Horvat je prepričan tudi, da se za prihodnost stranke ni treba bati. Foto: RTV  SLO
Horvat je prepričan tudi, da se za prihodnost stranke ni treba bati. Foto: RTV SLO

Govorice so raznorazne. Če kdo ima takšno moč, potem naj ustanovi stranko.

Horvat o strujah znotraj NSi-ja

Vidimo se, da smo prav mi poklicani, da naredimo našo Slovenijo za državo vrednot.

Jožef Horvat (NSi)
Nova Slovenija
Jožef Horvat za MMC o dogajanju v NSi

Vodja poslanske skupine Nova Slovenija se je odzval tudi na intervju, ki ga je za MMC dal član njihove stranke in nekdanji sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs. Ta je med drugim dejal, da je NSi samo slaba kopija vodilne stranke, ki je zadolžena za vlogo grešnega kozla, in da jo bo pred volitvami treba spraviti iz apatije in omrtvičenosti, ki vlada med člani.

Pogovor z Markom Štrovsom preberite tukaj.

Nedavno smo slišali, da so razmere v NSi-ju apatične, da znotraj njega ni prave iniciative in da stranka le izpolnjuje direktive, ki pridejo iz SDS-a. Kako komentirate te izjave?
Te trditve me presenečajo in jih moram takoj na začetku v celoti zavreči. Nekaj podobnega smo sicer brali v t. i. Štrovsovem pismu. To je pismo, ki smo ga mi zaradi močne notranje demokracije v stranki obravnavali na izvršilnem odboru, bilo je celo nekaj govora na to temo na svetu stranke, vendar prav vsi organi, člani to pismo odločno zavračamo, te njegove trditve, da smo na nek način zlepljeni z SDS-om, so iz trte zvite. Vidi se, kako ljudje odgovarjajo na njegove pozive. Odogovorov praktično ni bilo.

Ali v stranki razmišljate o predvolilnem povezovanju in kako komentirate izjavo, ki jo za MMC dal Marko Štrovs, da bo NSi v primeru predvolilnega povezovanja propadel?
Kakršno koli povezovanje ne pride v poštev. Kaj naj bi se zgodilo, to bo gospod Štrovs sam razložil. Nobenega povezovanja ne bo, mi smo tudi na programski konferenci jasno povedali, da gremo na volitve sami. Prepričani pa smo, da smo pripravili dober program, ki bo po naših pričakovanjih del neke nove koalicijske pogodbe.

Na preteklih volitvah ste se vseeno povezali v nekakšno ohlapno Koalicijo Slovenije, ali tokrat tega tudi ne bo?
Koalicija Slovenija ni nastala leta 2004 pred preteklimi državnozborskimi volitvami, datum nastanka sega bistveno bolj nazaj, danes smo z SDS-om v vladni koaliciji. Nihče do tega trenutka še ni razdrl Koalicije Slovenija. Ponosni smo in še enkrat izjavljamo, da če ne bi bilo Koalicije Slovenija, ne bi bilo te, torej desne vlade.

Torej ta povezava ostaja?
Formalnih sestankov v tem mandatnem obdobju na ravni Koalicije Slovenija ni bilo, vsaj jaz ne vem za kakršne koli pogovore. Zdaj imamo vladno koalicijo, kjer smo štiri partnerice.

Slišati je bilo tudi, da v stranki o vsem odloča Andrej Bajuk in drugi člani nimate besede pri sprejemanju odločitev? Ali to drži?
Ne, to sploh ne drži. Če bi bilo to res, mi ne bi bili tako angažirani na terenu. Rečem lahko, da predsednik Bajuk, kljub izjemnim naporom, ki jih vlaga v predsedovanje Slovenije EU-ju kakor tudi v delo na vladi, pravzaprav noben konec tedna ni doma, ampak je na terenu. Tudi poslanska skupina bo, tako kot na začetku svojega mandata, znova zaokrožila po terenu.

Javnomnenjska podpora kaže na padec priljubljenosti NSI-ja. Kateri so torej vaši aduti na prihodnjih državnozborskih volitvah?
Trdim, da so javnomnenjske raziskave večinoma manipulacija, kar lahko povemo iz dolgoletnih izkušenj. Nam so javnomnenjske raziskave kazale polovico ali niti ne polovico tistega, kar smo potem dobili bodisi na prvih evropskih volitvah bodisi na državnozborskih volitvah. Naši aduti so zapisani v volilnem programu, želimo še naprej delovati v smeri, da bi bila država razvita, gospodarsko stabilna, varna v socialnem in v medgeneracijskem smislu.

A. K. K.

Govorice so raznorazne. Če kdo ima takšno moč, potem naj ustanovi stranko.

Horvat o strujah znotraj NSi-ja

Vidimo se, da smo prav mi poklicani, da naredimo našo Slovenijo za državo vrednot.

Jožef Horvat (NSi)
Jožef Horvat za MMC o dogajanju v NSi