Težave v postelji se največkrat rodijo v glavi. Foto:
Težave v postelji se največkrat rodijo v glavi. Foto:

Imam občutek, kot da sploh ne more prodreti vame. Zanima me, ali je mogoče, da imam tako čvrst himen, da enostavno ne gre, in ali se da to kako popraviti. Brala sem o neki operaciji himna, pa me zanima malo več o tem. Pri ginekologu še nisem bila, se pa mislim naročiti.


O boleči menstruaciji smo v svetovalnici že pisali, a očitno nikoli ni odveč prevečkrat ponoviti najpomembnejšega. Bolečine pri menstruaciji so povezane s krčenjem maternice, ki poskuša izločiti odluščeno sluznico iz svoje votline ter s sproščanjem prostaglandinov, ki so krivi za sistemske učinke, kot so slabosti, driske, bruhanje ... Ob uporabi kontracepcijskih tabletk je količina sluznice manjša in je zato reakcija manjša ali sploh odsotna. Nesteroidni antirevmatiki (katerih predstavnik je tudi nalgesin) preprečujejo nastanek prostaglandinov in tako omilijo menstrualne težave. Priporočim vam lahko le, da jih začnete jemati takoj ob začetku krvavitev ali simptomov, tako da preprečite nastanek prostaglandinov in s tem težav.

Kar se tiče vaše skrbi, da imate "prečvrst himen", je to navadno zmotno mišljenje. Pri spolnosti na žalost (ali pa na srečo) zelo veliko vlogo igrajo tudi vaši možgani. Če se ob spolnem odnosu ne morete dovolj sprostiti in v njem res uživati, potem to lahko vodi v nehoten krč mišic medeničnega dna, kar otežuje prodor moškega spolnega uda v nožnico. Občasno se pri takšnih težavah, ki se jim reče vaginizem, da pomagati z različnimi tehnikami spolnih prediger, petinga, draženja in masiranja vhoda nožnice s prsti ali manjšimi vibratorji ...

Pomembno je, da partnerju zaupate, da se pogovorite z njim o svojih težavah in da nato poskušata najti skupno rešitev za vaš problem. Res je tudi, da je potrebno v zelo (zelo, zelo) redkih primerih himen tudi kirurško prerezati, vendar se navadno izkaže, da je težava pri odnosih navadno v vaginizmu in da je zaradi tega pretrganje himna oteženo, saj moški redkokdaj sploh prodre v nožnico. Večinoma takšen poseg nato naredimo v lokalni anesteziji kar v ginekološki ambulanti, vendar zaradi prej navedenih razlogov tudi takšen poseg ne pomaga.

Če se težave kljub temu nadaljujejo, občasno svetujemo posvet in terapijo pri psihologu ali psihiatru, ki potem poskušata odpraviti vzrok za takšno odklanjanje spolnih odnosov. Torej bolečine ob penetraciji in ob menstruaciji niso povezane, razen v zelo redkih primerih, ko gre za kakšno drugo ginekološko obolenje (na primer endometriozo), kar pa je v vaši strarosti zelo redko. V vsakem primeru vam svetujem pregled, predvsem pa pogovor pri vašem ginekologu.