Slikovita džunka v mističnem zalivu Ha Long. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Slikovita džunka v mističnem zalivu Ha Long. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Ha Long odlikuje tudi bogata bioraznolikost - tu živi več deset endemičnih rastlinskih in živalskih vrst. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic

Na 1.553 kvadratnih kilometrih morja severnega Vietnama je posutih na tisoče kraških formacij, naravnih mostov, kraških jam in otočkov, ki kot zeleni panji vznikajo iz smaragdnega Južnokitajskega morja.
Ni čudnega, da zaliv, ki ga imajo mnogi celo za najlepšega na svetu, že leta navdihuje tudi filmske ustvarjalce, ki so tu posneli tudi film James Bond: Jutri nikoli ne umre.
Zmajev zaliv
"Spuščajoč se Zmajev zaliv", kakršno je vietnamsko ime za Ha Long, je turistična meka Vietnama - po 120 kilometrih obale so posuti ljubki slamnati bungalovi in zalivi, ki predstavljajo izhodiščno točko za turistične odprave z ladjami in kjer so zasidrane rustikalne džunke, tradicionalne lesene ladje, ki se v tem delu Azije uporabljajo že na tisoče let.
Plovba po zalivu je enkratno doživetje - niti horde turistov ne morejo izničiti čarobnosti potovanja, saj so popotniki "varno pospravljeni" po palubah slikovitih ladij z umetelno izrezljanimi zmajevimi glavami, s katerih opazujejo ribiške vasice in domačine med ribolovom, ki vam potem prav do vaše ladje dostavijo svež ulov rakov in rib ter pred navdušene turistke razgrnejo svoj asortiment biserov.
Rajski tropski oddih
Poleg uživanja na tropskem soncu (če vas ne moti visoka vlaga, ki otežuje fotografiranje te fotogenične pokrajine), občudovanja osupljive okolice in prispevanja k tamkajšnjemu gospodarstvu s kupovanjem hrane in biserov so turistom na voljo še najem kajakov - donosna panoga Ha Longa -, obiski podzemnih jam, od katerih je največja Hang Dau Go ali Jama lesenih kolov, in poležavanja na peščenih plažah zalilva.
Zaradi morske podlage in obilice odpadkov, ki jih v morje zmečejo ladje, te sicer niso tako čiste in rajske kot tiste sosednje, precej bolj turistično skomercializirane Tajske.
Ha Long, ki je še posebej magičen ob sončnem zahodu, je za Vietnamce prav poseben kraj že na tisoče let. Znaki kažejo, da so starodavne kulture poseljevale to območje že okoli 18.000 let pred našim štetjem, danes pa o njem prebivalci govorijo s posebnim ponosom.
S spodnjih fotografij je razvidno, zakaj.