Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

Mercuryjeva cenjena yamaha G2 iz leta 1973 je v središču šestdelne dražbene serije, v kateri bo na prodaj na stotine zvezdnikovih osebnih stvari iz njegovega doma v Kensingtonu. Od kostumov, osnutkov pesmi, umetnin, nakita, pa celo do pohištva. Zbirka je okno v svet razkošnega izvajalca, pevca z operetnim razponom in umetnika, ki podira meje, nekoč je dejal, da želi "živeti viktorijansko življenje, obdano z izvrstnim neredom".

Mercury je svoj dom in vse stvari v njem zapustil svoji tesni prijateljici Mary Austin, ki je ohranila njegovo bivališče skoraj točno tako, kot ga je zapustil pred več kot tremi desetletji. Umrl je leta 1991 zaradi zapletov, ki jih je povzročil aids. Ko je dražbena hiša Sotheby's objavila dražbo, je Austin dejala, da ji je bilo najpomembnejše to, da je s Freddiejevimi stvarmi ravnala tako, kot bi bilo njemu najbolj všeč.

"Nič mu ne bi bilo bolj všeč kot dražba," je rekla in se na Mercuryja spomnila kot na neverjetnega in inteligentnega zbiratelja, ki je dokazal, da je v vsem mogoče najti lepoto in zabavo.

Sredna otvoritvena noč dražb pri Sotheby's je prinesla več kot 14 milijonov evrov zaslužka. Najprej so prodali z grafiti pokrita vhodna vrata Mercuryjeve hiše (skoraj pol milijona evrov), prodali pa so tudi podpisan rokopis zgodnjega besedila skladbe Bohemian Rhapsody z opombami, ki razkrivajo prvotni naslov pesmi Mongolian Rhapsody (1,58 milijona evrov). Mercuryjevo krono in plašč, ki ju je nosil med zadnjim nastopom s skupino Queen, so prodali za skoraj 750.000 evrov.

Za klavir kljub rekordu pričakovali več

Čeprav je prodaja klavirja presegla rekordno vrednost med skladateljskimi klavirji, pa izkupiček ni dosegel pričakovanj dražbene hiše Sothebys, a so zato vsa pričakovanja presegli preostali predmeti, na primer zapestnica s srebrno kačo, ki jo je Mercury nosil v videospotu. Njeno vrednost so ocenili na dobrih 10.000 evrov, na dražbi pa so jo prodali za več kot 800 tisočakov.

Nad dražbo pa ni bil navdušen nekdanji kitarist legendarne zasedbe Brian May, ki je na Instagramu zapisal, da ne more gledati, kako so najintimnejši predmeti njegovega prijatelja podvrženi tistemu, ki je ponudil največ denarja in bodo razpršeni po svetu. "Za nas, njegove najbližje prijatelje in družino, je to preveč žalostno," je zapisal.