Foto: TV Slovenija / zajem zaslona
Foto: TV Slovenija / zajem zaslona

Pikolit je zelo stara sorta, ki jo poznajo v Italiji, pa v Goriških brdih in Vipavski dolini, a prava evropska zibelka pikolita so bili vinogradi na posestvu Maksa Fabianija v Kobdilju na Krasu. Dokler ni posestvo začelo propadati in vinogradi zaraščati.

"Na Krasu je bil pikolit omejen na podokoliš Vrhe, ki spada pod okoliš Kras, zdaj v februarju 2021 pa smo dobili, da je pikolit tudi dovoljena sorta na celotnem vinorodnem okolišu Kras," razlaga Majda Brdnik, strokovnjakinja za vinogradništvo s KGZ-ja Nova Gorica.

Staro vinsko sorto pikolit spet obujajo

Pred natanko desetimi leti je posestvo, zaščiteno kot podeželski dvorec, kupila družina Malgaj. Nov vinograd so posadili leta 2013, prva poskusna trgatev je bila leta tri leta pozneje. Da je dobil pikolit ponovno status priznane kraške sorte, jih zelo veseli. "Mi smo zelo veseli, da je pikolit znova priznana sorta. To nas je opogumilo, da bomo zdaj zasadili še dodatnih 4000 trt pikolita, tako da jih bomo imeli na koncu približno 11.000 trt," pravi Andrej Malgaj.

Izkoristek po trsu pa je res majhen ali po italijansko – piccolo. "V kakšni dobri letini v tem poskusnem vinogradu dobimo približno en kilogram kakovostnega grozdja na trto," pojasnjuje Malgaj.

Zato se ni bati, da bi od zdaj na Krasu množično sadili pikolit. S to zahtevno in skromno trto se bodo trudili le redki, zato bo tudi cena – v svetu še vedno cenjenega predikatnega vina – še naprej najbrž zelo visoka.