Po Parsifalovi anketi vodi SDS, sledi SD. Foto: Parsifal (klikni za povečavo)
Po Parsifalovi anketi vodi SDS, sledi SD. Foto: Parsifal (klikni za povečavo)
Rezultati ankete
Sodniki z zahtevami po višjih plačah med povprašanimi ne uživajo podpore. Foto: Parsifal (klikni za povečavo)
SDS in SD
V nasprotju s Parsifalom, Ninamedia na prvo mesto postavlja Socialne demokrate, ki pred Slovensko demokratsko stranko vodi za 4,5 odstotka. Foto: RTV SLO
Kaj pravi javno mnenje?

Kar 30,7 odstotka anketirancev se sicer ni opredelilo, 7 odstotkov jih ne bi volilo nobene stranke, 6 odstotkov pa jih ne bi šlo na volitve. Od tistih, ki so se opredelili, bi za SDS glasovalo 37 odstotkov (20,4 odstotka od vseh vprašanih), medtem ko bi SD dobil 24 odstotkov (13,2 odstotka od vseh vprašanih) glasov. S slabimi 12 odstotki bi tretje mesto zasedel Zares, sledijo LDS, DeSUS, SNS in SLS. Lipa in NSi ne bi presegla štiriodstotnega parlamentarnega praga.

Rezultati raziskave so na ogled na spletni strani vlade.

Opazne razlike od aprila
Popora SDS-u v primerjavi z SD-jem se je po Parsifalovi anketi precej povišala, saj je aprila na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile v nedeljo volitve, 17,1 odstotkov vprašanih navedlo SDS, medtem ko bi aprila za SD volilo 15,4 odstotka ljudi.

Aprilski rezultati Parsifalove ankete

Največ vprašanih je delo vlade v zadnjem mesecu označilo kot srednje - kar 41 odstotkov. Pozitivno delo vlade ocenjuje 21,2 odstotka anketiranih, negativno pa 18,6 odstotka. Anketa je sicer zajela 907 ljudi.

Uspešno predsedovanje EU-ju
Na vprašanje o oceni predsedovanja Evropski uniji je 66 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je bila slovenska vlada pri vodenju večinoma uspešna. Kot zelo uspešno jo je ocenilo 19,3 odstotka vprašanih, kot večinoma neuspešno ali zelo neuspešno pa jo je ocenilo precej manj ljudi, skupaj 8,6 odstotka.

Večina, kar 58 odstotkov, jih meni, da je pravilno, da se Slovenija ukvarja z evropskimi in svetovnimi problemi, saj je to njena odgovornost. Nasprotno - da ukvarjanje z evropskimi in svetovnimi problemi odvrača pozornost od domačih vprašanj -, pa meni 38 odstotkov anketirancev.

Večina vprašanih je tudi prepričana, da bo slovensko predsedovanje EU-ju koristilo slovenskemu ugledu po Evropi in svetu, turizmu in gospodarstvu.

Nezaupanje v sodstvo
Anketiranci so si bili precej enotni tudi pri vprašanju, ali si sodniki zaslužijo višje plače. Kar 67 odstotkov vseh anketriancev meni, da si jih ne zaslužijo. Nasprotno meni le dobra petina anketiranih. Precejšnje je tudi nazaupanje v sodstvo, 58 % ljudi je namreč odgovorilo, da ne zaupajo slovenski sodni veji oblasti.

Še eno vprašanje se je nanašalo na aretacijo Ivana Zidarja in Boštjana Penka. Skoraj dve tretjini menita, da sta policija in tožilstvo pri tem opravljala svoje dolžnosti zaradi suma gospodarskega kriminala in zlorabe položaja.

Ninamedia: Zmagal bi SD
Precej drugačne rezultate pa je predstavilo podjetje Ninamedia, katere rezultati so bili objavljeni v današnji Mladini in v Dnevniku, v anketo pa so zajeli 1.337 polnoletnih državljanov. Rezultati na prvo mesto precej prepričljivo postavljajo Socialne demokrate, ki bi jih volilo 18,9 odstotka vseh vprašanih, SDS pa bi se na drugo mesto uvrstil s 14,4 odstotka podpore. Glede preostalih strank sta si obe raziskavi precej bolj podobni, tudi pri Ninamedii je Zares na tretjem, LDS pa na četrtem mestu.

DeSUS je tudi po teh izidih na petem mestu, SNS na šestem, SLS pa na sedmem. Lipa in NSi se tudi po anketi Ninamedie ne bi uvrstili v parlament. Družba je svojo raziskavo opravila na vzorcu 1.337 sodelujočih.

Kaj pravi javno mnenje?