Foto: RTV Slovenija/Katja Kodba
Foto: RTV Slovenija/Katja Kodba
Misija Liverpool to soboto!

Skladba Carpe Diem, s katero se bo skupina Joker Out predstavila na letošnji Evroviziji, bo predstavljena v oddaji Misija Liverpool v soboto ob 20. uri na TV SLO 1.

Oddajo sta povezovala radijski voditelj Ryan Clark in televizijska voditeljica AJ Odudu. V uvodu so nekaj trenutkov namenili lanskim zmagovalcem, Ukrajincem – od prizorov ukrajinskega komentatorja v bunkerju vse do solz sreče tekmovalcev, ki so opustošeni državi vsaj za nekaj trenutkov vlili nekaj optimizma.

Države, ki tekmovanju namenijo največ finančnih sredstev, so se v finale uvrstile neposredno. To so že tradicionalno Francija, Nemčija, Španija, Velika Britanija in Italija. Njim ob boku bodo v finalu zagotovo tekmovali tudi Ukrajinci, ki so zmagali lani.

Seznam držav obeh polfinalov

Prvi polfinale (9. maj)

Srbija (prva polovica)
Švedska (druga polovica)
Latvija (prva polovica)
Irska (prva polovica)
Moldavija (druga polovica)
Švica (druga polovica)
Norveška (prva polovica)
Izrael (druga polovica)
Portugalska (prva polovica)
Nizozemska (druga polovica)
Hrvaška (prva polovica)
Finska (druga polovica)
Azerbajdžan (druga polovica)
Malta (prva polovica)
Češka (druga polovica)

Drugi polfinale (11. maj)

Albanija (druga polovica)
Avstralija (druga polovica)
Armenija (prva polovica)
Ciper (prva polovica)
Romunija (prva polovica)
Avstrija (druga polovica)
Danska (prva polovica)
Litva (druga polovica)
San Marino (druga polovica)
Belgija (prva polovica)
Slovenija (druga polovica)
Islandija (prva polovica)
Gruzija (druga polovica)
Grčija (prva polovica)
Poljska (druga polovica)
Estonija (prva polovica)

V finalu bo nastopilo 20 držav

V polfinalnih večerih, ki bosta potekala 9. in 11. maja, bo prvič po spremembi pravil samo javnost, in ne več žirija, odločala, katerih 20 držav bo 13. maja nastopilo v velikem finalu.

Misija Liverpool: Predstavitev slovenske skladbe za Pesem Evrovizije

Letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije v Liverpoolu bo potekalo pod sloganom Združeni v glasbi. Na logotipu so upodobljena srca, ki bijejo skupaj. Po poročanju britanskega BBC-ja so se za tovrstno podobo odločili, ker je bilo tekmovanje prvotno radijski eksperiment, namenjen povezovanju Evrope.

Navdih za barvno shemo in logotip letošnje Evrovizije sta bili tudi zastavi Ukrajine in Velike Britanije. Vrsta svetlomodrih, temnomodrih, rožnatih in rumenih ploskih src se v sredini logotipa naguba v velik tridimenzionalni model srca.

Danes predstavili tudi logotip in slogan

"Letošnja podoba odlično povzema sodelovanje, ki zaznamuje tekmovanje, in poudarja moč glasbe, ki združuje ljudi po vsem svetu," je ob objavi logotipa za BBC povedal vodja dogodka Martin Green.

Logotip in slogan letošnje Pesmi Evrovizije so predstavili danes v Liverpoolu pred uradno slovesnostjo ob predaji evrovizijskega ključa in kartice s celostno podobo lanskega tekmovanja.

Na današnji podelitvi je Velika Britanija simbolno in dobesedno od Italije prejela ključ, ki je odpiral vrata glasbi lanske Evrovizije. Vsako leto namreč gostiteljica preteklega evrovizijskega tekmovanja izdela unikaten ključ, ki ga na podelitvi preda gostiteljici naslednjega tekmovanja.

Sorodna novica Joker Out na Evrovizijo s skladbo Carpe Diem

Zaradi vojne v Ukrajini so se pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) odločili, da letošnji dogodek organizirajo v Veliki Britaniji, ki je lani na tekmovanju za Pesem Evrovizije zasedla drugo mesto.

Zaradi prevelikih stroškov tudi nekaj odstopov

Dogajanje, za katero bodo odšteli od osem do 17 milijonov britanskih funtov, bo ob pomoči vlade Združenega kraljestva, mestnega sveta Liverpoola in organizacije Liverpool City Region Combined Authority financirala gostiteljska televizijska postaja BBC.

Televizijske postaje držav udeleženk morajo za nastop plačati prijavnino. Manjše države plačujejo nižje zneske, večje države višje.