Že res, da ni bil oblečen v žensko niti se ni na odru (popolnoma) razgalil, a Davor Gobac je tudi tokrat dal občinstvu svojo mero razigranosti in energičnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Že res, da ni bil oblečen v žensko niti se ni na odru (popolnoma) razgalil, a Davor Gobac je tudi tokrat dal občinstvu svojo mero razigranosti in energičnosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Psihomodo Pop
Hrvaška petčlanska glasbena skupina Psihomodo Pop je bila ustanovljena leta 1983, na temeljih skupine Neron, v kateri sta takrat igrala Tigran Kalebota - Tigi in Smiljan Paradiš - Šparka. Ko se jim je pridružil karizmatičen pevec Davor Gobac, ki je že pri trinajstih igral v punkovski skupini Klinska pomora, so se preimenovali v Psihomodo Pop. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Psihomodo Pop
Koncert je pospremila polna Cvetličarna2. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Hrvaška rockskupina, ki je že globoko zajadrala v svojo 28-letnico delovanja, se je sinoči ustavila v ljubljanski Cvetličarni2. "Kjer nastopamo, so stari oboževalci, vendar v prvih vrstah so vedno mladi. Še vedno so tu najstnice, kar je 'kul'. To pomeni, da imaš prihodnost," je pred nastopom za MMC razložil pevec in zaščitni znak skupine Davor Gobac.

Svojim oboževalcem je v enem izmed nagovorov obljubil "kulturni večer", postregel pa je vse prej kot s tem. Primarni rockovski zvoki skupin, kot so Rolling Stones, Iggy & The Stooges, Lou Reed, Velvet Underground, T-Rex, The Vibrators in Ramones, so se znova našli v kompozicijah, kakor je pesmi napovedoval pevec, pred večjimi spremembami življenjsko zavarovanih Psihomodo popa. "Naše občinstvo ima to rado, zato tudi je naše občinstvo in zato prihaja na naše koncerte, da bi poslušali naše pesmi," je podobnost pesmi in videza že od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja pokomentiral za MMC Gobac.

Bobni, bas, kitara in občasni vzkliki "Vu! Wow!" v mikrofon so počasi, a vztrajno privabljali še zadnje zamudnike v Cvetličarno2. Začetno norenje Gobca ob pesmi Baš kao ti so zbrani pospremili precej zadržano. Rock'n'roll, ki so ga vsi nestrpno pričakovali, je prišel iz kitare s skladbo Telegram Sam. Vzdramil pa se je tudi Gobcev humorni talent. "Chuck Barry je moj oče," se je šalil pevec. Dobro napolnjena dvorana se je prepustila karizmi skupine ob uspešnicah Nema nje, kjer je refren občasno zamenjal Gobcev vzklik: "Legalize it!", Kad sam imao 16 (s spuščanjem zverinskih glasov pod ugasnjenimi žarometi) in Totalno sam lud.

Po koncu "formalnosti" začetek koncerta
Tisti, ki so ju čakali, jim ni bilo treba čakati do konca. Frido in Ja volim samo sebe je pevec bolj kot ne odrecitiral ob spremenjenih aranžmajih in po njih se je zazdelo, da se je koncert za največje oboževalce skupine šele začel.

Redko slišana skladba na radijskih valovih Boing 747, avtobiografska Volim crtane filmove, močno pričakovane Osječam se haj, mozak baj baj, Duga devetka, Pinokio in Natrag u garažu so pustile le malokoga ravnodušnega. Z "Au meme mama mema mem!" pa so Psihomodo Pop z Nebom dokončno zavrteli čas nazaj v leto 1988, ko so izdali svoj prvi album. Nadgradnja razpoloženja je sledila z Ramono, ko se je Gobac (kot je v njegovi navadi) vrgel po tleh, in Sexy magazinom.

Na vrhuncu jih je občinstvo priklicalo nazaj in niso dobili tega, kar so klicali, marveč Gobca s kitaro in njegovo priredbo I'm waiting for my man (Lou Reed). A kmalu se je vrnilo vse v stare tirnice z Milo.

Pevec v vlogi režiserja
Kot je povedal Gobac v pogovoru za MMC, so se po izdaji najnovejšega albuma vrnili na odre: "Imamo že ponudbe z Obale, in to pred samim začetkom poletne sezone." Z novim albumom ne nameravajo prehitevati, saj bi radi iz aktualnega Jeee! Jeee! Jeee! izdali še nekaj singlov in jih opremili z videopodobo. "Trenutno snemamo nov spot za skladbo Cjeli svet je totalni cirkus z zadnjega albuma. Jaz prvič v življenju režiram, ker sem dobil neko idejo, in to zdaj počnem," je še razkril Gobac in sklenil: "Mislim, da bo kljub vsemu to eno lepo leto."

Več foto in videoutrinkov si lahko ogledate spodaj.

Kad sam imao 16
Frida
Ja volim samo sebe