Irma Pavlinič Krebs meni, da se javnega sektorja ne bi smelo izkoriščati v smislu predvolilne kampanje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Irma Pavlinič Krebs meni, da se javnega sektorja ne bi smelo izkoriščati v smislu predvolilne kampanje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nekdanja ministrica za javno upravo je poudarila, da v nobenem programu konkurenčnih političnih strank ni opazila inovativne ideje, kako urediti javni sektor.

"Zmanjševanje zaposlenih v javnem sektorju brez odpuščanj"
V Zaresu menijo, da je mogoče proračunske odhodke zaradi plač javnih uslužbencev zmanjšati z znižanjem števila uslužbencev za 2 odstotka na letni ravni, za kar po besedah Pavlinič Krebsove ne bi bilo treba odpuščati, saj naj bi toliko zaposlenih vsako leto odšlo bodisi v pokoj bodisi na druga delovna mesta, ki niso povezana z javim sektorjem. Tako je po njenem mnenju mogoče na letni ravni prihraniti 100 milijonov evrov.

Dodatnih 250 milijonov evrov bi po njenem mnenju prihranili, če bi za 10 odstotkov znižali stroške za delovanje javnega sekteorja. Pojasnila je, da gre pri teh stroških predvsem za razno blago in storitve.

Odprava administrativnih ovir
Pavlinič Krebsova je poudarila, da je za 300 milijonov evrov na leto mogoče znižati stroške gospodarstva z odpravo administrativnih ovir. Zato je ministrstvo za javno upravo pripravilo analizo 3400 predpisov. Na podlagi te analize so ugotovili, da je večina teh ovir na finančnem področju, predvsem pri davčnih postopkih, ter na področju okolja in prostora.

Boj proti korupciji
V stranki Zares bi želeli, da podjetja ne bi mogla donirati denarja političnim strankam, ker po besedah Pavlinič Krebsove te donacije soustvarjajo politično-gospodarska omrežja.

Zavzemajo se, da bi bile dohodninske napovedi dostopne javnosti in da se ohrani Agencija za javna naročila, ki po prepričanju stranke pripomore k nižanju stroškov izvedbe javnega naročanja in je hkrati orodje v protikorupcijskem boju.

"Ustavne spremembe"
Predsednik stranke Gregor Golobič je predstavil tri ustavne spremembe, ki bi po njegovem mnenju izboljšale slovenski politični sistem. Predlagajo, da bi poslancem in državnemu svetu odvzeli možnost zahteve po razpisu referenduma. Prav tako podpirajo uvedbo kvoruma, na podlagi katerega bi se določila veljavnost referenduma, hkrati pa zagovarjajo izključitev posameznih vprašanj z referendumskega odločanja.

Volivcem želijo omogočiti večji vpliv na izvolitev "svojega" poslanca, kar je po njihovem prepričanju mogoče doseči z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu, ki bi bil "edina osnova za razdelitev mandatov posameznim kandidatom".

Glede na nejasnosti ob nedavni razpustitvi parlamenta, ki smo ji bili priča, želijo s spremembo ustave pristojnost razpustitve parlamenta ob političnih blokadah prenesti na predsednika države, vlade in DZ.