Mednarodni avtomobilski salon IAA je danes odprl vrata za predstavnike medijev. Foto: Newspress
Mednarodni avtomobilski salon IAA je danes odprl vrata za predstavnike medijev. Foto: Newspress
IAA Frankfurt
IAA v Frankfurtu sodi med najpomembnejše svetovne sejemske dogodke za avtomobilsko panogo. Foto: Avtomobilnost

Slogan 66. mednarodnega avtomobilskega salona se glasi »Mobilnost povezuje«, kar je mogoče razumeti tako v malce bolj klasičnem pomenu mobilnosti, kot tudi povsem trendovske povezljivosti in že po najavah nekaterih novosti sodeč, bo daleč največ pozornosti posvečene prav področju vsestranske povezljivosti avtomobilov. Številne »pametne« tehnologije že prodirajo tudi v serijske modele, a očitno se bo tempo uvajanja naprednih tehnologij, ki naj bi predvsem olajšale delo voznikom in povečale raven varnosti, še povečeval.

Samodejna vožnja je mogoča, a čas še ni pravi
Izdelovalci avtomobilov že nekaj časa poudarjajo, da združevanje različnih asistenčnih sistemov v vozilih že omogoča samodejno vožnjo, a za varno uporabo zaostaja področje infrastrukture, veliko nejasnega oziroma nedorečenega pa je tudi na področju zakonodaje. Večina izdelovalce zato vedno znova opozarja, da tudi za vožnjo najnovejših vozil opremljenih s celotnim naborom napredne tehnologije, še vedno odgovarja voznik, a hkrati ponujajo še več sistemov, ki lahko prevzamejo delo voznika.

V prihodnosti se bodo ti v vozilih med seboj že povezani in soodvisni sistemi še pogosteje povezovali tudi z ostalimi udeleženci v prometu in infrastrukturo. Po besedah prvega moža Nemškega združenja avtomobilske industrije VDA Matthiasa Wissmanna danes približno četrtina novih vozil omogoča povezanost z internetom, že čez dve leti bo delež narasel na 80 odstotkov.

Pomen povezanih vozil, ki bodo lahko tudi povsem samodejna, brez človeške posadke, letos še dodatno izpostavljajo s posebnim razstavnim prostorom, kjer pa niso razstavljeni le osebni avtomobili ampak tudi druga vozila, ki omogočajo prevoz ljudi ali tovora.

Pomen človeškega faktorja se zmanjšuje
Med tehnologijami, ki naj bi olajšale delo vozniku in dvignile raven varnosti uporabe pa med drugim izpostavljajo različne sisteme za samodejno prepoznavanje nevarnosti in ukrepanje za preprečitev ali ublažitev posledic nesreče ter sisteme za samodejno parkiranje na javnih parkiriščih ali domačih garažah.

Čedalje pomembnejši del zagotavljanja mobilnosti v prihodnosti predstavljajo tudi različna električna vozila, med katerimi je nekaj novincev že močno izboljšalo zmogljivosti na področju dosega, ki je poleg visokih cen še vedno med najpogostejšimi razlogi za zadržanost kupcev.

Kljub številnim morda na prvi pogled manj opaznim tehnološkim novostim, pa glavna paša za oči na mednarodnem avtomobilskem salonu seveda ostajajo avtomobili, še posebej tisti najnovejši in prototipi za prihodnost. O številnih smo na straneh posvečenih avtomobilnosti že pisali, o nekaterih pa še bomo v prihodnjih salonskih dneh, vse do 27.septembra.

Pregledno in na enem mestu
Pod tabelo novosti bomo danes in jutri, ko so vrata salona v Frankfurtu odprta za predstavnike medijev, dodajali fotografije iz salonskih dvoran, kjer 1.103 razstavljavci iz 39 držav premierno predstavljajo tudi 219 avtomobilskih in tehnoloških svetovnih novosti.

Alfa Romeogiulianov model
AudiA4nova generacija
AudiQ6 e-tronštudija
Bentleybentayganov model
BMWserije 7nova generacija
BMWX1nova generacija
BorgwardBX7 TSnov model
Chevroletcamaroprenova
CitroenC1 urban crossnova različica
Citroenmehari / cactusštudija
FerrariF12 GTOnova različica
Fiat500prenova
Hyundaivision Gštudija
JaguarF-pacenov model
Kiaoptima GTnova različica
Kiasportagenova generacija
Lamborghiniaventador SVnova različica
Lamborghinihuracan spydernova karoserijska izvedba
Mazdakoeruštudija
Mercedes-BenzC coupenova karoserijska izvedba
Mercedes-BenzSLnova generacija
Mercedes-BenzS cabrionova karoserijska izvedba
Mercedes-BenzSLCnova generacija
Mercedes-BenzAprenova
Mercedes-BenzGLCnova generacija
Miniclubmannova karoserijska izvedba
Nissannavaranova generacija
Nissangripzštudija
Opelastranova generacija
Peugeot308 GTInova različica
Porsche911prenova
Porschepajunštudija
Renaulttalismannov model
Renaulttalisman karavan
Renaultmeganenova generacija
Rolls-Royceghost cabrionova karoserijska izvedba
Škodarapid scoutnova različica
Smartfor two cabrionova karoserijska izvedba
Suzukibalenonova generacija
Toyotapriusnova generacija
Toyotahiluxnova generacija
Volkswagentiguannova generacija

...