Andrej Bajuk je odstop ponudil, ker se stranki ni uspelo uvrstiti v parlament. Dobila je 3,26 odstotka glasov. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Bajuk je odstop ponudil, ker se stranki ni uspelo uvrstiti v parlament. Dobila je 3,26 odstotka glasov. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Sok
Alojz Sok pravi, da zdaj, ko ne bo več poslanec, ne bo več toliko v Ljubljani in se zato najverjetneje ne bo potegoval za položaj predsednika stranke. Foto: MMC RTV SLO

Še vedno imamo poslance v Evropskem parlamentu, kmalu bodo spet volitve in pripraviti se moramo tudi nanje. Poleg tega imamo precej županov, svetnikov v občinskih svetih ... Stranka bo pač delovala na tem nivoju.

Alojz Sok za MMC

Sprejel je še sklep, da svetu stranke predlaga izredni kongres, je povedala podpredsednica stranke Ljudmila Novak. Dodala je, da bodo v stranki trdno delali, pomoč so obljubili vsi, tako da z optimizmom stopajo naprej.

Novakovo in druge podpredsednike stranke je izvršilni odbor pooblastil za pripravo izrednega kongresa, ki pa naj bi bil sklican v najkrajšem mogočem času.

Ne trenja, različna mnenja
Rezultat, ki ga je na državnozborskih volitvah dosegla NSi po besedah Novakove izhaja iz njih samih, pa tudi iz objektivnih okoliščin. "Naredili bomo še temeljitejšo analizo, iz tega potem potegnili nauk in naredili naslednje korake," je povedala.

Na vprašanje, ali so takšnemu izidu botrovala notranja trenja v stranki, je odgovorila, da je moremo govoriti o trenjih, pač o o različnih mnenjih. Kot je pojasnila, je vse skrbela prihodnost stranke, zato so tudi na različne načine izražali kritiko. Priznava pa, da je bilo morda premalo odprtega dialoga. V prihodnjih štirih letih bo stranka po njenih besedah skušala izven parlamenta biti čim bolj aktivna, spremljati politično dogajanje in se nanj odzivati. Skušali se bodo tudi čim bolje pripravljati na vse volitve, pa tudi obdržati "vse dobre člane, ki so pri nas" in jih motivirati za nadaljnje delo.

Dejstvo, da je v tem času prevzela priprave na izredni kongres, po besedah Novakove ne moremo vzeti kot napoved morebitnega prevzema predsedniškega položaja stranke. Kot je pojasnila, je kot podpredsednica tudi sama ponudila odstop, vendar so se v izvršilnem odboru dogovorili, naj prevzame priprave na kongres. "Še pred tem se bomo pa temeljito pogovorili, kje so naši največji aduti," je povedala. Med drugim je tudi pojasnila, da je dosedanji predsednik stranke Andrej bajuk ponudil le odstop z mesta predsednika NSi, ni pa odstopil kot član stranke.

Umik Bajuka iz politčnega prostora
Bajuk pa je po seji izvršilnega odbora povedal, da je njegova odločitev o odstopu dokončna in da se umika iz političnega prostora. "Izvedel bom dolžnosti, ki jih imam do konca mandata kot finančni minister," je povedal. Kongres, ki bo po njegovih besedah v naslednjih 60 dneh, pa bo sklican s formalnega vidika. Dejal je tudi, da je že analiziral razloge za izid stranke na parlamentarnih volitvah, vendar pa o teh razlogih ni želel govoriti.

Sok: NSi še razmišlja, kako naprej

Potem ko je svoj odstop z mesta predsednika NSi-ja napovedal Andrej Bajuk, je v ponedeljek dopoldne MMC poklical enega izmed podpredsednikov stranke, Alojza Soka.

Se obeta vrnitev Peterleta?
"Ne vem, kdo bo kandidiral in kakšno bo novo vodstvo - to bo vse jasno po kongresu," je odgovoril na vprašanje, ali bo po bolečem porazu na volitvah NSi znova vpoklical Lojzeta Peterleta v prve bojne vrste stranke. Sam ni prepričan, ali bo kandidiral za predsednika, saj se mu zdi, da bi "težko iz Ormoža, kjer sem tudi župan, vodil stranko".

In kako bo stranka delovala zdaj?
O tem, kako se bo stranka zdaj spoprijela s tem, da je zanjo glasovalo manj kot štiri odstotke volivcev in da nima več poslancev v državnem zboru, pa Sok optimistično pravi: "Tako, kot se soočajo vse druge zunajparlamentarne stranke. Še vedno imamo poslance v Evropskem parlamentu, kmalu bodo spet volitve in pripraviti se moramo tudi nanje. Poleg tega imamo precej županov, svetnikov v občinskih svetih ... Stranka bo pač delovala na tem nivoju."

Odstop bo ponudil tudi Šrot
Zaradi volilnega izida, ki je bil slabši kot pred štirimi leti, bo svoj odstop organom stranke ponudil tudi predsednik Slovenske ljudske stranke Bojan Šrot. Dejal je, da bo držal obljubo, in ponudil odstop, na organih stranke pa bo potem odločitev o njegovi nadaljni usodi. K odstopu ga je sicer že pozval župan Železnikov Mihael Prevc.

T. K.

Še vedno imamo poslance v Evropskem parlamentu, kmalu bodo spet volitve in pripraviti se moramo tudi nanje. Poleg tega imamo precej županov, svetnikov v občinskih svetih ... Stranka bo pač delovala na tem nivoju.

Alojz Sok za MMC