Trenutno tri mesece pred volitvami bolje kaže Pahorjevemu SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno tri mesece pred volitvami bolje kaže Pahorjevemu SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Ali ste za ustanovitev pokrajin?
Večina anketirancev ustanovitve pokrajine ne podpira. Foto: MMC RTV SLO
Po anketah v vodstvu SD

Za RTV Slovenija jo je pripravil Interstat, kaže pa, da bi v tem trenutku Socialni demokrati (SD) dobili 14 odstotkov glasov, sledila bi Slovenska demokratska stranka (SDS) s 13,1 odstotka, za njimi Liberalna demokracija Slovenije (LDS) s 6,7 odstotka, več kot 4 odstotke bi dobila še stranka Zares - 4,9 odstotka.

Med strankami, ki med anketiranci niso dobile več kot 4-odstotne podpore, ki je pogoj za vstop v parlament, bi največ glasov dobila Slovenska nacionana stranka (SNS), ki bi dobila 3,4 odstotka glasov, Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) bi dobila 2,4 odstotka, Slovenska ljudska stranka (SLS) bi dobila 2,1 odstotka, Nova slovenija (NSi) 1,6 odstotka, Lipa pa le pol odstotka. 4,9 odstotka vprašanih svojega mnenja ni želelo povedati.

Neopredeljenih je še skoraj 27 odstotkov vprašanih, volitev pa se ne bi udeležilo 19,2 odstotka vprašanih. Med neopredeljenimi nadpovprečno izstopajo mlajši anketiranci, stari med 18 in 39 let, anketiranci s končano ali nedokončano osnovno šolo ter brezposelni, volitev pa se ne bi udeležili predvsem zaposleni.

Največ pridobil SD
Primerjava s prejšnjim merjenjem kaže, da je med strankami največ podpore pridobil SD (2,7 odstotka). Delež anketiranih, ki bi volili SDS ostaja enak, za več kot odstotek pa se je povečala podpora strankama Zares in LDS.

Vlada nima podpore
Kar 62,2 odstotka od 604 vprašanih ne podpira trenutne vlade. Podpira jo 32,4 odstotka anketirancev, med njimi izstopajo anketiranci, ki so starejši od 60 let, upokojenci in prebivalci osrednjeslovenske regije, neopredeljenih pa je še 5,4 odstotka vprašanih.

Predsedovanje Uniji dobro
Dve tretjini anketirancev (66,7 odstotka) je mnenja, da je Slovenija dobro izpeljala predsedovanje Evropski uniji, kot slabo je slovensko predsedovanje ocenila dobra petina (21,4 odstoka), 11,9 odstotka vprašanih pa se do tega ni opredelilo.

Anketiranci proti pokrajinam
Ustanovitev pokrajin podpira 41,7 odstotka vprašanih, 48,6 odstotka pa jih je proti. Pokrajine nadpovprečno podpirajo moški.

M. R.

Po anketah v vodstvu SD