Plakat, ki je sporočal, da se Vinko poslavlja od glasbene kariere. Foto: Osebni arhiv
Plakat, ki je sporočal, da se Vinko poslavlja od glasbene kariere. Foto: Osebni arhiv
Čuki
Čeprav Vinko zapušča skupino, bodo s fanti še naprej ostali prijatelji. Foto: Osebni arhiv
Čuki
Vinko je bil član skupine od leta 1988, torej skoraj 30 let. Foto: Osebni arhiv

"Po 29. letih nadvse uspešne glasbene kariere z eno najpopularnejših skupin v Sloveniji, tisočih nastopih in milijonih prevoženih kilometrov, stotinah neprespanih nočeh, se od skupine Čuki poslavlja ustanovni član skupine, basist Vinko Cankar," so sporočili iz agencije Ekskluzivno.

Mnogi so že pred časom na Vrhniki opazili plakat, na katerem je bil Vinko s psičko, ki so mu jo Čuki podarili za 60. rojstni dan, v ozadju pa je visela kitara, obešena na klin, a le redki so takrat s plakata razbrali, da se Vinko namerava upokojiti.

Čuki iščejo novega basista
Čuki že iščejo novega basista, dokler ga ne najdejo, pa bo z njimi ostal Vinko, ki bo novega člana skupine tudi uvedel. A, kot kaže, bo Vinka težko nadomestiti, saj bo moral po besedah Jožeta Potrebuješa izpolnjevati kar nekaj pogojev: "Tehnično-formalno mora biti basist po inštrumentu in po glasu, predvsem pa mora imeti rad glasbo, posebej slovensko, pa ljudi in žival, se ve. Skratka, saj nas poznate, biti Čuk je posebno agregatno stanje. Če kdo začuti, da bi rad letel in prepeval z nami, naj se nam kar javi."

Poslovil se bo na koncertu proti koncu leta
Vinko bo sicer letos poleti Čuke še spremljal na križarjenju po zahodnem Sredozemlju, uradno pa se bo od skupine in tudi oboževalcev poslovil na koncertu, ki ga bodo Čuki pripravili ob 30-letnici glasbene kariere proti koncu letošnjega leta.

Čeprav se Vinko, ki se je oboževalcem vtisnil v spomin zaradi pesmi Poletna, poslavlja od skupine, mu ne bo dolgčas, poleg skrbi za kmetijo si bo lahko več časa utrgal za svoje konjičke - slikanje, planinarjenje in fotografiranje, še naprej pa bo pisal pesmi.