Stranka premierja Janeza Janše SDS ne izključuje uporabe sodne poti, če se ne bodo strinjali z argumentom volilne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Stranka premierja Janeza Janše SDS ne izključuje uporabe sodne poti, če se ne bodo strinjali z argumentom volilne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Desnica analizira poraz
Ponovnega glasovanja ne bo

Komisija je odločila, da čeprav so za posamezna volišča ugotovili nekatere nepravilnosti, te niso take, da bi ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, je povedala predsednica komisije Martina Erzin.

Komisija tako kot v četrtek, ko so zavrnili ugovore štirih volivcev, pri glasovanju ni bila soglasna, zato je odločil glas predsednice. Komisija bo zdaj izdala odločbe, ki jih bodo po pošti vročili vlagateljem ugovorov.

SDS-ov ugovor zavrnila tudi volilna komisija v volilni enoti Ljubljana Bežigrad
V četrtek je ugovor predstavnika liste kandidatov SDS-a s podobno obrazložitvijo zavrnila tudi volilna komisija 4. volilne enote s sedežem v Ljubljani - Bežigrad. Ugovora je SDS podal, ker nekateri volilni odbori od volivcev niso zahtevali oziroma jim omogočili lastnoročnega podpisa v volilni imenik pred prejetjem volilnega gradiva, kot to določa zakon.

Virant: Če se z argumentom ne bomo strinjali, bomo uporabili sodno pot
Že v četrtek je odločitev volilne komisije Ljubljana Bežigrad komentiral kandidat SDS-a za poslanca Gregor Virant, ki je v tem kontekstu dejal, da je prav, da se razčistijo vse nepravilnosti pri delu volilnih organov. Dodal je, da "bomo s tem na koncu dobili čisti volilni izid". Pri tem je pojasnil še, da SDS popolnoma zaupa volilni komisiji, ki bo odločala o ugovoru. Če bo ta ugovor zavrnila z argumentom, s katerim se SDS ne bo strinjal, "pa bomo uporabili sodno pot", je še povedal Virant. Kot je pojasnil, je po zavrnitvi ugovora s strani volilne komisije možen še ugovor ob potrjevanju mandatov v državni zbor, na koncu pa se je možno obrniti tudi na ustavno sodišče.

Uradni izid konec prihodnjega tedna?
Državna volilna komisija mora do ponedeljka do 12. ure počakati še na vse glasovnice, ki bodo po pošti prispele iz tujine. Do zdaj so jih prejeli 8.316. Če po treh dneh ne bo ugovorov zoper delo volilnega odbora, bo uradni izid volitev znan konec prihodnjega tedna. Poročilo o volitvah mora komisija nato izročiti predsedniku republike, ki mora po ustavi razpisati prvo sejo novoizvoljenega državnega zbora.

Desnica analizira poraz
Ponovnega glasovanja ne bo