Tudi osrednja Slovenija ponuja veliko. Foto: BoBo
Tudi osrednja Slovenija ponuja veliko. Foto: BoBo

Do sredine junija je bil pri ponudnikih turističnih namestitev na Loškem, v primerjavi s prejšnjim letom, prisoten velik upad nočitev. Letošnje poletje pa imajo od 70 do 80 odstotkov lanske zasedenosti in so tako, posebno zaradi prvotnih napovedi zaradi pandemije novega koronavirusa, s poletno sezono zelo zadovoljni, je za STA povedala vodja Turizma Škofja Loka Andreja Križnar.

Slovenski gostje večinoma izkoristijo turistične bone, najpogosteje pa na Škofjeloško prihajajo družine iz Prekmurja, Primorske, Bele krajine in Kočevskega. Veliko obiskovalcev je priznalo, da so najprej pregledali obalne in gorske destinacije, vendar so se zaradi tamkajšnje (pre)velike zasedenosti osredotočili na osrednjo Slovenijo.

Križnarjeva je kot razloge, zakaj gosti obiščejo Škofjo Loko, navedla, da nekatere v Škofjo Loko privabijo podatki, ki jih najdejo prek združenja zgodovinskih mest, drugi pa po Sloveniji iščejo turistične kmetije, ki jih na Loškem ne primanjkuje.

Zelo veliko ljudi pride s kolesi, zanimajo se tudi za pohodniške in tematske poti, pozitivno pa so presenečeni, ko izvejo, da je reka Sora precej topla in se v njej lahko tudi kopajo. Mnogi se skozi Selško dolino za kakšen dan zapeljejo v Bohinj ali pa obiščejo Bled, kar kaže na to, da iščejo vodne dejavnosti. V Škofji Loki so letos kot novost obiskovalcem ponudili tudi rokodelska doživetja, s čimer so popestrili sicer okrnjeno dogajanje v mestu.

Značilnost letošnje sezone je tudi v tem, da rezervacije prihajajo v zadnjem trenutku, pomembnejša pa je postala promocija prek družbenih omrežij, ki v preteklosti ni bila tako potrebna. Spremenila se je tudi struktura gostov. Na Loškem so pretekla leta prevladovali Španci in Francozi, letos pa je največ slovenskih gostov, sledijo še Nemci, Avstrijci in Madžari. Manj je tudi Italijanov, ki so bili prejšnja leta na tretjem mestu po številčnosti.

Ponudniki se z različnimi akcijami trudijo, da bi tudi za jesen privabili goste. Ob lepem vremenu v septembru in oktobru znova računajo na Slovence, pričakujejo pa tudi tuje poslovneže.

Tudi Radovljica polna slovenskih obiskovalcev

Tudi v Radovljici letos prevladujejo slovenski gostje. Ker pa dobro poznajo ponudbo in ugodnosti, so po opažanjih direktorice zavoda Turizem in kultura Radovljica Nataše Mikelj bolj zahtevni. Tako gostje letos povprašujejo tudi po nekaterih muzejih, ki tujcev ne zanimajo ali zanje sploh ne vedo. Prav tako pogosto želijo dobiti kartico mobilnosti, kar spodbuja ponudnike, da pristopajo k temu projektu.

Mikljeva opaža, da so morda slovenski gostje bolj hvaležni od tujih, ko si delavci v turističnoinformacijskem centru zanje vzamejo čas in jim predstavijo različne kraje, kot so Kamna Gorica, Kropa in grad Kamen.

"Letošnja sezona je res posebna, ampak če se znaš prilagoditi, imaš lahko od nje celo več kot prejšnja leta," je ocenila Mikljeva, ki opaža, da v Radovljico prihajajo gostje, ki jih zanimata kultura in dejavnosti v naravi. Radovljica bi se tako v prihodnje lahko umestila kot pohodniška postojanka za družine.

Letošnje nočitve dosegajo polovico lanske številke, v primerjavi s preteklimi leti pa Mikljeva pri obisku radovljiškega mestnega jedra niti ne opaža razlike. To pomeni, da je več enodnevnih gostov oziroma tistih, ki z izleti raziskujejo to doslej manj poznano območje.