Najlepši most na svetu? Foto: RTV SLO/A. K.
Najlepši most na svetu? Foto: RTV SLO/A. K.

Most se dostojanstveno razteza med nebotičniki in poslovnim vrvežem natrpanega spodnjega Manhattna ter umirjeno obalo bolj domačnih in edinstvenih sosesk v Brooklynu.

Mnogi menijo, da je Brooklynski most najlepši most na svetu. Na platnu sta to zmagoslavje tehnologije in estetike ovekovečila Georgia O'Keefe in Joseph Stella, svoje občudovanje pa sta v verzih izražala Walt Whitman in Hart Crane.

Most, ki je bil dokončan leta 1883, je dosežek natančnega projektiranja in elegantnega oblikovanja, predvsem pa človeškega truda. Potem ko si je glavni arhitekt John Augustus Roebling zdrobil stopalo med nadzorovanjem del in kasneje umrl zaradi gangrene, je delo nadaljeval njegov sin Washington, ki je prav tako postal žrtev mostu − zaradi dela pod vodo je dobil dekompresijsko bolezen in je odtlej gradnjo lahko opazoval le od daleč. Za njim je delo prevzela Washingtonova žena Emily Warren. Ti trije gradbeni mojstri so dosegli kombinacijo nežnosti in moči, ki celoten Brooklyn navdaja z izjemnim ponosom. Spominske plošče na obeh koncih sprehajališča so posvečene Roeblingom in dvajsetim delavcem, ki so umrli v podvodnih zabojih med gradnjo mostu.

A. K.

Brooklynski most je dolg 1.834 metrov in je bil ob končani gradnji najdaljši viseči most na svetu. Foto: RTV SLO/A. K.
24. maja 1883, na dan odprtja Brooklynskega mostu, ga je prečkalo 1.800 vozil in 150.300 ljudi. Foto: RTV SLO/A. K.
Pogled z mostu na spodnji del Manhattna s poslovnim središčem. Ponoči se območje, ki ga imenujejo kar Wall Street po glavni mestni (in svetovni) finančni žili, spremeni v pravo puščavo. Foto: RTV SLO/A. K.
Pogled z mostu na osrednji del Manhattna. Foto: RTV SLO/A. K.
Gradnja mostu je stala 18 milijonov dolarjev, zahtevala pa je tudi več kot dvajset človeških žrtev. Foto: RTV SLO/A. K.
Pogled z mostu na Guvernerjev otok in Kip svobode. Foto: RTV SLO/A. K.
Brooklynski most je odigral pomembno vlogo 11. septembra 2001, ko je po njem s poslovnega središča na spodnjem Manhattnu zaradi terorističnega napada na WTC zbežalo veliko ljudi. Foto: RTV SLO/A. K.
Danes je na Brooklynskem mostu šest pasov za motorna vozila, na sredini pa sprehajališče za pešce in kolesarje. Po njem ne smejo voziti tovornjaki in avtomobili, saj dovoljena teža vozila ne sme presegati 2,7 tone. Nekoč so čez most vozili celo vlaki in tramvaji. Foto: RTV SLO/A. K.
Brooklyn ima največ prebivalcev izmed petih newyorških okrožij – 2,5 milijona. Če ne bi bilo okrožje upoštevano kot del mesta New York, bi bil kot samostojno mesto četrto največje v ZDA − za New Yorkom, Los Angelesom in Chicagom. Iz Brooklyna prihaja veliko slavnih ljudi, tudi legendarni filmski režiser Woody Allen, ki je domačin v soseski Flatbush. Foto: RTV SLO/A. K.
Pogled na veličastni Manhattan, po katerem nosi naslov Allenov film iz leta 1979. V njem je pomembno vlogo odigral tudi Brooklynski most kot romantična kulisa. Foto: RTV SLO/A. K.
Po opevanem mostu se je imenovala televizijska nadaljevanka, tudi sicer pa je most zelo »fotogeničen« in se pojavlja v mnogih filmih, tudi na koncu Scorsesejevega Tolpe New Yorka. Foto: RTV SLO/A. K.