Janković pojasnjuje, da bi s sprejetjem intervencijskega zakona dobili eno leto socialnega dialoga z vsemi partnerji in v tem času poskrbeli, da se najnižje plače in najnižje pokojnine povišajo. Foto: BoBo
Janković pojasnjuje, da bi s sprejetjem intervencijskega zakona dobili eno leto socialnega dialoga z vsemi partnerji in v tem času poskrbeli, da se najnižje plače in najnižje pokojnine povišajo. Foto: BoBo

"S tem zakonom dobimo eno leto, kjer se bomo lahko resno pogovarjali o pogojih za vse uslužbence javnega sektorja. Zagotavljam, da se v tem letu nikomur ne bodo poslabšali pogoji. V tem letu moramo poiskati socialni dialog, kjer bomo dejansko povišali sramotno nizke, najnižje plače in najnižje pokojnine," je dejal predsednik stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković.

Upa, da bo intervencijski zakon sprejet. Druge možnosti ne vidi. "Intervencijski zakon bo sprejet. O tem sem prepričan. Upam. Čas je, da se vsi zavedamo odgovornosti do celotne države in da ni več preigravanja. V tej smeri bomo morali iti, kot je to napovedano skozi ta intervencijski zakon," je napovedal.

Janković: Rešitev ni znižanje plač
Pravi, da rešitev ni znižanje plač, ampak zagotovitev, da plače ostanejo na tej ravni. "Zdaj je čas, da pokažemo, da smo odgovorni do države. Treba je to podpreti in iskati razliko med nami v programih za naprej. Ta mesec bo minil in čez eno leto bomo vsi v isti situaciji. In kdor koli misli, da lahko kaj naredi mimo dialoga s sindikati, se zelo moti," je povedal.

"Če država ne bo gospodarsko uspešna, če ne bo novih investicij, če ne bo davčnih olajšav za nova delovna mesta, potem tudi solidarnosti ne more biti. Čas je, da resno pristopimo, in nas ne zanima kratkoročno politikantstvo," je pozval.

"Verjamem v učinkovit javni servis"
"Celotna naša strategija pri volitvah in pri izvedbi temelji na treh osnovnih načelih: uspešna gospodarska država, ki bo dobila svojo možnost v novih zaposlitvah in večjem prilivu v proračun skozi javna dela, kot smo jih omenjali (drugi tir železnice, tretja razvojna os ...), solidarna država ter da se vrneta pozitivizem in nasmeh na obraz vseh naših državljanov in državljank," je pojasnil.

Poudaril je, da verjame v učinkovit javni servis, kot je bil vzpostavljen v mestni občini. "Naši sodelavci v javni upravi so dobri tudi na državnem nivoju, jih je pa treba motivirati in jim zagotoviti socialno varnost. Ko govorimo o vitki državi, pravimo, da ne bomo nadomeščali tistih, ki odhajajo v pokoj. To je ključ, kako priti ob reorganizaciji do učinkovitega javnega servisa," je dejal.