Vseh božičnih srečk s številko 14320 je bilo 1720. Foto: EPA
Vseh božičnih srečk s številko 14320 je bilo 1720. Foto: EPA

El Gordo oziroma Debelinko, tradicionalna predbožična loterija, je med Španci zelo priljubljena. Letos so bile srečke v prodaji že od julija, ljudje pa jih, tako kot vsako leto, še naprej množično kupujejo. Tistih s številko 14320 pa že dolgo ni več na voljo.

Po poročanju španskih medijev so iz najbolj znane prodajalne loterijskih srečk v Španiji, madridskega kioska Dona Manolita, kjer srečke prodajajo že več kot stoletje in so skozi zgodovino prodali največ listkov z glavnim dobitkom, povedali, da je bila ta številka hitro popolnoma razprodana. Kot je povedal Bosco Castillejo, eden izmed zaposlenih, so jih ljudje množično klicali in spraševali za srečke z omenjeno številko. Sprva so bili zmedeni, zakaj si želijo prav to številko, situacijo pa jim je končno pojasnila ena izmed strank. Gre namreč za številko, ki jo Španci tesno povezujejo s krizo novega koronavirusa, saj so tam zaradi njega 14. marca letos prvič razglasili izredne razmere. V Donu Manolitu so imeli 60 listkov s to številko, vse pa so prodali v prvih dveh dneh.

Zelo podobno je bilo drugod po državi. Čeprav loterijskih listkov s to številko, ki jih je bilo skupno 1720, že dolgo ni več mogoče kupiti, ljudje še vedno neprestano kličejo in povprašujejo po njih.

Letos je prodaja na fizičnih mestih upadla za 30 odstotkov. Foto: EPA
Letos je prodaja na fizičnih mestih upadla za 30 odstotkov. Foto: EPA

Dobitke prinašajo 'nesrečne' številke

Če bi bila ta številka letos zmagovalna, bi se glavni dobitek razdelil med vse, ki so kupili listek z njo. Za Debelinka je tudi običajno, da več ljudi skupaj kupi en listek, saj je zanj treba odšteti kar 200 evrov. Tako tudi skupaj spremljajo veliko žrebanje in si morebitno nagrado razdelijo.

Kot je še povedal Castillejo, ljudje letos kupujejo tudi loterijske listke, katerih številka se konča z 20, zaradi letnice 2020, in pa z 19, zaradi covida-19. Sicer pa v Španiji velja, da dobitke prinašajo "nesrečne" številke, kot je na primer 13, ki je tradicionalno iz leta v leto ena izmed najbolj iskanih.

Letos je prodaja predbožičnih srečk zaradi pandemije manjša kot po navadi. 30-odstoten upad na fizičnih prodajnih mestih pa vsaj za silo nadomeščajo z večjo prodajo na spletu, je na svoji spletni strani poročala španska javna radiotelevizija RTVE.

Ta loterija ima sicer bogato zgodovino. Prvo žrebanje so namreč pripravili že leta 1812, tako pa spada med najstarejše. Glede na skupno vsoto pa se uvršča tudi med največje na svetu. Vsako leto namreč ljudem, ki kupijo loterijske listke, izplačajo okoli 2,4 milijarde evrov