Evropska radiodifuzna zveza je že pred leti uvedla malce drugačen način razporejanja tekmovalcev skozi oba polfinalna večera in tudi finale. Najprej izžrebajo, v katerem predizboru bo posamezna država nastopila, pozneje pa še, v kateri polovici polfinala.

Končni vrstni red določi organizator tekmovanja, pri tem pa upošteva predvsem pesmi, torej, da si ne sledi preveč balad ali preveč hitrih pesmi zaporedoma. Vrstni red so organizatorji razkrili v objavah na YouTubu in družbenih omrežjih danes zgodaj zvečer.

V prvem polfinalu, 7. maja, bodo tako najprej nastopili predstavniki Cipra, sledili bodo: Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Slovenija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V drugem polfinalu, 9. maja, je vrstni red takšen: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Novost letošnjih predizborov bo, da se bodo med samim tekmovanjem predstavili tudi predstavniki t. i. velikih petih držav (Nemčije, Italije, Španije, Francije, Združenega kraljestva) in gostiteljice, Švedske, po tri države v vsakem polfinalu. Prejšnja leta so sicer izseke skladb zavrteli med glasovanjem.

V prvem polfinalu bomo tako med četrto in peto tekmovalno pesmijo slišali skladbo Združenega kraljestva, med osmo in deveto tekmovalno državo nemško pesem, med 11. in 12. pa še švedsko. V drugem polfinalu se bodo predstavili predstavniki Francije, Španije in Italije.

Poslušajte vseh 37 skladb, ki se bodo predstavile na letošnji Evroviziji.