Jaguar X-type je bil kraljičino rezervno vozilo, če njen land rover defender ni bil na voljo (na fotografiji kraljica sicer vozi range rover). Foto: EPA
Jaguar X-type je bil kraljičino rezervno vozilo, če njen land rover defender ni bil na voljo (na fotografiji kraljica sicer vozi range rover). Foto: EPA

Med svojo dolgo vladavino je kraljica Elizabeta II. zamenjala na desetine luksuznih britanskih avtomobilov. Čeprav je bila njena izbira največkrat land rover defender, je bil tudi jaguar X-type med kraljičinimi priljubljenimi vozili.

Jaguar X-type, ki ga bodo ponudili na dražbi, je videti kot navaden družinski avtomobil. Poganja ga zmogljivi trilitrski motor V6, ki prenaša moč na vsa kolesa. Prvič je bil registriran leta 2009, merilnik kilometrov pa razkriva, da ima prevoženih le 120.000 kilometrov.

Pričakujejo dober izkupiček

James Good iz hiše Historic Auctioneers ne skriva navdušenja nad kultnim jaguarjem, ki ga je vozila kraljica: "V veliko čast je na dražbi prodati ta fantastični kos zgodovine. Prva lastnica je bila kraljica Elizabeta II. Njen jaguar je bil redno servisiran. Kot se za avto kraljeve družine spodobi, je notranjost oblečena v najboljše usnje, ne manjkajo pomično strešno okno, električni pomik stekel in številni drugi dodatki. To je lep in edinstven zbirateljski primerek. Pravi zaklad!"

Avtomobil je bi s kraljico za volanom tudi večkrat fotografiran, poleg nje pa je v vozilu sedel član njene varnostne službe.

Čeprav podobni avtomobili v oglasih za rabljena vozila stanejo nekaj več kot 4000 evrov, poznavalci ocenjujejo, da bo ta primerek dosegel vsaj desetkrat večjo ceno.