Pogled na zasnežene vršace Maroon Bells pri Aspnu v zvezni državi Kolorado. Foto: Pixabay
Pogled na zasnežene vršace Maroon Bells pri Aspnu v zvezni državi Kolorado. Foto: Pixabay

Večina letal ostaja prizemljenih, letalska industrija pa pričakuje za letos tudi do 314 milijard dolarjev upada dohodkov. A kot poroča CNN, je kriza tudi prinesla nekaj neobičajnih mejnikov v industriji v času, ko morajo letalske družbe sprejemati neprecedenčne ukrepe in rešitve.

Marca je tako Qantasovo letalo tipa A380 opravilo zgodovinski direktni let med Avstralijo in Londonom, ker je Singapur, kjer so se običajno ustavili, takrat že uvedel prepoved poletov.

In zdaj je priložnostno vzniknil še najkrajši notranji polet znotraj ZDA, po sili razmer, da bi ohranili ključne letalske povezave in bili tako upravičeni do vladne pomoči. Zato vse več letalskih družb v ZDA zdaj uvaja začasne kratke trase.

Najkrajša med vsemi je komaj 46 kilometrov dolga trasa med Eagle-Vailom in Aspnom prek Skalnega gorovja Kolorada. Polet traja 35 minut.

Rekorder redne letalske linije je v Massachusettsu

Enosmerni polet z družbo American Airlines vas bo stal 251 dolarjev.

Iz družbe so za CNN potrdili, da bodo med okrožnima letališčema Eagle (EGE) in Aspen-Pitkin (ASE) leteli do 1. junija, polet pa je ena od etap daljše krožne poti med Dallasom/Fort Worthom, Eaglom, Aspnom, Montrosom in nazaj v Dallas/Fort Worth.

Do zdaj je bila najkrajša trasa znotraj ZDA 48 kilometrov dolg polet med lokalnim letališčem Barnstaple na polotoku Cape Cod do letališča na otoku Nantucket (oboje v zvezni državi Massachusetts). Tesno za petami mu je bila 51 kilometrov dolga letalska linija med letališčema v Petersburgu in Wrangellju na Aljaski. Oboje sta redni liniji.