TLC leta 1996 v polni postavi in na krilih uspešnice Waterfalls. Foto: Reuters
TLC leta 1996 v polni postavi in na krilih uspešnice Waterfalls. Foto: Reuters
TLC
Naslednik albuma 3D, ki sta ga članici izdali leta 2002, sedem mesecev po smrti tretje članice zasedbe Lise Lopes – Left Eye, bo prišel na prodajne police junija. Foto: Reuters
TLC
T-Boz in Chilli sta v zadnjih letih nastopali sami ali pa v spremstvu gostov (kot je Lil' Mama). Foto: Reuters

Watkins – T-Boz in Rozonda Thomas – Chilli. Z izidom singla Way Back ob spremljavi Snoop Dogga napovedujeta izid novega albuma.

Nov studijski izdelek bo pripravljen dobrih 15 let po smrti najbolj razvpite članice skupine Lise Lopez – Left Eye leta 2002. Sredstva za izid sta T-Boz in Chilli zbirali kar prek platforme za množično financiranje Kickstarter in s pomočjo donatorjev (med njimi je bila celo Katy Perry) zbrali več kot 380.000 evrov.

Vrnitev TLC ima posebno težo – tudi zato, ker članici skupine vztrajata, da sta tik pred izdajo svojega zadnjega skupnega albuma. Toda svet se je spremenil, odkar so tri mlada dekleta iz Atlante leta 1991 burila duhove s pojavljanjem v širokih hlačah in jaknah, polepljenih s kondomi.

Njihova vizualna podoba je nadgrajevala besedila skladb, v katerih so se spopadale s temami, kot so kontracepcija, varanje in pomen mlade, samozavestne in igrive ženske. Koncept "dekliške skupine", ki je nastal v 60. letih prejšnjega stoletja, so ponesle na novo raven. S tem so postavile temelje za nastanek skupin, od Destiny's Child do Little Mix. Dejstvo, da so v tem procesu osvojile tudi štiri grammyje, ni škodilo pri dosegi tega cilja.

TLC so, kot so ugotavljali na portalu Noisey, v letu 2017 znane po dveh singlih – No Scrubs in Waterfalls. A zgodovine skupine še zdaleč ni mogoče omejiti na dve skladbi. Skupino so močno zaznamovali dogodki zunaj snemalnih studiev in koncertnih dvoran. Leta 2002 je pri 30 letih Left Eye umrla v letalski nesreči, ki še danes buri duhove. Njihovo delovanje pa so tudi močno zaznamovale finančne težave, zaradi katerih so morale članice razglasiti osebni stečaj.

Toda skupina TLC je preživela preizkus časa in se, drugače od umetno ustanovljenih dekliških skupin, obdržala do danes, ko sta se T-Boz in Chilli znova vrnili na odre. Turnejo sta začeli na Otoku. Kot so zapisali recenzenti, so ju osebne in poslovne preizkušnje samo okrepile. "T-Boz z nasmeškom suvereno osvaja občinstvo s svojim globokim glasom, medtem ko se ob pogledu na Chilli v širokih hlačah in kratkem topu zdi, kot da se ni nikoli postarala," so zapisali na Noiseyju.

Z novimi skladbami nimata namena, da bi na novo postavljali temelje skupine, toda spretno jezdita na valu nostalgije. Hkrati je za T-Boz in Chilli voda na mlin tudi trenutno stanje v popglasbi. Marca je Ed Sheeran moral kot avtorje za skladbo Shape of You podpisati tudi pisce uspešnice No Scrubs (v izvedbi TLC) zaradi neverjetne podobnosti med njima.