Vladajoči politiki se morajo po besedah sindikalistov zavedati, da je mogoče večino velikih problemov, ki tarejo Slovenijo, reševati le s socialnim dialogom oz. da morajo biti socialni partnerji pri tem v enakopravnem položaju.
Vladajoči politiki se morajo po besedah sindikalistov zavedati, da je mogoče večino velikih problemov, ki tarejo Slovenijo, reševati le s socialnim dialogom oz. da morajo biti socialni partnerji pri tem v enakopravnem položaju. "Od tega bo odvisno, ali bodo reforme, ki jih bo Slovenija dočakala, prave," dodaja Semolič. Foto: Thinkstock
Zoran Janković in Borut Pahor
Borutu Pahorju so pogosto očitali, da ne vodi socialnega dialoga. Kako bo to uspelo Jankoviću? Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Skupščina ŠOS-a
ŠOS poziva oblastnike, da se spremeni Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki s 1. januarjem 2012 spreminja sistema štipendiranja. Čeprav zakon povečuje cenzus in višino državnih štipendij, pa v cenzus upošteva veliko več nepremičnin in premoženja, kar študentu znižuje možnosti višje štipendije, so prepričani. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja
Predvsem v javnem sektorju si želijo takojšnjih pogajanj, saj so v političnih programih strank tudi krčenja sredstev za zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi gospodarstvenikov
Odzivi civilne družbe na rezultate volitev

Po delnih neuradnih izidih volitev je največjo podporo volivcev dobila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki bi tako najverjetneje sestavila novo koalicijo ter vlado. Pričakovanja z vseh strani so precejšna.

"Treba bo poseči tudi v referendume"
Delodajalci si želijo, da bi Zoran Janković oblikoval stabilno vlado, ki bo hitro sprejela potrebne reforme. Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič bi najraje videl, da bo tisti, ki bo oblikoval vlado, to naredil s tako parlamentarno večino, da bo lahko "bolj odločno in hitreje" sprejemal odločitve. Jankovićev volilni gospodarski program po njegovih besedah šele zdaj prihaja "v realno fazo, ker ga bo treba konkretizirati v dogovoru s koalicijskimi partnerji".

Izrednega pomena bo tudi socialni dialog, saj drugačni načini za reševanje nastalih težav ne obstajajo. "Seveda pa bomo morali storiti tudi kaj na področju referendumov," je poudaril. Nujno potrebne reforme namreč ne bodo mogle biti uveljavljene, če bo referendum grozil vsakemu predlogu, s katerim se ne strinjajo sindikati.

"Jankovič ima moč in voljo za reforme"
Generalni sekretar Obrtne zbornice Slovenije Dušan Krajnik pa pričakuje, da bo Janković z ministrsko ekipo izpolnil obljube, ki jih je dal v času predvolilne kampanje, in da bo obrtnikom, kot najmanjšemu segmentu gospodarstva, v času krize omogočil boljše in lažje delovanje. Ocenjuje sicer, da ima Janković "tako moč kot voljo", da uveljavi reforme, na to pa kažejo tudi njegova dejanja na mestu župana Ljubljane.

Gospodarstveniki pričakujejo odpravo finančnega krča
Podjetnik Ivo Boscarol je ocenil, da bomo imeli v prihodnje v Sloveniji nekoliko dražje življenje, saj je Janković edini obljubljal zvišanje davkov. "Tudi gospodarstvo bo bolj obremenjeno, kot je bilo doslej, vprašanje pa je, če se ga lahko sploh še bolj obremeni," je dodal in zatrdil, da bi morala nova vlada razbremeniti gospodarstvo, ne pa ga še bolj obremeniti. Zato je nekoliko zaskrbljen nad prihodnostjo.

V Krki pričakujejo spodbudno davčno politiko, ki bo povečala konkurenčnost slovenskih podjetij in zagotavljala, da se bodo gospodarske aktivnosti v čim večji meri izvajale v Sloveniji, ne pa selile v davčno bolj spodbudna okolja.

V Mercatorju pa izpostavljajo, da morajo biti prioritetni ukrepi nove vlade usmerjeni v odpravo finančnega krča in zagotavljanje ustrezne finančne likvidnosti države, kar je v teh razmerah ključnega pomena. Ob tem še opozarjajo, da bo treba na kratek rok tudi omejiti javnofinančni primanjkljaj, zato se ob racionalizaciji stroškov administracije ne bo mogoče izogniti zvišanju davkov, verjetno davka na dodano vrednost, ker bo tak ukrep v vsakem primeru nujen in utemeljen.

V Luki Koper od nove vlade pričakujejo, da bo skrajšala administrativne postopke in odpravila birokratske ovire, da bo omogočila lažje koriščenje evropskih sredstev (črpanje sredstev namenjenih pristaniški dejavnosti) in da se bo ukvarjala s politiko, z gospodarstvom pa le toliko, da mu bo omogočila pogoje za razvoj in rast.

Da bo sprejela ukrepe, ki bodo omogočili ponoven zagon gradbeništva v Sloveniji, od nove vlade pričakujejo v Primorju. Prepričani so, da bi vlada zato morala čim prej zagnati nove investicijske projekte, tako državne kot zasebne z državno pomočjo. Pričakujejo tudi, da bo nova vlada uresničila koncept Slovenije kot logistične platforme po vzoru uspešnih evropskih in azijskih držav.

Predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan pa je pojasnil, da od nove vlade pričakuje predvsem aktivnosti, ki bodo vodile k pospeševanju gospodarstva in gospodarske rasti. S tem je mislil na ukrepe v smeri poenostavljanja raznih administrativnih postopkov in razbremenitve podjetij ter zagona investicij.

Semolič: Zmagovalec ni dobil države v last
Tudi sindikalisti upajo, da se bo z novo vlado dalo dogovarjati. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj izpostavljata pomen socialnega dialoga in enakopravne vloge sindikatov. Semolič pričakuje, da se bodo zmagovalci volitev spomnili na mnoge obljube, ki so jih dali v predvolilni kampanji. "Predvsem pa je pomembno, da se bo tisti, ki bo na čelu vlade, zavedal, da s tem ni dobil v last države," je poudaril.

Predsednik največje zveze sindikatov si sicer želi, da bi nova vlada najprej vzpostavila pogoje za gospodarsko rast. Zato bo po njegovih besedah treba poseči v bančni sektor, ki je še vedno v krču in ni v službi gospodarstva. Rast bo odvisna tudi od zagona panog, kot sta gradbeništvo in lesna industrija, treba pa je ustvariti tudi kakovostna delovna mesta, predvsem za mlade.

Štrukelj pričakuje takojšnja pogajanja
"Mene kot predsednika konfederacije zanima predvsem, kaj se bo dogajalo z javnimi uslužbenci. Tu se mi zdi ključnega pomena izjava gospoda Jankovića, da ne bo posegal v plače javnih uslužbencev, da se te torej ne bodo zniževale," pa je v odzivu na delne neuradne izide dejal Štrukelj. Spomnil je še na to, da je Janković omenjal zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju za dva odstotka, pri tem pa je poudaril, da je lahko glede na dogovor o zaposlitvi javnih uslužbencev to zmanjšanje v letih 2012 in 2013 le enoodstotno.

Štrukelj zato pričakuje, da se bodo pogajanja začela takoj po konstituiranju vlade. "Moja želja je, da kdor koli že bo predsednik vlade, sam prevzame ta pogajanja. Gre namreč za najpomembnejša pogajanja v zadnjih 20 letih, ki bodo na neki način opredelila, kako bomo živeli v prihodnjih letih," je dodal.

ŠOS: Položaj mladih naj bo prioriteta
Oglasili so se tudi iz Študentske organizacije Slovenije. "Novoizvoljene poslance pozivamo, da postavijo položaj študentov oziroma mladih kot prioritetno področje, ki ga je v prihajajočem mandatu treba okrepiti in študentom omogočiti primerne pogoje, da ti v najkrajšem času zaključijo študij in dobijo priložnost zaposlitve," pravijo. Poudarili pa so tudi, da bi nova ekipa na vladi morala upoštevati njihove argumente pri obravnavi študentske problematike.

Odzivi gospodarstvenikov
Odzivi civilne družbe na rezultate volitev