Madonna je tokrat Malavi obiskala v družbi svojih štirih otrok in 15-članskega spremstva. Foto: EPA
Madonna je tokrat Malavi obiskala v družbi svojih štirih otrok in 15-članskega spremstva. Foto: EPA
Madonna v Malaviju
Madonna je po zgledu Angeline Jolie in Oprah Winfrey odprla več šol za deklice. Foto: Reuters

Pevka, ki je bila z družino in številnim spremstvom prejšnji teden v Malaviju, državi, od koder prihajata tudi njena posvojenca David in Mercy, je prejšnji ponedeljek, ko so prispeli na letališče, odbrzela mimo uradnikov, pa tudi njihovo prtljago so pregledali "po VIP-ovsko" - tako kot je v navadi, ko na tamkajšnje mednarodno letališče Kamuzu prileti kakšen zvezdnik ali politik.

Ob odhodu nič privilegijev
Toda v soboto, ko so Madonna in njeno 15-člansko spremstvo odhajali iz države, je bila zgodba precej drugačna. Letališki delavci je namreč niso želeli obravnati drugače kot drugih potnikov, zato je morala 54-letna zvezdnica skupaj s svojimi štirimi otroki (poleg osemletnih Davida in Mercy sta jo na obisku v tej afriški državi spremljala tudi njena biološka otroka, 12-letni Rocco in štiri leta starejša Lourdes) na carinski pregled čakati v vrsti, česar pa glasbenica ni najbolje prenesla.

Po poročanju tamkajšnjih medijev (ki so jih seveda povzeli tudi britanski in ameriški) sta bila pevka in njen tiskovni predstavnik "zelo vznejevoljena" zaradi odločitve oblasti.

Si prilašča zasluge?
Razlog za nenadno spremembo v načinu obravnavanja kraljice popa menda tiči v nejevolji malavijskih oblasti, saj so prepričani, da si zvezdnica prilašča preveč zaslug za svoje dobrodelne dejavnosti. Madonna je v Malaviju namreč obiskala 10 šol, za katere njeni predstavniki trdijo, da jih je zgradila sama (ali natančneje, da jih je zgradila njena dobrodelna organizacija), a tamkajšnja ministrica za izobraževanje Eunice Kazembe se s tem ne strinja.

V pogovoru za BBC je tako opozorila: "Zgradila oz. opremila je učilnice v že obstoječih šolah. V resnici gre za ... razliko v izrazju." Ob tem je dodala, da po njihovem prepričanju Madonna pretirava s trditvami, da je zgradila vseh 10 šol, saj so v resnici obstajale že prej.

V tednu, ko je bila v Malaviju, je pevka zaprosila tudi za sprejem pri prvi ženski predsednici Joyce Banda (po spletu je zakrožilo tudi pismo, pisano v neformalnem tonu, ki se je začelo z "Draga Joyce"), a je ta ni želela sprejeti.

Ali je v ozadju zamera?
Britanski časnik Independent ob tem poroča, da je obnašanje malavijskih oblasti precej razburilo predvsem Madonninega tiskovnega predstavnika, ki naj bi zatrdil, da predsednica Madonni zameri, ker je pevkina dobrodelna organizacija Raising Malawi oz. njena hčerinska družba Academy for Girls (Šola za deklice) odpustila predsedničino sestro Anjimile Oponyo s položaja direktorice zaradi suma kraje, ki pa jo je ta ostro zanikala.