Koalicija bo, ne glede na to kdo jo bo sestavljal, imela z odzivom na grozečo recesijo precej dela. Foto: EPA
Koalicija bo, ne glede na to kdo jo bo sestavljal, imela z odzivom na grozečo recesijo precej dela. Foto: EPA
Koalicijska pogodba in gospodarstvo

Socialni demokrati bodo mogočim partnerjem poslali osnutek koalicijske pogodbe s prioritetami na posameznih resorjih. Vsebino koalicijskih ciljev koordinira Mitja Gaspari, med prioritetami pa v SD-ju navajajo odziv na grozečo gospodarsko recesijo, nadaljevanje strukturnih reform in stabilno socialno politiko.

V LDS-u pravijo, da se bodo trudili za pravosodje in pravno državo, v Zaresu pa menijo, da je treba ob vlaganju v znanje in razvoj znova vzpostaviti na vseh področjih porušene demokratične standarde. V DeSUS-u po drugi strani vztrajajo pri javnem zdravstvu, šolstvu in sociali.

Križanič: Vlada naj poskrbi za konkurenčnost
V katero smer bodo šle rešitve na makroekonomskem področju, lahko sklepamo iz ocene Francija Križaniča, direktorja Ekonomskega inštituta Pravne fakultete, ki ugotavlja, da se evropsko gospodarstvo ohlaja, naročila se znižujejo, BDP pa upada. Po Križaniču je ključna težava Slovenije v preteklem zadolževanju prek poslovnih bank, kar nas dela ranljivejše. Pričakujemo lahko, da bodo nekatere finančne institucije ogrožene, na kar bo morala naša država reagirati, še opozarja Križanič.

Od nove vlade Križanič pričakuje, da bo poskrbela za konkurenčnost. Prav tako mora biti med cilji nove koalicije tudi socialna politika, pri čemer kot možen zgled omenja Dansko in Nizozemsko.

Koalicijska pogodba in gospodarstvo