Za slovenske tekmovalce navijajo tudi ameriški in kanadski Slovenci. Foto: www.olympic.si
Za slovenske tekmovalce navijajo tudi ameriški in kanadski Slovenci. Foto: www.olympic.si
Slovenska hiša
Slovenska hiša gostuje v hotelu Mountain Club Westin Resort v središču Whistlerja in je središče slovenskega športa, kulture, gospodarstva, turizma in promocije države med igrami. Foto: www.olympic.si

Poimenovanje Slovenia House ni prav nič nenavadno. Različic je vedno več in Olimpijski komite Slovenije se je odločil za Slovenia House. Tako je tudi ime države bolj poudarjeno.

Slovenska hiša
Notranjost hiše je v znamenju zelene barve. Takšne barve je tudi slogan I feel Slovenia. Foto: www.olympic.si

Kanadčani nas še kar dobro poznajo, čeprav nas še vedno zamenjujejo s Slovaško. A ker smo del Evrope, smo za Kanadčane zelo zanimivi.

Slovenska hiša
V Kanado je prišel tudi slovenski minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Foto: www.olympic.si
Slovenska hiša
V hiši je mogoče videti fotografije Tine Maze in najbolj privlačne slovenske turistične znamenitosti. Foto: www.olympic.si

Ob osvojeni medalji bomo nazdravili s penino, naša kuharja pa bosta pripravila tudi pogostitev in torto.

Slovenska hiša
Tudi v Whistlerju se 'čuti' Slovenijo. Foto: www.olympic.si

Predstavnica Urada vlade za komuniciranje, ki je eden izmed sodelujočih partnerjev v projektu Slovenska hiša, je v pogovoru za MMC strnila svoje vtise o prvem tednu v Kanadi in tem, kako uspešno se Slovenija bori za pozornost turističnih delavcev, gospodarstvenikov in naključnih obiskovalcev v hudi konkurenci držav, ki so pri predstavljanju države ubrale različne taktike.

Petra Majdič se razumljivo ni mogla udeležiti zabave, ki so jo v Slovenski hiši priredili v čast njeni bronasti medalji, a je bila kljub odsotnosti nesporna zvezda večera. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocjančič je v nagovoru izpostavil pomen in razsežnosti dosežka Majdičeve. Minister Lukšič pa je k temu le še dodal, da je Majdičeva presegla vse in šla preko vsega. Kako izjemen in nepojmljiv je njen uspeh, je povedal tudi reprezentančni zdravnik Tomaž Turel, ki je iz prve roke poročal o zdravstvenem stanju naše junakinje. Presunjen nad dogajanjem je bil tudi predsednik kanadskega olimpijskega komiteja Michael Chambers. Torto, ki so jo pripravili v Slovenski hiši, sta namesto Petre Majdič tako razrezala njena brata, saj je bila Majdičeva že na poti v bolnišnico v Vancouver. (vir: Olympic.si)

V olimpijska Vancouver in Whistler pričakujejo do 600 slovenskih navijačev, ki jih v hišo "oskrbijo" tudi z navijaški pripomočki, Prešernova pa je razjasnila tudi dilemo okoli samega imena hiše v angleškem jeziku, torej Slovenia House. Več pa v pogovoru.

Najprej razjasnimo dilemo glede imena Slovenske hise v angleškem jeziku, torej Slovenia House. Mnoge naše bralce je namreč v komentarjih pod novico to ime zmotilo, saj so prepričani, da bi se hiša pravilno morala imenovati Slovenian House. Zato bi prosila pojasnilo iz prve roke - se vse hiše posameznih držav imenujejo tako oziroma kaksna je navada glede tega?
Poimenovanje ni prav nič nenavadno. Različic je vedno več in Olimpijski komite Slovenije se je odločil za Slovenia House. Tako je tudi ime države bolj poudarjeno. V Whistlerju so tudi druge nacionalne hiše, na primer Austria House, USA House, Canada House, House of Switzerland, Bavaria House, Norwegian Church House, Jamaica House in ostale. Torej poimenovanje Slovenia House ni prav nič nenavadno.

Koliko zanimanja je v Whistlerju za dejavnosti, ki jih predstavljate v Slovenski hiši? Med katerimi skupinami je največ obiskovalcev - turističnimi delavci, predstavniki gospodarstva ali morda naključnimi obiskovalci?
Za Slovensko hišo je zelo veliko zanimanja med tujimi mediji, naključnimi obiskovalci, predstavniki skupnosti Whistler. Obiskujejo nas predstavniki mednarodnih olimpijskih komitejev. Večkrat je bil tu kanadski minister za šport Gary Lunn, ki se v naši hiši dobro počuti. Dan po tem, ko je nosila olimpijski ogenj, nas je obiskala tudi Nancy Green.

Obiskovalci zanima vse, kar je v povezavi z našo državo – od turističnih zanimivosti do slovenske kulinarike, izdelkov, nastopov slovenskih olimpijcev. Za njih je Slovenija pravo odkritje. Vsak dan ob petih imamo tudi veselo urico za obiskovalce hiše, kjer pripravljamo tematske dogodke ob sproščenem druženju, z obiskom smo zelo zadovoljni.

Kako pogosto pridejo v hišo na obisk slovenski športniki olimpijci?
Olimpijci nas obiščejo tako pogosto, kot jim dopuščajo treningi in tekmovanja. Včasih pridejo l e na kratek obisk, prišli pa so tudi na naše sprejeme in se sproščeno družili z ostalimi gosti v hiši.

Ali imate podatek, koliko navijačev je prišlo iz Slovenije v Kanado? Koliko se jih je oglasilo v hiši in kaksne navijaške pripomočke jih nudite?
Natančnega podatka o številu navijačev še nimamo, se jih je pa pri nas v hiši oglasilo že kar nekaj – med njimi jih je nekaj prišlo iz Slovenije. Za slovenske olimpijce so prišli navijati tudi kanadski in ameriški Slovenci. Njim so olimpijske igre zaradi bližine veliko bolj dostopne. Pred olimpijskimi igrami smo predvideli do 600 navijačev, zaradi oddaljenosti in velikih stroškov ne pričakujemo večjega števila navijačev. Predvidoma bomo pri tej številki tudi ostali.

Za navijače imamo pripravljene navijaške transparente z napisom I feel Slovenia in kape v skladu s podobo olimpijske reprezentance.

Kakšno slavje imate pripravljeno ob osvojeni slovenski medalji? (intervju smo opravili še pred bronom Petre Majdič, op. a.).
Nazdravili bomo s penino, naša kuharja pa bosta pripravila tudi pogostitev in torto.

Ali ste v dogovorih s kakšnim predstavnikom slovenskega političnega vodstva, da bo v naslednjih dneh pripotoval v Vancouver? Kaj pa kakšni drugi znani Slovenci?
V Vancouvru je že minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič in direktor direktorata za šport Marko Rajšter. Ves čas iger bo prisoten veleposlanik Slovenije v Kanadi Tomaž Kunstelj. Kakšnih drugih večjih obiskov političnega vodstva zaenkrat ne pričakujemo.

Koliko Kanadčani sploh poznajo našo državo in kako bi jih lahko privabili k nam? Katera mesta oziroma aktivnosti predstavljate?
Kanadčani nas še kar dobro poznajo, čeprav nas še vedno zamenjujejo s Slovaško. A ker smo del Evrope, smo za Kanadčane zelo zanimivi. Predvsem jih očara naša narava in prav gotovo je tu naša priložnost. V hiši predstavljamo zimska prizorišča svetovnega pokala, osredotočili smo se na različne aktivnosti, ki so povezane s športom.

Kakšen vtis ste dobili o samih Kanadčanih in organizaciji iger? So športniki pa tudi vi, predstavniki razlicnih delegacij, z namestitvijo, hrano in gostoljubnostjo zadovoljni?
Kanadčani so izjemni prijazni in požrtvovalni organizatorji iger. Na vsakem koraku so prostovoljci, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Za športnike težko govorim, a celotna ekipa Slovenske hiše ima doslej le pozitivne izkušnje. Slovenska hiša je v hotelu Westin in hotelsko osebje nam je vedno pripravljeno pomagati.

Ste si uspeli ogledati tudi hiše drugih držav? Katera je na vas naredila največji vtis?
Vseh hiš si žal nismo ogledali, saj so zaprte za javnost, pa tudi v Whistlerju jih je le nekaj. Avstrijci so zgradili pasivno hišo, Švicarji imajo veliko promocij švicarskih podjetij. Jamajška hiša na primer organizira velike zabave in fotografiranje v bobu. Hiše, ki so odprte za obiskovalce, imamo vsaka svoj program in je težko ocenjevati. Še več nacionalnih hiš je v Vancouvru, ki pa jih zaenkrat še nismo obiskali.

Kolikšni bodo stroški postavitve, delovanja in organizacije Slovenske hiše? Kdo jih krije?
Ocenjeni stroški projekta so 190.000 evrov. V projekt so poleg Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez intenzivno vključeni tudi Urad vlade za komuniciranje, Slovenska turistična organizacija, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in sponzorji ter donatorji Slovenske hiše, ki skupaj prispevajo sredstva za postavitev in obratovanje hiše v času Zimskih olimpijski iger v Kanadi.

Anja Pavlič

Poimenovanje Slovenia House ni prav nič nenavadno. Različic je vedno več in Olimpijski komite Slovenije se je odločil za Slovenia House. Tako je tudi ime države bolj poudarjeno.

Kanadčani nas še kar dobro poznajo, čeprav nas še vedno zamenjujejo s Slovaško. A ker smo del Evrope, smo za Kanadčane zelo zanimivi.

Ob osvojeni medalji bomo nazdravili s penino, naša kuharja pa bosta pripravila tudi pogostitev in torto.