Odlok pravi, da je na Blejskem jezeru dovoljeno oddajati le lesene čolne na vesla. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Odlok pravi, da je na Blejskem jezeru dovoljeno oddajati le lesene čolne na vesla. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Blejska občina je že leta 2009 sprejela odlok o določitvi plovbnega režima po Blejskem jezeru, v katerem je zapisala, da je zaradi ohranjanja tradicije na jezeru dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla. Kljub temu so nekateri ponudniki gostom v zadnjih letih oddajali tudi plastične čolne, zlasti kajake in supe.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki je na podlagi podane prijave o kršenju odloka odreagiral junija letos. Odkril je pet kršilcev, ki so oddajali neustrezna plovila, in zoper njih ukrepal. Izdal jim je odločbe, s katerimi jim je prepovedal nadaljnje upravljanje dejavnosti, če se jih ne bodo držali, pa jim bo zaplenil plovila.

Kot je dejal vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva Primož Lah, so kršilci večinoma oddajali supe in kajake iz plastične mase. Čeprav imajo plovila registrirana, jih po občinskem odloku pač ne smejo oddajati.

Povpraševanje po supih in kajakih veliko
Gostje na Bledu, ki imajo lastne supe in druge plastične čolne, jih po drugi strani lahko normalno uporabljajo in zanje prepoved ne velja. Ker številni turisti supov ne prinesejo s seboj, povpraševanje po njih pa je zelo veliko, se na Bledu sicer že pojavljajo pomisleki, da bi bilo morda vendarle treba spremeniti odlok in omogočiti njihovo izposojo, saj gre za pomembno turistično ponudbo.

V Bohinju imajo denimo prav tako določen plovbni režim za Blejsko jezero in Savo Bohinjko, vendar glede oddajanja plastičnih plovil nimajo omejitev, določena pa so vstopna in izstopna mesta. Zakon o celinskih vodah daje občinam precej proste roke, vendar pa bi na Bledu tisti, ki oddajajo čolne, morda lahko vseeno izpodbijali občinski odlok.

Janez Resman, direktor občinskega podjetja Infrastruktura Bled, ki prav tako oddaja plastične kajake, je sicer napovedal, da bodo vsaj pri njih odločbo inšpektorata spoštovali. "V višku sezone je jezero zelo obremenjeno. Prav je, da se naredi red, ki ga zdaj ni," je dejal.