraševanja zaradi ameriške prepovedi poletov iz Evrope "prizemljil svoja plovila kot še nikdar prej".

Letala letijo tako rekoč prazna. Foto: Reuters
Letala letijo tako rekoč prazna. Foto: Reuters

Nemški mediji medtem poročajo, da bo tudi nemški letalski prevoznik Lufthansa zaradi Trumpovega odloka o prepovedi poletov iz Evrope najverjetneje prizemljil večino svoje flote in prosil za državno pomoč.

Lufthansa, evropski prevoznik, ki ga je zaradi številnih čezoceanskih poletov ameriška prepoved najbolj prizadela, naj bi prosil kanclerko Angelo Merkel za posredovanje.

Lufthansa naj bi razmišljala o vrsti možnosti za spopad s krizo, vključno z začasno prekinitvijo večine poletov.

Nihče ne ve, koliko časa bo mrtvilo trajalo

Čeprav so britanski potniki izvzeti iz Trupovega embarga, pa je okoli četrtina potnikov z letališča Heathrow tranzitnih iz držav območja schengena, najdobičkonosnejše poti za BA pa so prav čezatlantske.

Številne države sprejemajo drastične ukrepe. Foto: EPA
Številne države sprejemajo drastične ukrepe. Foto: EPA

Cruz je osebju BA-ja povedal, da je koronavirus "kriza svetovnih razsežnosti, kot je še nismo videli". Svoje podrejene je opozoril, da sledi odpuščanje – "morda za krajše obdobje, morda za daljše". "Prosim, ne podcenjujte resnosti položaja za naše podjetje," je še pozval.

BA je član mednarodne skupine IAG, njenega glavnega partnerskega prevoznika, špansko Iberio, pa je ameriški embargo potovanj neposredno prizadel.

Madrid, kjer ima Iberia sedež, je središče izbruha bolezni covid-19, v petek pa je ministrstvo za zunanje zadeve odsvetovalo vsa potovanja v špansko prestolnico razen najnujnejših.

EasyJet močno razrahljal pravila

BA je že tako in tako odpovedal na stotine poletov, večinoma po Evropi, v prihodnjih tednih pa bo odpovedi samo še več, poroča Guardian.

Lufthanska razmišlja o odpovedi večine poletov.Foto: Reuters
Lufthanska razmišlja o odpovedi večine poletov.Foto: Reuters

Letalske družbe se sicer prilagajajo nastalim razmeram po svojih najboljših močeh in ponujajo precej boljše pogoje za rezervacijo fleksibilnejših vozovnic.

Nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet celo omogoča potnikom, da brez doplačila zamenjajo destinacijo, tudi dan pred poletom.

Že pred Trumpovo prepovedjo poletov Evropa–ZDA je Mednarodno združenje za zračni transport (IATA) izdalo opozorilo, da bi letalske družbe letos lahko izgubile do 113 milijard dolarjev dobička. V Veliki Britaniji, kjer je bil regionalni prevoznik Flybe prva žrtev izbruha novega koronavirusa, se krepijo strahovi, da bi Flybeju sledili še drugi, zlasti manjši.

Letala letijo prazna