Sfingi so leta 2016 odstranili glavo, pred kratkim pa so jo ji pritrdili nazaj. Foto: Reuters
Sfingi so leta 2016 odstranili glavo, pred kratkim pa so jo ji pritrdili nazaj. Foto: Reuters
Na Kitajskem lahko najdemo tudi ponaredek poševnega stolpa. Izvirnik si turisti lahko ogledajo v Pisi. Foto: Reuters

Predstavitev ponaredka egipčanske sfinge na Kitajskem je leta 2014 v Egiptu dvignila veliko prahu. Egipčani so svoje neodobravanje izrazili s številnimi protesti, ponaredek pa označili za "slabo imitacijo, ki žali podobo originala". Kitajci so leta 2016 naposled klonili pod pritiski Egipta in ponaredku odstranili najznamenitejši del – 20 metrov visoko glavo.

A svoje žrtve očitno niso pozabili, saj so sfingi glavo pred kratkim pritrdili nazaj. Egipčani napovedujejo, da se tudi tokrat ne bodo predali brez boja – obrnili se bodo namreč na mednarodno organizacijo Unesco in zahtevali dokončno odstranitev ponaredka.

Številni so presenečeni nad dejstvom, da Egipčani omenjeni sfingi sploh posvečajo toliko pozornosti – na Kitajskem namreč najdemo še dva podobna ponaredka, prav tako pa lahko v različnih tematskih parkih na Kitajskem zasledimo še številne druge ponaredke, ki vsako leto pritegnejo številne turiste.

Turisti oblegajo geografsko dostopnejše ponaredke
Čeprav se Egipčani, po pisanju britanskih medijev, upada števila turistov zaradi kitajskega ponaredka ne bojijo, pa številke govorijo zase – v zadnjem času je namreč vedno bolj priljubljen tudi obisk ponaredkov velikih turističnih znamenitosti, prav tako pa po vsem svetu skokovito raste tudi število slovečih ponaredkov.

Čeprav posnemanje velja za najiskrenejšo obliko laskanja, pa države, ki se lahko pohvalijo s katero izmed svetovno znanih turističnih znamenitosti, nad takšnim ponarejanjem niso pretirano navdušene. Najpogosteje imitirani znamenitosti sta Eifflov stolp in Kip svobode, visoko na lestvici so tudi egipčanske piramide. Številni turisti so nad dejstvom, da jim za ogled slovečih kompleksov ni treba odpotovati na drugi konec sveta, naravnost navdušeni!

Slovenci si lahko ponaredek Kipa svobode na primer ogledamo na Kosovu, pravo kraljestvo ponaredkov pa je obiskovalcem na ogled tudi v Las Vegasu, kjer je celo eden izmed redkejših ponaredkov – rimski Kolosej.