Adele – glavna zvezda podelitve. Foto: Reuters
Adele – glavna zvezda podelitve. Foto: Reuters

Voditelj prireditve Mo Gilligan je plavolaso glasbenico, ki sicer zadnja leta živi v Los Angelesu, tako imenoval kar za "kraljico britov". Prvič je stopila na oder, ko je bila njena uspešnica Easy on Me izbrana za pesem leta. Pesem najdemo na njenem albumu 30, za katerega je Adele dejala, da je želela z njim svojemu sinu Angelu razložiti, zakaj se je odločila za ločitev od Simona Koneckega.

30 je postal tudi album leta. "To nagrado želim posvetiti svojemu sinu in njegovemu očetu Simonu. Ta album ne prikazuje le moje poti, ampak našo," je ob prevzemu nagrade dejala v solzah. "Ponosna sem nase, da sem zmogla toliko poguma in spisala pesmi, ki so izredno osebne. Tega ne počne več veliko ljudi," je dodala.

Nagrade brit odražajo glas ljudstva. Foto: Reuters
Nagrade brit odražajo glas ljudstva. Foto: Reuters

33-letnica je odnesla tudi nagrado za izvajalca leta. V tej kategoriji so bili nominirani še raperja Little Simz in Dave ter pevca Ed Sheeran in Sam Fender. "Razumem, zakaj ste se odločili za enotno kategorijo, a sama sem zelo rada ženska. Ponosna sem na vse izvajalke," je komentirala Adele, ki je po polomu v Las Vegasu, kjer je nedavno v zadnjem hipu odpovedala niz nastopov, prvič po dolgem času stopila na oder.

Album 30, svoj četrti studijski album, je izdala novembra lani, kljub temu pa je postal najbolje prodajani album leta 2021 na Otoku. V komaj šestih tednih so ga prodali v več kot 600.000 izvodih.

Brite so domov odnesli tudi Wolf Alice za najboljšo skupino, raperka Little Simz pa je postala najboljša nova izvajalka. Ed Sheeran je bil nagrajen kot kantavtor leta. Spregledali niso niti ameriških zvezdnic Billie Eilish in Olivie Rodrigo, ki sta bili nagrajeni kot najboljši tuji izvajalki oziroma za najboljšo tujo skladbo – za pesem good 4 u. Mednarodna skupina leta je postala duet Silk Sonic, najboljša pop-/izvajalka r'n'b-ja pa Dua Lipa.