MMC bo v nedeljo objavil podatke o premoženju predsednikov strank. Foto: BoBo
MMC bo v nedeljo objavil podatke o premoženju predsednikov strank. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije
Na protikorupcijski komisiji so nam pojasnili, da je obrazec, na katerem je posamezni zavezanec Komisiji za preprečevanje korupcije poročal o svojem premoženjskem stanju, zbirka osebnih podatkov, zato nam vpogleda v obrazce zavezancev ne morejo omogočiti. Pojasnili so nam še, da nam lahko omenjeni obrazec predloži vsak zavezanec sam, če se za to odloči. Foto: MMC RTV SLO
Prijava premoženja protikorupcijski Janez Janša
Iz SDS-a so nam sporočili, da imamo soglasje predsednika SDS-a Janeza Janše za pridobitev kopije poročila o premoženjskem stanju, ki ga hrani Komisija za preprečevanje korupcije. Kopijo poročila smo objavili v petek, ko je Janša odgovarjal na Jankovičeve očitke glede prepisa ljubljanskega stanovanja na Mesarski. Foto: MMC RTV SLO

Afera je Golobičevo stranko Zares potisnila na rob, zato se zdi resnično nerazumljivo, da se še kakšen kandidat upa na enak način zlagati javnosti.

Pa se to vseeno dogaja prav enemu izmed najresnejših pretendentov za mandatarski stolček. Zoran Janković je za časopis Delo sprva povedal, da njegovo premoženje obsega zgolj solastništvo ene hiše in travnik v Bovcu. A kaj, ko se je ta isti kandidat tri tedne pozneje zagovoril na novinarski konferenci, ko je utemeljeval, zakaj je svojemu sinu nakazal 129.000 evrov.

Nakazal jih je zato, da uredi okolico hiše - hiše, ki je pravzaprav njegova, in ne sinova last. Tako se je odkrila prva laž. Pa ni trajalo dolgo, da so na dan prihajale še druge nepremičnine. Gozd tukaj in tam.

Novinarji so ga zato začeli spraševati, česa vse je lastnik. Presenetljivo pa njegovi sodelavci ob vseh teh vprašanjih niso bili več tako učinkoviti, kot je še pred kratkim v intervjuju za MMC zatrdil Janez Stanovnik, ko je razlagal, kako hitro se je njegov kandidat odzval, ko je bilo treba na spomeniku padlim popraviti črko M.

Novinarka Slovenskih novic je tako zapisala, da je na vprašanja o njegovem premoženju dobila zgolj odgovor, da je kandidat celotno svoje premoženje prijavil protikorupcijski komisiji. Presenetljivo so skoraj identične odgovore dobivali tudi drugi novinarji, kar spominja na zdaj že legendarne odgovore njegovega sina. Odgovor na vsako vprašanje se je pri njem glasil: "Odgovor je enak prejšnjemu."

Prav zato smo se na MMC-ju odločili, da vse kandidate prosimo, da nam posredujejo poročilo o svojem premoženju, ki so ga poslali na protikorupcijsko komisijo. In začela se je današnja zgodba.

Golobič prvi poslal podatke, Jankovićevega odgovora nismo dobili
Najhitreje in najbolj korektno so nam odgovor poslali iz stranke Zares. Poročilo o premoženju Gregorja Golobiča so nam poslali dobesedno takoj. Najslabši odziv pa je bil prav iz štaba Zorana Jankovića, tako da smo se tudi mi začeli resno spraševati o učinkovitosti njegove ekipe. Če 'piarovci' niso sposobni v štirih dneh niti odgovoriti na elektronsko sporočilo, potem je nekaj hudo narobe.

Prvo elektronsko pismo z vsebino v oklepajih ("Prosila bi za kopijo poročila o premoženju predsednika vaše stranke, ki ga je poslal na protikorupcijsko komisijo, in sicer najkasneje do petka, 25. novembra. Prav tako dodajam prošnjo, da potrdite, če ste sporočilo prejeli in ali kopijo lahko pričakujem") smo mu namreč, tako kot vsem kandidatom, poslali v torek.

Odgovora ni bilo, zato smo mu v četrtek dopoldne poslali še eno elektronsko pismo: "Še enkrat pošiljam mail s prošnjo po informaciji o premoženjskem stanju predsednika vaše stranke. V kolikor odgovora do petka do 9. ure ne bom prejela, bo članek objavljen z informacijo, da vašega odgovora nismo prejeli." Na isti elektronski naslov smo pozneje naslovili še dve vprašanji glede njegovega premoženja.

Tudi na tretje elektronsko pismo nismo dobili nobenega odgovora. Nasprotno pa je kolegica, ki je spraševala Jankovića o tem, da naj bi ta živel od posojil Electe in KLM Naložb, odgovor dobila, in sicer: "Kot je Zoran Janković že večkrat poudaril, je vse svoje premoženje prijavil pristojni Komisiji za preprečevanje korupcije."

Pa še to. Obrnili smo se tudi na protikorupcijsko komisijo, kjer pa so nam pojasnili: "Obrazec, na katerem je posamezni zavezanec Komisiji za preprečevanje korupcije poročal o svojem premoženjskem stanju, je zbirka osebnih podatkov, zato vam vpogleda v obrazce zavezancev ne moremo omogočiti. Lahko pa vam omenjeni obrazec predloži vsak zavezanec sam, če se za to odloči. Konkretni zavezanec, o katerem sprašujete, je o svojem premoženjskem stanju komisiji poročal 18. 12. 2006, na njegovo željo pa mu je komisija v letošnjem letu posredovala fotokopijo tega obrazca, ki je skladna z originalom."

Zoran Janković ima torej kopijo svojega poročila, ki pa ga javnosti očitno noče dati.

In kako je bilo pri drugih kandidatih?
V SDS-u so nam najprej poslali odgovor, da nam dajo soglasje, da pridobimo poročilo na protikorupcijski komisiji. Nato smo jih opozorili, da protikorupcijska komisija novinarjem ne daje poročil, da mora vsak kandidat sam posredovati poročilo novinarjem. Iz SDS-a so nato poročilo o premoženju Janeza Janša posredovali v petek popoldne, ko so pojasnjevali, zakaj Janša ni vpisal stanovanja na Mesarski v zemljiško knjigo.

Kot že rečeno, najhitreje so se odzvali v stranki Zares - podatke smo prejeli še isti dan. Podobno tudi v stranki DSD Franca Žnidaršiča, ki je sicer poslal "relevantne podatke, saj bo protikorupcijski komisiji poslal podatke po končanem mandatu". Tudi iz SD-ja so nam poročilo poslali pravočasno.

V Novi Sloveniji so zapisali, da predsednica stranke Ljudmila Novak ni opravljala nobene funkcije, da bi bila dolžna poročati o svojem premoženju. Na našo prošnjo, naj torej pošljejo popis premoženja, so to tudi storili. Tudi Lista Gregorja Viranta je iz istega razloga posredovala le popis premoženja. Popis premoženja pa so poslali tudi iz stranke Gibanje za Slovenijo.

Ker do četrtka odziva ni bilo iz strank DeSUS, LDS, SDS, SLS, SNS in SMS - Zeleni, smo, da bi se izognili morebitnim nesporazumom, znova na vse naslovili elektronsko pismo z opozorilom, da se rok izteče v petek.

Odzvali so se vsi, podatke o premoženju pa posredovali iz strank SMS - Zeleni in LDS. V SLS-u so nas povabili na vpogled kopije poročila, ki ga je Radovan Žerjav poslal protikorupcijski komisiji, v DeSUS-u pa so zapisali, da je njihov predsednik Karl Erjavec pripravljeni podpisati pooblastilo, s katerim "bo omogočen ogled njegove izjave protikorupcijski komisiji in davčne prijave".

Podatke o premoženjskem stanju predsednic in predsednikov strank, ki nam jih je uspelo pridobiti, bomo na MMC-ju objavili jutri.