Na zaključni etapi letošnje Dirke po Franciji je pričakovati precej slovenskih navijačev. Foto: Reuters
Na zaključni etapi letošnje Dirke po Franciji je pričakovati precej slovenskih navijačev. Foto: Reuters

Po lanski odbojkarski invaziji slovenskih navijačev na Pariz letos sledi kolesarska. V Pariz bosta poleteli vsaj dve čarterski letali z okoli 300 navijači. Kot so nam pojasnili na Kompasu, je "njihovo nedeljsko lealo že polno (180 mest), tako da so že začeli z evidentiranjem rezervacij na vprašanje. "Lahko se zgodi, da bomo "odprli" še eno letalo, seveda ob zadostnem številu potnikov," so pojasnili.

Pahor na finale Toura

Predsednik republike Borut Pahor si bo v nedeljo v Parizu ogledal finale kolesarske dirke po Franciji, nato pa se bo v ponedeljek na delovnem srečanju sestal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, so sporočili iz predsednikovega urada.

Nena Kraševec Mišič iz agencije Palma pa je dodala, da je "zanimanje iz dneva v dan večje": "Slovenci smo resnično športen narod, sploh pa je šport v teh časih tisti, ki nam daje prepotrebno energijo in vzbudi pozitivna čustva." Precej navijačev je v lastni režiji že prišlo v Francijo, marsikdo pa se bo tja še odpravil.

Generalni sekretar kolesarske zveze Slovenije Aleš Kalan je prepričan, da bodo kljub varnostnim ukrepom, uživali v – kot za zdaj kaže – zmagoslavju slovenskega kolesarstva. "Organizatorji so obveščeni o našem prihodu, zato bo seveda prostor za slovenske navijače in bo zadoščeno vsem ukrepom, ki trenutno veljajo," je dejal v prispevku Katje Arhar za Radio Slovenija.

Številni Slovenci želijo v živo videti Primoževo zmagoslavje na Elizejskih poljanah. Foto: Reuters
Številni Slovenci želijo v živo videti Primoževo zmagoslavje na Elizejskih poljanah. Foto: Reuters

"V času covida-19 smo naučili, na splošno, spremljati in upoštevati zaščitne ukrepe, potniki v tem zvezi ne izražajo posebnih skrbi," so nam pojasnili v Kompasu in dodali, da so maske obvezne ves čas od vstopa v letališko stavbo na Brniku naprej do vrnitve domov, "prav tako moramo skrbeti vsak za sebe za ustrezno razkuževanje".

V Palmi pa ob tem poudarjajo, da tudi v Franciji razmere niso nič kaj drugačne: "Nošenje maske je potrebno tudi zunaj na ulicah in tudi na samem prizorišču prireditve Tour de France." . "Torej letimo in se veselimo uspehov naših fantov," je še sklenila Nena Kraševec Mišič.

Vsi, ki ta konec tedna ne bodo v Franciji navijali za Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, pa bodo slovenske kolesarje lahko pozdravili konec meseca po koncu svetovnega prvenstva, ki bo takoj po Dirki po Franciji potekalo v Imoli v Italiji – če bo to seveda dovoljevale epidemiološke razmere.

V Franciji v četrtek rekordno število novopotrjenih okužb: 10.593

Francija je po nekaj bolj umirjenih dneh včeraj spet imela rekordno število novih primerov okužbe s koronavirusom, in sicer 10.593. Umrlo je 50 ljudi, tako da je od začetka pandemije bolezen covid-19 zahtevala v Franciji že 31.095 človeških življenj. Znova se povečuje tudi število bolnikov v bolnišnicah. Med najbolj prizadetimi območji je Pariz, kjer bo v nedeljo cilj tokratne Dirke po Franciji, je za Radio Slovenija poročal Igor Jurič.

Pariz sicer spada med najbolj ogrožena območja v Franciji, kjer je že 82 departmajev od 101 obarvanih rdeče. Francoska vlada bo zato danes predstavila nove ukrepe za boj proti novemu koronavirusu, a je pričakovati, da v Parizu do nedelje ukrepov ne bodo zaostrovali.