Finance poročajo, da Janša ni prepisal ljubljanskega stanovanja na Mesarski. Foto: BoBo
Finance poročajo, da Janša ni prepisal ljubljanskega stanovanja na Mesarski. Foto: BoBo
Zemljiška knjiga
"Lastninsko pravico se lahko prenese samo s kupoprodajno pogodbo in vpisom v zemljiško knjigo. In vpis v zemljiško knjigo je osnovni in zadnji prenos," je pojasnil nepremičninski posrednik. Foto: BoBo

To je bil dialog med glavnima pretendentoma za mandatarski položaj na četrtkovem soočenju na POP TV. Finance pa so v petek poročale, da Janša ni prepisal ljubljanskega stanovanja na Mesarski. V zemljiški knjigi sta namreč še vedno vpisana nekdanja lastnika stanovanja, ki sta ga pred dvema letoma kupila Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša.

Janša se v zemljiško knjigo verjetno ne more vpisati, ker prodajalca še pet let ne smeta prodati stanovanja, saj sta ga kupila od stanovanjskega sklada.

"Želeli bi vas obvestiti, da je nakup nepremičnine organizirala nepremičninska agencija Mreža nepremičnin, d. o. o., ki svetuje pri postopku vpisa v zemljiško knjigo. Postopek vpisa v zemljiško knjigo je v fazi izvedbe," so se na poročanje medijev odzvali v SDS-u.
.
Kasneje so poslali še dopolnjeno pojasnilo: "Stanovanje je bilo kupljeno preko agencije Mreža nepremičnine. Plačano je bilo v več obrokih, (g. Janša je lastnik do ½), in sicer preko transakcijskega računa in s pomočjo hipotekarnega kredita, ki ga je g. Janša najel pri banki Sparkase. Kredit je bil zavarovan s hipoteko,ki je bila vpisana na njegovo staro stanovanje na Komenskega in nato ob zamenjavi tega stanovanja za hišo v Šentilju pri Velenju prenešena na hišo. Kupoprodajna pogodba za stanovanje na Mesarski je bila notarsko overjena, registrirana na DURS in plačan je bil celoten davek. G. Janša je agencijo zaprosil tudi za izpeljavo postopka vpisa v zemljiško knjigo, vendar ga agencija še ni mogla izpeljati, ker zaradi pomanjkanja časa agenciji še ni dostavil vseh potrebnih podatkov. Sicer ni nikakršnih ovir za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo. Ostale podrobnosti so razvidne iz dokumentov, ki so bili poslani KPK in jih prilagamo." Dokumente objavljamo v spodnji fotogaleriji.

Stanovanje na Mesarski ima 86 kvadratnih metrov uporabne površine
Janković primer Janševega stanovanja na Mesarski verjetno pozna, ker sta nekdanja lastnika stanovanja nekdanja rokometašica Krima Deja Doler Ivanović in njen mož, zgradilo pa ga je gradbeno podjetje Gradis G, ki je gradilo tudi za Electo, Mercator in zdaj za Mestno občino Ljubljana, so še zapisali v Financah.

Stanovanje na Mesarski ima 86 kvadratnih metrov uporabne površine in ga je par Janša-Bačovnik kupil za 325 tisoč evrov. Obsega tudi 45 kvadratnih metrov odprte terase in 12 kvadratnih metrov veliki loži. Par pa ima v lasti še klet (12 kvadratnih metrov) in garažo (22 kvadratnih metrov) na istem naslovu.

Zakaj je potreben vpis v zemljiško knjigo?
Nepremičninski posrednik iz podjetja Stoja trade nam je pojasnil, kakšna je razlika med prepisom nepremičnine in med vpisom v zemljiško knjigo. "Lastninsko pravico se lahko prenese samo s kupoprodajno pogodbo in vpisom v zemljiško knjigo. In vpis v zemljiško knjigo je osnovni in zadnji prenos. Ne morete se kar vpisati v zemljiško knjigo, če ni vmes nekega pravnega posla. Lahko je pravni posel prodaje, lahko je pravni posel oddaje, lahko je služnostna pravica, pa nekdo ni kupil, pa je lastnik in lahko hodi po tej zemlji. Vi lahko dobite nekaj v uporabo, pa imate iste pravice kot lastnik," so nam pojasnili.

"Za vpis v zemljiško knjigo mora nekdo podati predlog. Jožica lahko kupi od Fancka pogodbo in naredita kupo-prodajno pogodbo, plačata davek in vse in se ne vpišeta v zemljiško knjigo, ker nihče ni podal predloga. Še vedno ni 100-odstotni lastnik. Prenos na lastništvo mora biti z nečim narejen. Prodaja, dedovanje ... in ko se potem ta dokument naredi, npr. prodajna pogodba, notarski zapis, potem končni rezultat tega dogovora vpiše v zemljiško knjigo in šele potem je 100-odstotni lastnik. Mora pa se vpisati. Brez tega ne gre," so še dodali.

Zakaj se Janša ne more vpisati v ZK?
Finance še pišejo, da v zemljiški knjigi na današnji dan ni nobene veljavne in nerešene plombe pri tej nepremičnini. Leta 2010 pa je bil vložen predlog zaznambe pridobitve lastninske pravice, ki je bil zavrnjen.

Razlog bi lahko bilo dejstvo, da ima stanovanje vmesnega lastnika, republiški stanovanjski sklad. Tisti, ki so kupili stanovanja od sklada, ga namreč deset let ne smejo prodati. Ali je to razlog tudi v Janševem primeru, z SDS-a še niso sporočili.