Pri SDS-u so še zmeraj sumničavi glede volilnega postopka v dveh volilnih enotah. Foto: EPA
Pri SDS-u so še zmeraj sumničavi glede volilnega postopka v dveh volilnih enotah. Foto: EPA

Še zlasti je ta trditev problematična, ker se iz tujine pričakuje od 10.000 do 20.000 glasov, izid med SDS-om in SD-jem pa je zelo tesen, še sporočajo iz drugouvrščene stranke. Kot pravijo, ni jasno, zakaj so se morali, denimo, v Mariboru in Ormožu volivci podpisati v volilni imenik, v Ljubljani pa ne.

Kot še opozarjajo, sta bili odločitvi o pritožbi predstavnikov SDS-a v volilnih enotah Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad sprejeti z dvema glasovoma za in dvema glasovoma proti, pri čemer je nato v obeh primerih dokončno odločil glas predsednika oziroma predsednice.

Zakon nesporno zahteva podpis
V SDS-u navajajo tudi 71. člen zakona o volitvah v državni zbor, ki določa, da se mora volivec podpisati na za to določen prostor v volilnem imeniku. Če se zaradi telesne hibe ali drugega razloga ne more ali noče podpisati, mora biti to v volilnem imeniku posebej označeno.


"Omenjena zakonska določba je ključnega pomena, saj je njen namen preprečiti mogoče zlorabe, da bi se v volilni skrinjici znašli glasovi volivcev, ki v resnici sploh niso prišli na volišče. Povsod, kjer ni podpisov v volilnem imeniku, je za nazaj nemogoče preveriti korektnost glasovanja," so zapisali v stranki.