Kot je opozoril član SD-ja je po mnenju mnogih političnih analitikov, novinarjev in strokovnjakov demokracija v zadnjih štirih letih nazadovala. Foto: MMC RTV SLO
Kot je opozoril član SD-ja je po mnenju mnogih političnih analitikov, novinarjev in strokovnjakov demokracija v zadnjih štirih letih nazadovala. Foto: MMC RTV SLO

Žensk je na listi kar 32, oziroma 36 odstotkov, kandidira pa tudi 11 doktorjev znanosti in 12 magistrov, 41 odstotkov pa jih ima univerzitetno ali visokošolsko izobrazbo, le srednješolsko pa 20 odstotkov kandidatov.

3 poslanci ne bodo kandidirali
Skoraj četrtina kandidatov sploh ni član stranke, 16 odstotkov pa je mlajših od 30 let. Kot so še sporočili, kandidirajo en evropski poslanec, 11 zdajšnjih poslancev in deset županov, na volitvah pa ne bodo nastopili Feri Horvat, Aurelio Juri in Marko Pavliha. Imena vseh, ki kandidirajo, bodo znana v četrtek, ko bodo predlog potrdili na konvenciji.

"Bolje, da ni bilo koalicije z SDS-om"
Milan Potrč pa je medtem napovedal, da mora SD z drugimi levosredinskimi in drugimi strankami, ki bi želele oblikovati novo vlado, zmagati na volitvah.

Ob tem je spomnil na začetek mandata državnega zbora, ko je bil govor o koaliciji SD-ja z SDS-om, vendar je Potrč dejal, da je zaradi programskih razhajanj bolje, da se to ne zgodi, obenem pa so v SDS-u z dvigovanjem podpore SD-ju začele nastajati tudi zlonamerne in neupravičene kritike. Milan Potrč je ob tem spomnil na propad Partnerstva za razvoj.

Nazadovanje demokracije
Glede volitev je Potrč povedal, da bodo volivcem dali priložnost, naj sami ugotovijo, ali je Janez Janša v zadnjih štirih letih dosegel izboljšanje položaja v državi.

"Ali res lahko govorimo o tem, da se je v Sloveniji ustvarilo vzdušje sodelovanja, ko je celotno delovanje sedanje vladne ekipe usmerjeno izključno v njeno korist in korist vladajočih strank," je bil kritičen Potrč in dodal, da je demokracija v zadnjih štirih letih nazadovala.

Prav danes so za kandidata šeste volilne enote četrtega volilnega okraja predlagali župana občine Mokronog - Trebelno Antona Mavra.